08-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tereyağ Nedir?
Tereyağına da AB Standartı Geliyor
Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde tereyağı üretimi disiplin altına alınıyor İlk defa tereyağı için kodeks yazan Tarım Bakanlığı, çiğ sütten tereyağı üretimini yasaklıyor Türkiyeye özgü yoğurttan yapılan tereyağına ?yayık tereyağı ismiyle yer veriliyor
Önümüzdeki günlerde Başbakanlıka sunulacak tebliğe göre tereyağında en fazla yüzde 2 oranında tuz kullanılacak Ürünün etiketinde ne kadar tuz içerdiği belirtilecek Tuz ilave edilmemişse ?tuz eklenmemiştir ifadesi yazacak Süt veya kremadan elde edilen tereyağlarına ?geleneksel tereyağı denilebilecek
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erten Zamana yaptığı açıklamada, tereyağını AB standartlarına uygun hale getirmek için ?Türk Gıda Kodeksi Tereyağı, Diğer Süt Yağı Esaslı Sürülebilir Ürünler ve Sadeyağ Tebliğini hazırladıklarını söyledi Tereyağı için yazılan ilk kodeks özelliği taşıyan tebliğ, ABnin ?Sürülebilir Yağların Standardizasyonu Yönetmeliği dikkate alınarak oluşturuldu Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman, yeni tebliğin 1930lu yıllara dayanan Gıda Maddeleri Tüzüğünden sonra tereyağını disipline eden ilk mevzuat olduğunu aktardı Sadece Türk Standartları Enstitüsünün tereyağıyla ilgili standardı bulunduğunu vurgulayan Ataman, "Bu da ihtiyari Yani uymak zorunlu değil " dedi
Yeni düzenleme çiğ sütten üretilmiş tereyağına izin vermiyor Daha önceki mevzuata göre çiğ sütten yapılan tereyağları, mutfaklık tereyağı olarak üretiliyor ve böyle pazarlanıyordu Bu ürünlerin etiketinde çiğ tüketilmemesini gösteren bir uyarının yazması gerekiyordu Ancak uyarı çok küçük yazıldığından kimse fark etmiyor ve çiğ tereyağları kahvaltıda da tüketiliyordu Yeni tebliğ, ciddi sağlık riskleri taşıyan bu duruma son verecek
Tebliğde, tek bir yağ sınıfı vermek yerine ürün yelpazesi geniş tutuluyor Sadece Türkiyede üretilen yoğurttan yapılan tereyağına ilk defa ?yayık tereyağı ismiyle yer veriliyor Bu ifade AB direktifinde bulunmuyor Diğer sınıflar ise şöyle sıralanıyor: Dörtte üç yağlı tereyağı, yarım yağlı tereyağı, çeşnili tereyağı, çeşnili tereyağı karışımı, süt yağı esaslı sürülebilir ürünler ve sadeyağ
Düzenleme kapsamındaki ürünler ağırlıkça en fazla yüzde 2 oranında tuz içerebilecek Tuz hariç kuru maddenin en az üçte ikisini süt yağı oluşturacak Tipik tat ve aromanın sağlanması amacıyla starter (kültür, maya) kullanılabilecek Süt veya kremadan elde edilen ve tereyağı tanımına uygun yağlarda ürün adı ile birlikte ?geleneksel ifadesi kullanılabilecek İçerdiği süt yağı miktarı ürünün ticari isminin yanına konulacak Süt yağı yüzde 41den fazla, yüzde 62den düşük olan ürünler ?yağı azaltılmış, yüzde 41 veya daha düşük olanlar ?düşük yağlı veya ?az yağlı şeklinde adlandırılacak ?Dörtte üç yağlı tereyağı yerine ?yağı azaltılmış, ?yarım yağlı tereyağı yerine ?düşük yağlı veya ?az yağlı adlandırması yapılacak Çeşnili tereyağlarında kullanılan çeşni maddesinin adı, ?çeşnili ifadesi yerine yazılabilecek Ürünlerin satış noktalarındaki muhafaza sıcaklığı 4 dereceyi geçmeyecek Bu tür gıdaları üreten ve satan işyerleri, düzenlemenin yayım tarihinden itibaren 1 yıl içinde söz konusu hükümlere uyacak Tebliğ, önümüzdeki günlerde Başbakanlıka sunulacak
Kontrollü şartlarda standart kalitede ürün elde etmek için gıda sanayiinde kullanılan mikroorganizmalara ?starter kültür deniliyor Sadece starter veya kültür olarak da adlandırılabiliyor Starter, bazı gıdalarda asit geliştirmek, bazılarında ise aroma oluşturmak için kullanılıyor Yoğurt ve ekmek mayaları kültürler arasında yer alıyor
Avrupa Birliği, Tereyağını Margarine Tercih Ediyor
Zaman, sağlıklı beslenme için tereyağının mı yoksa margarinin mi tercih edilmesi gerektiği tartışmasını gündeme getirmişti 13 Mart 2005teki haberde, sağlık konusunda hassas olan Avrupanın tereyağı tüketiminde Türkiyeyi geride bıraktığı belirtiliyordu Türkiyede kişi başına yıllık 1,5 kilogram tereyağı tüketilirken, ABdeki tüketim 4,5 kilogram Türkiyede tereyağı kullanımı her geçen gün azalıyor 1995-2002 yılları arasında kişi başı tereyağı tüketimindeki düşüş yüzde 24
|
|
|