![]() |
İbrahim Edhem.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İbrahim Edhem..ADI İbrahim Bin Edhem Bin Mansur, künyesi Ebü İshak ![]() ![]() ![]() ![]() -Kimsin ve sarayımın tavanında ne arıyorsun? Çatıdaki sesin sahibi cevap verdi: -Ben yabancı biri değilim, devemi kaybettim, onu arıyorum ![]() -Sen deli misin, tavanda devenin işi ne? diye sordu, Tavandaki ses: -Asıl deli sensin ![]() ![]() ![]() ![]() AVA MERAKLIYDI ![]() ![]() "Ey İbrahim, sen bunun için mi yaratıldın ve bununla mı emrolundun?" geri döndü bakındı ve sesin sahibini aradı, fakat bir türlü göremedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan Basri'nin meclîsine vardı ve tevbe etti ![]() ![]() ![]() Süfyan Sevri, Fudayl bin İyad, Şakik Beihî ve Malik bin Dinar gibi zahidlerle görüştü ![]() Bütün ömrü boyunca orak biçmek ve bağ bekçiliği yapmak gibi işlerde çalışarak elinin emeğiyle geçindi ![]() İMAM-1 AZAM'LA sohbetlerde bulundu ![]() "İbrahim Edhem Seyyidimiz ve Efendimizdir ![]() ![]() ![]() ![]() Derdi ki: "Kalplerinizi Allah korkusuyla, cesetlerinizi Allah'a ibadetle meşgul edin ![]() ![]() ![]() * * * Sehl bin İbrahim anlatıyor: İbrahim bin Edhem'le dost idik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİR ziyafete çağrılmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DÜNYA SEVGİSİ Dünya hakkında şöyle öğüt verirdi: "Hey kardeş! Dünyadan yüz çevir, çünkü dünya sevgisi insanı kör ve sağır yapar, zelil eder ![]() "İnsanlar arasına çokça karışmak dünya sevgisindendir ![]() ![]() ![]() "Sevgilinin hoşlanmadığını sevmek, sevgi alameti değildir ![]() ![]() ![]() ![]() -Kalpler neden perdelenir? -Allah'ın buğz ettiği şeyi sevmekten; dünyayı sevip, ona meyletmekten, oyun ve eğlenceye dalmaktan, ebedî hayat için ameli terketmekten ![]() "Hırs ve tamaın azlığı sıdk duygusunu doğurur ![]() ![]() O'na göre zühd üçtür: 1-Farz olan zühd, haramlardan sakınmaktır ![]() 2- Selametli olan zühd, şüphelilerden sakınmaktır ![]() 3- Faziletli olan zühd ![]() ![]() "Yiyeceğin helal ve temiz olsun da, zararı yok gece namazı kılma ve gündüz nafile oruç tutma ![]() ![]() O'na göre şöhrete bel ve gönül bağlamamak da zühd alametiydi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İbrahim Edhem.. |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İbrahim Edhem..MUASIRI Rabia Adeviyye gibi muhabbeti ilahiyye konusunda söz söyleyen ilk sofilerdendir ![]() "Allah'ım sen pek iyi bilirsin ki benim indimde dünyanın bir sinek kanadı kadar değeri yoktur, sen beni zikr-i ilahine yoldaş, sevgine layık kıldığın ve taatı bana kolaylaştırdığın sürece cenneti dilediğine ver ![]() "Eğer insanlar hubb-i ilahiyi gerçek manasıyla bilseler, yemekten içmekten kesilirler, dünya her şey sevgileri azalırdı ![]() "Halkı bir kenara koy, Hakk'a dost olmaya bak ![]() Adamın birine sordu: -Allah dostlarından olmak ister misin? Adam; -Evet isterim, deyince: -Dünya ve ahiretle ilgili hiçbir şeye rağbet etme! Kendini sadece Allah'a ver, yüzünü münhasıran O'na yönelt!" buyurdu ![]() ADAMIN biri kendisine arkadaş olmuştu ![]() -Şayet bir ayıp ve kusurumu gördüysen beni irşad et! İbrahim şöyle cevap verdi: -Sende herhangi bir kusur ve ayıp görmedim, çünkü sana sevgi gözüyle baktım ![]() ![]() İNCELİK Bir hac mevsiminde Mescid-i Haram'da Şakik Belhî ile karşılaştı ![]() -Zühd yolunun esası nedir? -Allah verince yer, vermeyince sabrederiz ![]() -Bu senin dediğini Horasan'ın köpekleri de yapar ![]() -Ya sizin anlayışınız nasıldır? -Biz bulunca dağıtır, bulamayınca sabrederiz, dedi ![]() -Sen bizim üstadımızsın, dedi ![]() Kendisinden nasihat isteyen birine şöyle öğüt verdi: -Bağlı olanı aç, açık olanı bağla! Yani bağlı olan kesenin ağzını aç, açık olan dilini bağla! DUALARIMIZ Sordular: -Dua ediyoruz kabul olunmuyor ![]() -Yüce Allah'ı tanıyor, fakat itaat etmiyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİR adama şöyle nasihat etmişti: "İyi bilki, altı dik ve sarp yokuşu tırmanmadan salihler derecesine eremezsin ![]() 1- Nimet ve refah kapısını kapatıp şiddet ve sıkıntı kapısını açmadıkça, 2- İzzet kapısını kapatıp zillet kapısını açmadıkça, 3- Rahat kapısını kapayıp cehd kapısını açmadıkça, 4- Uyku kapısını kapayıp seherîlik kapısını açmadıkça, 5- Zenginlik kapısını kapayıp fakirlik kapısını açmadıkça, 6- Yaşama emeli kapısını kapayıp ölüme hazırlanmadıkça ![]() ![]() ![]() İsyanda bulunduğu için kendisinden yardım isteyen birine şu nasihatte bulundu: "Şu altı öğüdü kabul edersen bir daha zarar görmezsin: 1- Günah işlemek istediğin zaman Allah'ın rızkını yeme! 2- Günah işlemek istediğin zaman O'nun mülkünden çık! 3- Günah işlemek istediğin zaman öyle bir yerde ol ki, O seni görmesin! 4- Ölüm meleği geldiği zaman O'na: "Tevbe edebilmem için bana mehil ver" de! 5- Sorgu melekleri geldiğinde onları defet! 6- Kıyamette günahkarları cehenneme atınız, fermanı gelince sen gitme! Gönüller sultanı İbrahim Edhem'in vefatı H ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|