|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| cümlenin, genel, ilgili, ögeleriyle, özellikler |
Cümlenin Ögeleriyle İlgili Genel Özellikler |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Cümlenin Ögeleriyle İlgili Genel ÖzelliklerCÜMLENİN ÖĞELERİYLE İLGİLİ GENEL ÖZELLİKLER 1) Hiçbir öğe sözcük sayısıyla sınırlı değildir Bir öğe,bir tek sözcükten oluşabildiği gibi birden çok sözcükten de oluşabilir![]() "O , dün, bize, babasıyla geldi "-Ö - Z T - D T --- E T -----Y![]() 2) Cümlede özne,nesne,dolaylı tümleç ve zarf tümleci açıklayıcısıyla birlikte kullanılabilir ![]() "Bir yıl kalacağım bu ili ---Siirt’i, ----çok özleyeceğim "-----B li n -------------Açıklayıcı![]() "Çocuk;sevinçle,etekleri zil çalarak,telefona koştu "---------Z T ------Açıklayıcısı3)Bir cümlede birden fazla özne,dolaylı tümleç, nesne, zarf tümleci ortak bir yükleme bağlanabilir ![]() "Annesini,babasını,akrabalarını ve bütün arkadaşlarını görmek istiyordu ""Evde,okulda,sitede,her yerde aynı konu konuşuluyordu "4)Öğelere ayırmada tamlamalar, deyimler ve bileşik fiiller bölünmez ![]() "O her zaman ince eleyip sık dokurdu" (yüklem,deyimden oluşmuş) ---------------------yüklem 5)Hitaplar,ünlemler ve bağlaçlar;öğe dışı sözcüklerdir (Bağımsız tümleçlerdir)"Arkadaşlar, beni dinler misiniz?" "Geleceğiz; fakat çok kalmayacağız ""Eyvah,çocuk düştü " 6)Şiir dizeleri ya da devrik söyleyişler,kurallı cümle biçimine çevrilirse daha kolay bulunur ![]() *Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet, *Hürriyet, hür yaşamış bayrağımın hakkıdır ![]() ----ö ---------yüklem7)Soru cümleleri değişik öğeleri buldurmayı amaçlayabilir Sorulara verilecek cevaplar hangi öğeyi oluşturuyorsa, soru cümlesi o öğeyi buldurmaya yöneliktir![]() "Kimi seviyorsun?" --Seni (Seni seviyorum) (Soru nesneyi buldurmaya yönelik )"Kim yapmış?" -Babam (Babam yapmış) (Soru özneyi buldurmaya yönelik) "Nereye gidiyorsun?" -Okula (Okula gidiyorum) (Soru d t ’yi buldurmaya yönelik)"Ne zaman geldin?" -Dün (Dün geldim) (Soru z t ’yi buldurmaya yönelik)"Kırılan neydi?" -Bardaktı (Kırılan bardaktı) (Soru yüklemi buldurmaya yönelik) 8) “-mi” edatıyla oluşturulan soru cümlelerinde “-mi” hangi öğeden sonra gelmişse soru o öğeyi buldurmaya yöneliktir ![]() "Bugün bize gelecek misin?"(Soru yüklemi buldurmaya yönelik) "Bugün bize mi geleceksin?"(Soru D T ’yi buldurmaya yönelik)"Bugün mü bize geleceksin?"(Soru Z T ’yi buldurmaya yönelik)"Sen mi bugün bize geleceksin?"(Soru özneyi buldurmaya yönelik) 9)Bir cümlede vurgulanan öğe, yüklemden hemen önce gelen öğedir ![]() "Çocuklar,sevgiyle beslenir "(Edat tümleci vurgulu)"Cömert olmadan önce doğru olmayı bil "(B li n vurgulu)
|
|
|
|