Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
mevsim

Mevsim

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mevsim

Yılın, süre bakımından birbirleri ile az çok eşit olan dört bölümü
Bunlar, ilkbahar, yaz, sonbahar ve kıştır Her mevsimdeki ısı azlığı ve çokluğu, ortalama olarak bellidir İlkbahar, ısı ortalamasının fazla olmadığı bir mevsim; yaz, ısı ortalamasının fazla olduğu bir mevsim; sonbahar, ısı ortalamasının fazla olmadığı bir mevsim kış, ısı ortalamasının düşük olduğu bir mevsimdir
Yeryüzünün ısı oranının artması ya da eksilmesi, ısı kaynağı olan güneşe göre olan duruma bağlıdır Bu durum da, yeryüzünün ekseninin, yörünge düzlemi ile 23 derecelik bir açı meydana getirecek şekilde eğik olmasından ileri gelmektedir Bu özellik de, güneş ışınlarının yeryüzüne dik ya da eğik olarak düşmesini sağlar Güneş ışınlarının dik olarak düşmesi, yeryüzünün o bölgesinin çok ısınmasını, eğik olarak düşmesi, az ısınmasını; ikisi ortası bir durumda düşmesi ne fazla soğuğun ne de fazla sıcağın olmasını sağlamış olur Bu ısı farkları da, mevsimlerin meydana gelmesine sebep olur
Mevsimler, kuzey ve güney yarım, kürelerinde, tam olarak birbirinin karşıtı durumundadır İlkbahar mevsimi 21 Martta başlar ve 21 Hazirana kadar üç ay boyunca sürer Yaz, bu tarihte, başlar ve 23 Eylüle kadar üç ay sürer Sonbahar bu tarihte başlar ve 21 Aralıkta son bulur Kış da 21 Aralık ile 21 Mart arasındaki günleri kaplarKuzey Yarımküresinde yaz iken, Güney Yarımküresinde Kış Kuzey Yarımküresin de ilkbahar iken, Güney Yarımküresinde sonbahardır En uzun gece ve en kısa gündüz 21 Aralıkta, en kısa gece ve en uzun gündüz 21 Hazirandadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com