Nevin Selen |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Nevin SelendüzenleTemmuz 2007right Prof Dr Nevin SELEN (1925-2005 Haziran)Prof Dr Nevin Selen, 1925 yılında Antalya`da doğdu; Ankara Kız Lisesini 1944`de "pekiyi" derece ile bitirdi ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü`ne 3 dönemden başlayıp 1946-1947 öğretim yılında "iyi" derece ile bitirdi 1947 yılında aynı bölüme "fahri asistan", 1951 yılında da "asli asistan" oldu![]() 1953-54 öğretim yılında Bonn Üniversitesi Fonetik Enstitüsünde Prof Dr Menzerath yanında 9 ay kalarak doktora çalışmalarında bulundu; 1956 yılında "Alman ve Türk dillerindeki sesler ve bu seslerin kelime anlamı ve yapısındaki rolü üzerine mukayeseli bir araştırma" başlıklı doktora tezini tamamlamış; 1958 haziran ayında başarı ile verdiği doktora sınavını ile doktor olmuştur![]() Nevin Selen, doçentlik tezini hazırlamak amacıyla 1959 yazında bir aylık süreyle Tübingen Üniversitesi`nde Fonetik kurslarına katıldı; 1962 yılında da 10 ay süreyle Köln Üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim Enstitüsünde (Institut für Vergleichende Sprachwissenschaft); 1963 yılında 3 ay süreyle Hamburg Üniversitesi Fonetik Enstitüsü`nde inceleme ve araştırma çalışmalarında bulundu "Die Phoneme und Phonemkombinationen in An- und Auslaut der deutschen Einsilbler" başlıklı doçentlik tezi 23 10 1967`de jüri tarafından kabul edildi; 20 Kasım 1967`de doçentlik sözlü sınavını; 24 Kasım 1967 günü de "Über die Bedeutung und Auswertung der Satzmelodie" konulu doçentlik dersini başarıyla verdikten sonra kendisine doçentlik unvanı verildi 23 01 1968`de ise Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı kürsüsüne doçent (o dönemde "eylemli doçet") olarak atandı![]() 1975 yılında DTCF Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalına profesörlüğe yükseltilerek ataması yapıldı Ankara Üniversitesi DTCF`ndeki görevi yanında Konya Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı kürsüsünün kuruluşunda görev aldı ve 5 yıl süreyle başkanlığını yaparak bu bölümün gelişmesine katkıda bulundu![]() 1983-1984 yılında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 40b maddesi uyarınca Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı`nda görev yaptı 1985 yılından emekli olduğu 1991 yılına kadar Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Bölüm Başkanlığı görevinde bulundu![]() 2005 yılında İstanbul`da ölen Prof Dr Selen, Türkiye`de Alman Dilbilimi, Karşılaştırmalı Dilbilgisi, Uygulamalı Dilbilim alanlarında yaptığı özgün çalışmalarla değerli katkılar sağlarken; derleme ve ders kitabı niteliğindeki eserleriyle de Üniversitelerimizdeki öğretim elemanlarının ve öğrencilerin son derece yararlandığı temel kaynakları ortaya koymuş; özellikle genç araştırmacılara öncülük etti![]() Akademik yaşamı boyunca çok sayıdaki lisans, yükseklisans ve doktora tezlerinin yöneticiliğini yaparak başarı ile sonuçlandırılmasını sağlamıştır Tezini yönettiği Ankara Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi`ndeki öğrencilerine, bilimsel özelliklerinin yanı sıra yönetici ve geliştirici özelliklerini de aktarmasıyla bu öğrencilerinin alanlarında öğretim üyesi olarak görev almalarına öncülük etmiştir![]() Yükseklisans veya doktora tez danışmanlığını yaptığı öğrencilerden bazıları