![]() |
1. Hayvanciliğin Önemi Ve Ekonomiye Katkisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 1. Hayvanciliğin Önemi Ve Ekonomiye Katkisi* 1 ![]() Hayvancılık, bir taraftan toplumun hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasını sağlarken, diğer taraftan da bitkisel üretim yapılarına, kırsal refahın gelişmesine ve genel ekonomiye önemli katkılarda bulunur ![]() Ancak, sektörden beklenen faydaların sağlanabilmesi için genel ekonomik desteğin sürekliliği ve yeterliliği esastır ![]() Planlı kalkınma döneminde, daha çok GAP Bölgesi için söz konusu olmakla birlikte, hayvancılık sektöründe beklenen gelişmelere ulaşılamamıştır ![]() 1970 yılından 1991 tarım sayımı yılına kadar, tarımsal işletme sayısında % 20 oranında bir artışa karşılık, hayvancılık işletmelerinde % 56 oranında bir düşüş yaşanmış, sadece hayvancılıkla uğraşan 317 ![]() ![]() ![]() Tarımsal gelirin % 70nin bitkisel üretimden sağlandığı ülkemizde, hayvancılık faaliyeti, daha çok küçük işletmelerce sürdürülmektedir ![]() 1980 yılı tarım sayımına göre, tarımsal işletmelerin % 77sinde büyükbaş hayvan, % 47sinde ise küçükbaş hayvan yetiştirilmekte iken bu oranların 1991 tarım sayımında düşmekte olduğu görülmekte ve işletmelerin % 66sında büyükbaş, % 30unda ise küçük baş hayvan yetiştirilmektedir ![]() İşletmelerin % 46sında 1-4 arasında hayvan yetiştirilirken, ancak % 9unda, 10dan fazla hayvan yetiştirilmektedir ![]() Oysa ki, AB Ülkelerindeki işletmelerde sektör yoğunlaşması daha yüksek düzeylerde seyretmekte, sığır bulunduran işletmelerdeki ortalama hayvan sayısı 40 baş düzeyine ulaşmış bulunmaktadır (2) ![]() |
![]() |
![]() |
|