08-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Saray Mutfağından İlginç Notlar...
17 yüzyılda bir seyyah, saraydaki yemek servisini şöyle anlatıyor: “Aşçılar, yamaklar, çaşnigirler, kilerciler bunların hepsi yan yana dizildi, yemekleri elden elde uzattılar O kadar çok yemek ikram ettiler; ama bir kere bile kap sesi duymadık ” Osmanlı sarayından sıradışı bilgiler sizi de şaşırtacak  
* 17 yüzyılda bir seyyah, saraydaki yemek servisini şöyle anlatıyor: “Aşçılar, yamaklar, çaşnigirler, kilerciler bunların hepsi yan yana dizildi, yemekleri elden elde uzattılar O kadar çok yemek ikram ettiler; ama bir kere bile kap sesi duymadık ” * Aşçılar, uzun kırmızı ve mavi elbiselerle servis yapıyor Yemekler porselen ve çini kaplar içinde sunuluyor
* Yeniçerilere yemek ikram edilirken kaşık verilmiyor Çünkü Yeniçeriler, kaşıklarını kuşaklarında taşıyor
* Çaşnigirin görevi sadece yemeğin tadına bakmak değil, çok gizli haberleri de taşıyor
* Aşçılar, usta-çırak ilişkisiyle yetişiyor; ama 17 yüzyılın sonunda bir aşçı, ‘değişik yemek’ öğrenmesi için Viyana’ya eğitime gönderiliyor
* Saray mutfağı, 9 büyük mutfaktan oluşuyor Kuşhane, harem, valide sultan ve Enderun mutfağı; sarayın asli sakinlerine yemek yapıyor
* Babüssaade ağası mutfağı kapı ağalarının, darüssaade ağası mutfağı sadece haremde görev yapan ağaların ve sürre alayı ziyafetlerinin, hazinedarbaşı mutfağı; hazinedarbaşı ve yanında çalışanların yemeklerini hazırlıyor Kilercibaşı mutfağı; sofra hizmetlerini yapıyor Misafir mutfağı da misafirlerin yemeklerini hazırlıyor
* Helvahane; turşular, şekerler, helvalar, ilaçlar, sabunlar, saklanmaya müsait tatlı ve ekşi her türlü yiyecek bu bölümde hazırlanıyor
* Mutfağın, yiyeceklerin saklanması için buzhanesi, yoğurthanesi, tavukhanesi var Arka bahçede küçük küçük sebze bahçeleri var, bostancılar burada taze sebze yetiştiriyor
* Matbah-ı Amire defterlerinde mutfağın geliri-gideri günlük olarak kayıt altına alınmış Bir dirhem maydanoz bile atlanmamış
* Sarayda çatal ilk kez 19 yüzyılda kullanılmaya başlanmış Bıçak kullanılmıyor; ama etler parçalanarak ortaya konuluyor Asla bütün bir but halinde sofraya konulmuyor
|
|
|