08-21-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Flensburg
125pxFlensburg şehrinin arması
Flensburg ( Danca Flensborg), Danca Danimarka'da konuşulan, İskandinavca olarak da bilinen Kuzey Cermen dil ailesinden bir dildir
Almanya`nın Almanya Orta Avrupa'da Kuzey Denizi ile Alpler arasında uzanan bir devlet Doğusunda Çekoslovakya ve Polonya; güneyinde Avusturya, İsviçre; batısında Fransa, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg; kuzeyinde Danimarka ve Kuzey Denizi yer alır Almanya, birisi Baltık Denizinde, diğeri Kuzey Denizinde iki adaya sahiptir Baltık Denizindeki Fehmarn Adası 185 km2, kuzeyinde bulunan Sylt Adası ise 99 kilometrekaredir
Schleswig-Holstein eyaletine bağlı bir kenttir Ülkenin kuzey ucundaki en büyük kenttir ve Flensburg Fiyordunun başında yer alır
Tarihçe
Adından ilk kez { cellpadding=2 style=float: right; width: 307px; background: #e3e3e3; margin-left: 1em; border-spacing: 1px;
1240`ta söz edilen kent 1284`te berat aldı ve 1643`ten sonra sık sık İsveçlilerce yağmalandı 1848`de Danimarka yönetimi altındaki Schleswig`in başkenti oldu Danimarka ile savaştan (1864) sonra Prusya tarafından işgal edildi 1920`de yapılan plebisitte halkın çoğunluğu Flensburg`un Almanya`da kalması yönünde oy kullandı II Dünya Savaşı öncesinde donanmaya ait bir tesisle akademinin bulunduğu Flensburg, Almanya Federal Cumhuriyeti`nin kurulmasından sonra gene bir deniz üssü oldu 150pxleftFlensburg Limanı
Görülmeye değer önemli yerler
Kentte görülmeye değer önemli yerler arasında, ortaçağdan kalan St Nikolaus ve St Marie kiliseleri ( 1284), Kuzey Kapısı ( 1595), belediye müzesi, Kuzey Çarşısı ( 1595), Alman Evi ve çağdaş tarzda yapılmış belediye binası bulunmaktadır Flensburg`a komşu olan Glücksburg, Baltık kıyısında bir dinlence yeridir Glücksburg`da, Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg Düklüğü`nün merkezi olan ünlü bir şato ( 1582- 1587) vardır Bu şato Danimarka, Büyük Britanya, Norveç ve Yunan krallık aileleriyle de ilgilidir Mayıs 1945`te Amiral Karl Dönitz`in başkanlığındaki Alman hükümeti Müttefiklere burada teslim olmuştur
Ekonomi
Flensburg`da gemi yapımı, metal işleri, kâğıt ve rom imalatıyla, füme yılanbalığı üretimi gibi sanayiler vardır Nüfus, 31 Mart 2005 itibariyle 85 955`dir
Eğitim
Kent, 1946 yılında Eğitim Yüksekokulu olarak kurulan ve 1994`de üniversite statüsünü kazanan bir üniversiteye sahiptir Flensburg Üniversitesi`nde (Universití¤t Flensburg)toplam 4 bin öğrenci eğitim görmektedir Geçmişi 1886`ya uzanan gemi mühendisleri, teknisyenler ve iktisatçıların yetiştirildiği Flensburg Yüksekokulu`nda (Fachhochschule Flensburg) da 3 binden fazla öğrenci eğitim görmektedir Mürwik Donanma Okulu (Marineschule Mürwik) da Alman Deniz Kuvvetleri`nin subay ihtiyacını karşılamaktadır Dan azınlığa Voksenundervisning adı verilen halk eğitim kuruluşunda, muhtelif konularda Danca eğitim imkanı sağlanmaktadır
==Dil ve Din==
Kentin ağırlıklı kısmı Protestan`dır 19`ncu yüzyıldan itibaren Katolik Kilisesi de yeniden Flensburg`da faaliyet göstermeye başlamıştır Bu iki büyük kiliseye tabi olmayan Baptist, Metodist ve Yeni Apostol gibi kiliseler de kentte faaliyet göstermektedir Kentte Yahudi, Mormon ve Yehovanın Şahitleri inancına mensup kişiler yaşamaktadır Ayrıca Diyanet İşleri Türk İslam Birliği`ne bağlı Fatih Camii, Meiereistrasse`de hizmet vermektedir
150pxOtto von Bismarck
Ünlü Flensburglular
Fahri hemşehrilik beratı verilenler
Flensburg kent yönetimi, kronolojik sırada listelenen şu kişilere fahri hemşehrilik beratı vermiştir:
1851: Friedrich Ferdinand Tillisch1857: Christian Rönnekamp1867: Edwin Freiherr von Manteuffel1872: Karl von Wrangel1895: Otto Fürst von Bismarck1911: Friedrich Wilhelm Selck1917: Heinrich Schuldt1924: Dr Hugo Eckener1930: Dr Hermann Bendix Todsen1999: Beate Uhse
Flensburg doğumlular Lütke Namens (1497-1574) Johan Lorentz (1610-1689) Hans Christiansen (1866-1945) Elvira Madigan (1867-1889) Hugo Eckener (1868-1954) Emmy Hennings (1885-1948) Rolf Boysen ( 1920) Dieter Thomas Heck ( 1937) Kay Nehm ( 1941) Jutta Lampe ( 1943) Marion Maerz ( 1946) Kim Frank ( 1982)
Ayrıca Flensburg`da uzunca süre yaşayan ve 1902`de ilk Nobel Edebiyat Ödülü`ne layık görülen Theodor Mommsen`i (1817-1903) da Flensburglular hemşehri olarak sahiplenmektedirler
Bağlantılar
[http://www flensburg de/ Flensburg resmi web sitesi] [http://www flensburg-info de/ Flensburg portali] [http://www dolleruper-schaufenster de/Landschaft_Angeln/Flensburg/flensburg html Flensburg`dan manzaralar]
Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Flensburg maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir
|
|
|