Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
alınır, balık, saklanır

Balık Nasıl Alınır Ve Saklanır?

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Balık Nasıl Alınır Ve Saklanır?




Balık nasıl alınır ve saklanır?
Yapacağınız yemeğin tatlı ve sağlıklı olması için balığın alınmasının ve saklanmasının çok iyi bilinmesi gerekir, çünkü kırmızı etlerde olduğu gibi uzun süre dinlendirilmeye ve terbiyeye gelmez
Taze balığın görünüşü son derece canlı olur Taze balık ile bayat balığı aşağıdaki farklılıkları ile anlıyabiliriz
1 Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker

2 Taze balığın derisi gergin ve parlak olur Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır Balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir Çünkü tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilirler

3 Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar Halbuki bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar

4 Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur Balık bayatladıkça bu renk değişir Ancak bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadklarını belirtmek lazım Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannedersede aslında bu mürekkeptir Böyle bir aldatmacaya başvuran tezgahtan kesinlikle balık alınmamalıdır

5 Taze balık hemen hemen kokusuzdur Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar

6 Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir


BALIĞIN ALINMASI KADAR SAKLANMASI DA ÇOK ÖNEMLİDİR
Balıkları dondurmadan önce hafifce tuzlamakta yarar vardır Eti diriliğini muhafaza eder
Balıkları donmuş olarak muhafaza ederken dikkat edilecek önemli bir husus ta çözülmüş balıkları tekrar dondurmamaktır

Balıklar genelde oda sıcaklığında(20oC) 20 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız mahallerde bu süre oldukça kısalır Eğer bu süre 20 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır Buzdolabının +5oC’lık hacminde 3 gün, tek yıldızlı buzdolaplarının buzluklarında ki, buranın sıcaklığı 0 ila -5oC arasındadır, 14 gün saklanabilir Daha uzun süreli saklamalar muhakkak üç yıldızlı buzdolaplarının -18oC’lık “deep-freeze”lerinde veya bağımsız “deep-freeze”lerde yapılmalıdır Deep-freeze”lerde saklama süreleri hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura,lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 ay Beheri 1 kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır -25oC’lık “deep-freeze”lerde ise bu süre yaklaşık %50 artar
Balıkların dondurulmadan önce temizlenmesi gerektiğini belirtmiştik Ancak hamsi, sardalya ve gümüş gibi balıklar bunun istisnasıdır Bu balıkların temizlenmeden saklanması gerekir Dondurduğunuz balıkları çözdüğünüz taktirde tekrar dondurmamalısınız bakteri üremesi açısından sakıncalı olabilir Bu nedenle donduracağınız balıkları aile nüfüsunuza göre iki veya üç kişilik porsiyonları içeren öğünlere bölerek dondurmak yukarıdaki problemin halli için tavsiye edilir Balığı dondurmadan önce porsiyonlara bölüp aluminyum folyo veya asetat ile ambalajlamalı, ve üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket (stiker) yapıştırmalısınız Ambalajları önce buzdolabının 0 ila +5oC’lık bölümünce birkaç saat soğutmalı, bilahare derin dondurucuya koymalısınız Bu işlem esnasında derin dondurucunuzu “şoklama” konumuna getirmelisinizBalığı çözeceğiniz zaman ise, iri balıkları buzdolabının normal kısmına alıp bir gün dinlendirerek çözebilirsiniz
Kaynak: samatyabalikevi


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.