|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
allahı, anlamak, eyyubi, gazi, osman, selahaddini |
![]() |
Osman Gazi,Selahaddin-İ Eyyubi,Allah'ı Anlamak... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osman Gazi,Selahaddin-İ Eyyubi,Allah'ı Anlamak...Allah'ı anlamak ![]() ![]() ![]() Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu, büyük insan ve büyük Müslüman Osman Gazi, ölüm saatinin yaklaştığını anladığında oğlunu çağırmış demiş ki: "Evladım, harbe hazır olmayan millet, esarete hazır demektir ![]() ![]() ![]() Şahsı, ailesi için hiçbir şey istemeyen, ölüm döşeğinde dahi ulvî davasıyla meşgul olan Osman Gazi canlanmış, adeta ölümü unutmuştu, "Artık ölüyorum, fakat üzgün değilim, arkamda senin gibi bir evladım var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osman Gazi'yi Bursa'da Gümüşlü Kümbet'e gömdüler ![]() ![]() Alın, dünyalar sizin olsun alın! Türbeler söyleyin sermayenizi, Orada toprağa dokunan alın, Burada karınca içer denizi! Yine hükümdarlardan biri vasiyet etmiş, "Öldüğümde sağ elim tabuttan dışarıda kalsın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Selahaddin-i Eyyubi ölümünün yaklaştığını anlayınca, dellalı sokaklarda dolaştırmış, dellal hem geziyor, hem bağırıyor: "Ey ahali! Sultanımız buyuruyor ki, ibret alınız ![]() ![]() ![]() İki Cihan Serveri'nin durumu da şöyleydi: "Benim, dünya ile olan misalim, bir ağacın altında biraz gölgelendikten sonra onu bırakarak yoluna devam eden bir süvarinin misali gibidir ![]() Bu kıssalardan ve hadisten de anlaşılacağı gibi, masiva (Allah'tan başka her şey) fanidir ![]() ![]() 80 yıllık ömrümde neyi sevdimse, Allah elimden çekti aldı ![]() ![]() ![]() ![]() Bediüzzaman bu hususta bize çok güzel bir metot öğretiyor: "Allah için işleyiniz, Allah için çalışınız, Allah için görüşünüz, O'nun rızası dairesinde hareket ediniz ![]() Şimdi siz ölseniz, malınız gidecek, tahsil gidecek, para gidecek, mevki makam gidecek, iyisi mi şimdiden feda edelim onları Allah için ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Din için, İslamiyet için, vatan için, millet için gibi lafları bir yana bırakmalı ![]() Dal dal alışkanlıklar, hadis hadis hareketler, ayet ayet kararlar vermemiz lazım ![]() ![]() ![]() ![]() 06 Mart 2010, Cumartesi HEKİMOĞLU İSMAİL ![]() |
![]() |
![]() |
|