Şanlıurfanın Meşhur Yemeği Çiğ Köfte |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şanlıurfanın Meşhur Yemeği Çiğ KöfteKullanılacak malzeme (5 kişilik): 1 kg koyun eti 2 kg çiğ köftelik bulgur 200 gr kırmızı biber 2 baş kuru soğan 4 demet maydanoz 1 demet taze nane 200 gr taze soğan yeteri kadar biber salçası domates (veya güneşte yapılmış domates salçası) karabiber baharat tuz birkaç marul (veya kıvırcık salata) yaprağı Yapılışı: Bulgurun kepeği eleyerek alınır ve bir tepsiye yayılır Kuru soğanlar ince ince kıyılarak bir kaba konur Kabuğu soyulan domates ezilir veya domates salçasına biraz su katılarak sulandırılır Naneyle maydanoz yapraklan temizlenip yıkanır ve suları süzülünce ince ince kıyılır Taze soğan ince ince doğranır Hazırlık işleri sona erince hemen köftenin yapımına geçilir Koyun budunun gülle karası denilen siyah etinden 1 kg alınır tahta tokmakla taşta dövülerek macun durumuna getirilir Bu işlem yapılırken beyaz beyaz ayrılan sinirleri ayıklanır Bu ayıklama işlemini beceremeyenler veya apartman katında oturdukları için komşularını rahatsız etmek istemeyenler eti üç defa makineden geçirerek kıyma haline getirirler Ancak makbul olanı dövülerek macun haline getirilmiş olanıdır Et iyice dövülerek macun durumuna getirilince tuzlanır ve bir tepsiye alınarak yoğurulmaya başlanır Bu işlem yapılırken kıyılmış kuru soğan kırmızıbiber baharat karabiber biber salçası azar azar katılarak iyice yedirilir Bir süre azar azar elle su verilir ve bu da ete yedirilir Artık sıra bulgurun yedirilmesine gelmiştir Yoğurmaya yavaş yavaş devam edilirken temizlenmiş bulgurun katılmasına başlanır Bulgur tamamen ete karıştırıldıktan sonra bir süre su alınmadan ve bulgur bulgura sürülerek karışım kuvvetle ve iki elle yoğurulur Bulgur etin ve evvelce katılmış suyun rutubetiyle yumuşar Kıvama gelince azar azar ve elle serpilmek suretiyle yoğurulmakta olan karışıma su ezilmiş domates veya sulandırılmış domates salçası katılır Çiğ köftenin arada sırada tuzuna ve kıvamına bakılır Uygun safhaya gelince yani ağıza alınan bulgur dağılınca kıyılmış taze soğanla nane ve maydanoz eklenir ve biraz daha su katılır Birkaç defa daha karıştırılır Sonra köfte küçük lokmalar (sıkımlar) halinde marul (veya yeşil salata) yapraklarıyla kaplanmış tabaklara sıralanır Üzerlerine bir-iki maydanoz yaprağı serpiştirildikten sonra bir sürahi ayranla birlikte sofraya götürülerek servis yapılır Çiğ köfte yapılır yapılmaz yenilmelidir yoksa şişer ve nefaseti kaybolur Genellikle çiğ köfteyle birlikte içecek olarak ayran tercih edilir alıntı |
|
|
|