Özne Nedir?-Özne Hakkında |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Özne Nedir?-Özne HakkındaÖzne Nedir?-Özne Hakkında Cümlede yüklemin bildirdiği işi hareketi yapan ya da oluş içinde bulunan öğedir Cümlenin temel öğesidir Ancak her cümlede bulunmak zorunda değildir![]() Cümlede özneyi bulmak için yükleme “kim” ve “ne” sorularını sorarız Ancak özellikle “ne” sorusu nesneyi bulmak için de sorulduğundan biz özne sorusunu yükleme değişik biçimde sorarız![]() Örneğin; “Öğretmen soruyu bana sordu ”cümlesinde “sordu” yüklemdir Özneyi bulmak için yükleme “Soran kim?” diye soruyoruz Cevap olarak “Öğretmen” geliyor Öyleyse cümlenin öznesi bu sözcüktür![]() Cümlede özne yukarıdaki örneklerde görüldüğü gibi açık olarak verilebileceği gibi yüklemin çekiminden de çıkarılabilir Cümlede olmayan yüklemdeki şahıs eklerinden anlaşılan bu tür öznelere “gizli özne” adı verilir![]() “Sana bu kitabı iki günlüğüne verebilirim ”cümlesinin yüklemi “verebilirim” sözüdür Özneyi bulmak için “Veren kim?” diye soruyoruz “Ben” cevabı geliyor; ancak bu söz cümlede yok biz bunu yüklemin bildirdiği şahıstan çıkarıyoruz Öyleyse bu cümlenin öznesi gizli öznedir Bu özne cümlede var olan öğelerden biri sayılmaz Yani “Geldim ” cümlesinde öznenin “ben” olduğu görülse bile bu cümle sadece yüklemden oluşmuş sayılır![]() Her cümlede özne bulunmaz Yani eylemi yapan bazen belli değildir![]() “Kasabaya bu yoldan gidilmez ”cümlesinde “Gidilmeyen ne gidilmeyen kim?” gibi sorulara cevap alınmaz Öyleyse cümlenin öznesi yoktur
|
|
|
|