Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gelişimi, gençlik, için, iii, projesi, sosyoekonomik

İii- Gençlik İçin Sosyo-Ekonomik Gelişimi Projesi

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İii- Gençlik İçin Sosyo-Ekonomik Gelişimi Projesi

* III- GENÇLİK İÇİN SOSYO-EKONOMİK GELİŞİMİ PROJESİ
Gençlik, bir toplumun geleceğe uzantısı, aynı zamanda o toplumun en dinamik kesimidir GAP Bölgesi nüfusu oldukça genç ve dinamik bir yapıya sahiptir; 15-24 yaş arasındaki genç nüfus oranı % 23'tür Genç nüfus, yetersiz eğitim ve mesleki öğretim olanakları, yüksek düzeyde işsizlik ve sosyo-kültürel etkinlikler ve boş zamanları değerlendirme ortamlarının yetersizliğinden olumsuz yönde etkilenmektedir Bölge, gelenekselden moderne bir geçiş dönemi yaşamaktadır Genç insanlar bu geçişin olumsuz etkilerinden yaşlı nesillere göre çok daha fazla etkilenmekte ve kendilerini ifade etmek için uygun araç ve mekanizmalara ihtiyaç duymaktadırlar
Projenin amacı; gençlerin mesleki becerilerini artırmak yoluyla istihdama katılımlarının sağlanması, toplumsal sorunların çözümünde ve yaşam kalitesinin artırılmasında inisiyatif almalarının teşvik edilmesi ve gençler için olumlu sosyal çevrelerin oluşturulmasıdır

Faaliyetler
Değerlendirme
Ek - Örnek Olay 1 (Batman Pasta İmalathanesi)
Ek - Örnek Olay 2 (Mardin Kişniş Restoran)
Rapor Hakkında

a) Faaliyetler
Gençlik ve Kültür Evlerinde proje kapsamında kapasite artırıcı ve istihdama yönelik programlar, sosyal-kültürel etkinlikler, toplumsal duyarlılık, tanıtım ve bilgilendirme toplantıları ve değişim programları uygulanmıştır
9 İldeki Gençlik ve Kültür Evlerinde Yürütülen Faaliyetlere Katılımın İl Bazında Dağılımı (Mart 2005 - Temmuz 2006)

Kent

Kapasite Artırıcı Etkinlikler

İstihdama Yönelik Etkinlikler

Sosyal - Kültürel Etkinlikler

Toplumsal Kalkınma Etkinlikleri

Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantıları

Değişim Programları

Toplam

Adıyaman

638

88

557

154

156

-

1593

Batman

691

84

1595

-

96

1

2467

Diyarbakır

1183

75

307

679

3157

-

5401

Kilis

427

37

2770

90

3858

-

7182

Mardin

574

85

576

150

948

11

2340

Siirt

648

43

403

160

1715

-

2969

Şanlıurfa

506

71

615

157

958

5

2312

Şırnak

418

138

494

50

2048

-

3148

Gaziantep

160

33

172

-

200

8

573

Toplam

5245

654

7489

1440

13136

25

27789

Projenin II Aşamasında (Mart 2005 - Temmuz 2006) düzenlenen faaliyetlerle ulaşılan genç sayısı 27789dur
Ulusal staj programı; gençlerin iş dünyasına girişlerini kolaylaştırmak, gençler ile özel sektör arasında bir bağ yaratmak amacı ile uygulanmıştır Bu program ile gençlerin yurtiçinde farklı şirketlerde staj yaparak mesleki tecrübe kazanmaları için fırsat yaratılması hedeflenmiştir
GAP Bölgesinde 9 ilde bulunan Gençlik ve Kültür Evleri bünyesinde uygulanan bu program ile gençlere yönelik mesleki eğitim planlaması ile gençlerin özel sektörde staj yapmalarına olanak sağlayacak çalışmalar yürütülmüştür Bu amaç doğrultusunda her ilden 25 özgeçmiş toplanarak bir havuz oluşturulmuştur Program kapsamında Mardinde 8, Gaziantepte 6, Siirtte 5, Batmanda 3, Adıyamanda 3 genç olmak üzere toplam 25 genç staj yapmıştır
Ayrıca, Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) ile işbirliği yapılarak 17 üniversite öğrencisi genç kıza staj imkânı yaratılmıştır Staj sonunda Batmandan gelen bir kız öğrenci İstanbulda işe yerleştirilmiştir
İstihdam ve eğitim; Sancak Arat Denim AŞ yapılan işbirliği sonucunda 2006 ve 2007 yıllarında, Siirtte 400 kişiye tekstil alanında eğitim verilmiş ve bunlardan 240 kişi işe alınmıştır
MEB ile işbirliği yapılarak, gençlere profesyonel yaşamları için mesleki değerler vermek ve eğitim sağlamak amacı ile 9 ilde 37 mesleki eğitim yapılmıştır Bu eğitimlere 738 kişi kayıt yaptırmış, 402 erkek, 209 kız olmak üzere toplam 611 kişi sertifika almaya hak kazanmıştır Eğitimlerden sonra 55 kişinin istihdamı sağlanmıştır
E-koçluk; gençler ile özel sektör arasında köprü kurmak, gençlere geleceğe yönelik kariyer planlaması gibi konularda bilgi verebilmek, yol göstermek, deneyim paylaşmak üzere wwwekoclukorg sitesi açılmıştır Bu program aracılığı ile 148 gence farklı meslek gruplarında kişiler koçluk yapmıştır
Kurumsallaşma ve sürdürülebilirlik; Gençlik ve Kültür Evleri katılımcıları, AB Gençlik Programları, Sosyal Risk Azaltma Projesi (SRAP), Hayata Artı gibi fonlara yönelik 13 farklı proje hazırlayıp 140014 AVROluk hibe kaynak yaratmıştır
Diyarbakır Gençlik Kültür Evi 2006 yılı içinde dernekleşmiştir
Temmuz 2006 sonuna kadar İsviçre Hükümetinin finansal desteği ve Habitat İçin Gençlik Derneği tarafından uygulanan proje, söz konusu tarihten itibaren Pepsi Conun sponsorluğunda Türkiye Kalkınma Vakfının teknik desteği ile GAP İdaresi tarafından yürütülmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com