Düşsel Anlatım Nedir? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Düşsel Anlatım Nedir?Düşsel Anlatım Nedir?-Düşsel Anlatım Özellikleri Düşsel Anlatımın Özellikleri: 1 D A da konu; olağanüstü ve fantastik özelliklere sahip hayal ürünüdür![]() 2 Zaman belirli ya da belirsizdir; olağanüstü özelliklere sahip olabilir![]() 3 Mekân olağanüstü düşsel öğelerden oluşmuş olabilir Mekân günlük yaşamda karşılaşamayacağımız niteliktedir![]() 4 Kişiler çoğu zaman gerçekten uzak kişilerdir Olağanüstü nitelikte olabilirler![]() 5 Düşsel anlatımda hayal varsayım abartma kişileştirme gibi unsurlar çok kullanılır![]() 6 Daha çok di’ li veya miş’li geçmiş zaman kipi kullanılır![]() Örnekler: Harry Potter Yüzüklerin Efendisi Gora E T Yıldız SavaşlarıDüşsel anlatımla; Düşsel olmayan metinlerin benzer ve Farklı yönleri: Benzerlikleri:Her iki anlatımda da yapıyı meydana getiren ögeler (kişi zaman mekan ve olay örgüsü)aynıdır![]() Farklılıkları: 1 Düşsel anlatımda: D A da konu; olağanüstü ve fantastik özelliklere sahip hayal ürünüdür![]() Düşsel Olmayan Anlatımda: Konu yaşanmış ya da yaşanabilir olmalıdır Günlük yaşama ait unsurlar konu olabilir![]() 2 Düşsel anlatımda: Tema hayali unsurlardan oluşurDüşsel Olmayan Anlatımda: Tema konuyla ilgili olarak günlük yaşama ait yaşanabilir özelliktedir![]() 3 Düşsel anlatımda: Zaman belirli ya da belirsizdir Bazen zaman ötesi nitelikler taşır![]() Düşsel Olmayan Anlatımda: Zaman belirli ya da belirsizdir İçinde bulunduğumuz zamanın özelliklerine sahiptir![]() 4 Düşsel anlatımda: Mekân olağanüstü düşsel ögelerden oluşmuş olabilir Mekân günlük yaşamda karşılaşamayacağımız niteliktedir![]() Düşsel Olmayan Anlatımda: Mekân olağanüstü düşsel ögelerden uzak sıradan günlük yaşamda karşılaşacağımız mekânlardır![]() 5 Düşsel anlatımda: Kişiler çoğu zaman gerçekten uzak kişilerdir Olağanüstü nitelikte olabilirler![]() Düşsel Olmayan Anlatımda: Kişiler gerçekte olabilecek sıradan günlük yaşamda karşılaşabileceğimiz kişilerdir![]() Örnek metinler için bakınız Dil ve anlatım kitabında sayfa 176(“Bitmeyecek Öykü” ”Ağrı Dağı”) 177 (Dünyalar Savaşı) adlı metinler
|
|
|
|