şunlardır: Prof Dr İclal Ergenç (DTCF-Doktora), Prof Dr İbrahim İlkhan (Konya Selçuk Universitesi-Doktora), Prof Dr Tahir Balcı (Çukurova Üniversitesi- YL), Prof Dr Mustafa Çakır (Anadolu Üniversitesi-YL), Doç Dr Mustafa Kınsız (Mugla Üniversitesi-YL) Yayınlarından bir kısmı şunlardır: KİTAPLAR Nevin Selen: Phonologie Morphologie Syntax der Deutschen Sprache Ankara: DTCF Yayınları, 1993![]() Nevin Selen: Entonasyon Analizleri Ankara: DTCF Yayınları No: 231, 1973![]() Nevin Selen: Linguistik und Methodik [Dil Bilimi ve Dil Öğretimi] (Editör: Mustafa Çakır), Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yay No: 602 - Açıköğretim Fakültesi Yay No: 296, 1992 ss V-187 (ISBN: 975-492-316-7)![]() Nevin Selen: Söyleyiş Sesbilimi, Akustik Sesbilim ve Türkiye Türkçesi, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları: 454, 1979 ![]() Nevin Selen: Alman Dilinin Fonolojisi Ankara: 1975Nevin Selen: Alman dilinin fonetik ve entonasyon kuralları - [3 bs ] - Eskişehir : Anadolu Üniversitesi, 1985 - (Anadolu Üniversitesi yayınları ; no 115 Eğitim Fakültesi yayınları ; no 2)Nevin Selen: Eine Einführung in die deutsche Sprachwissenschaft für Türken mit Fehleranalysen Eskişehir : Anadolu Üniversitesi, 1984 166 s - (Anadolu Üniversitesi Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı yayınları ; no 9)Selen, Nevin: Toplumsal Dilbilime Giriş: Uygulamalı Çalışma Örnekleriyle Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 2001 - (T C Anadolu Üniversitesi yayınları ; no 1280 Eğitim Fakültesi Yayınları ; no 77)MAKALELER Nevin Selen: Alman ve Türk dilinde ezgi (intonation) türleri karşılaştırmalı (kontrastiv) bir inceleme: Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Şubat 1986, Cilt: 1, Sayı: 2, Sayfa: 1-14 ![]() Nevin Selen: Yabancı dil öğreniminde yapılan sesel yanlışlar Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Şubat 1986, Cilt: 1, Sayı: 2, Sayfa: 15-23![]() Nevin Selen: Dilde çift anlamlılık olayı Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Ekim 1984, Cilt: 1, Sayı: 1, Sayfa: 1-8![]() Nevin Selen: Nesnelerle, onlara verilen isimler arasında, o nesnenin özelliğine uygun bir ses uyuşumu var mıdır? Ankara Üniversitesi D T C F Dergisi XXV (1967), Nr 3-4, s 115-120![]() Nevin Selen: Fonolojik Statistik Ankara Üniversitesi D T C F Dergisi C 26, S 1-2, 1968 (1970), s 39-80![]() Nevin Selen: Ses Dili Ankara Üniversitesi D T C F Dergisi C 28 S 1-2, 1970 (1974), s 67-73![]() Nevin Selen: Lautmalerei (Orhan Oğuz ile beraber) Ankara Üniversitesi Yıllığı, C 13, (tarihsiz), s 19-46![]() Nevin Selen: Söz Söyleme Sanatının Tarihsel Gelişimi Ankara Üniversitesi D T C F Dergisi C 29, S 1, 1971-78 (1979), s 1-23![]() Nevin Selen: Konuşma Eğitimi Ankara Üniversitesi D T C F Tiyatro Araştırmaları Enstitüsü Dergisi (1978), s 97-101![]() ÇEVİRİLER Nevin Selen: Alman Halk Efsaneleri Gustav Schwab, [Çeviren: Dr Nevin Selen], 1968, 496 S , MEB Dünya Edebiyatından Tercümeler, Alman Klasikleri: 105![]() Nevin Selen: Alman Halk Efsaneleri Gustav Schwab, [Çeviren: Dr Nevin Selen], 1991 (2 Baskı), Milli Eğitim Bakanlığı: 2026-9476, Bilim ve Kültür Eserleri Dizisi: 337, Batı Klasikleri: 65![]() Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Nevin Selen maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir![]() |
|
|
|