08-21-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Selim Sabit Efendi
( 1829, Vize - 1829 yılı olayları, ölümler, doğumlar ve diğer önemli gelişmeler
1910,
İstanbul)
İlk çağdaş Türk Eğitim bilimci
İstanbul, Marmara Bölgesi'nde il ve Türkiye'nin en büyük kenti Tarih boyunca çeşitli imparatorluklara başkentlik yapan, 133 milyar dolarlık yıllık üretimiyle Dünyada 34 sırada yer alır Türkiye'nin kültür ve finans merkezidir İstanbul, 41° K, 29° D koordinatlarında yer alır Marmara kıyısı ve İstanbul Boğazı (Boğaziçi) boyunca, Haliç'i de çevreleyecek şekilde Türkiye'nin kuzeybatısında kurulmuştur
1829 yılında 1829 yılı olayları, ölümler, doğumlar ve diğer önemli gelişmeler
Kırklareli`nin Vize ilçesinde doğdu Bir çiftçinin oğlu idi Hem medrese, hem Kırklareli Türkiye'nin Trakya bölümünde yer alan il Batı sınırımızdaki Kırklareli, Marmara bölgesinin Istranca ve Ergene bölümleri üzerinde bulunmaktadır Trakyanın en büyük ili olup, İstanbul, Karadeniz, Tekirdağ, Edirne ve Bulgaristan ile çevrilidir 41° 14 ve 42° 00 kuzey enlemleri ile 28°53 ve 26°13 doğu boylamları arasında yer alır Trafik numarası 39dur
Darülmuallimin eğitimi gördü Bursla Darülmuallimin Sultan Abdülmecid döneminde rüştiyelere (ortaokul) erkek öğretmen yetiştirmek üzere açılan okul (1847) Daha sonra okulun programında yapılan düzenlemelerle iptidailere (ilkokul) ve idadilere (lise) de öğretmen yetiştirilmesine başlandı Böylece Darülmuallimin iptidai, rüştiye ve idadi olmak üzere üç bölümden meydana geldi Medrese öğrencilerinin alındığı okulun iptidaiye kısmı iki, rüştiye ve idadi kısımlarının ise öğretim süreleri üç yıldı Talebelerine maaş bağlandı Oku
Paris`e gönderildi 6 yıl kaldığı Paris`te Paris Fransa'nın başkenti ve Île-de-France bölgesinin merkezidir ve Seine nehri'nin üzerine kurulmuştur Tüm dünyada anıtları, sanatsal ve kültürel yaşamı ile tanınmış olan Paris aynı zamanda dünya tarihinde önemli bir şehir olmakla birlikte, başlıca ekonomik ve politik merkezler arasında yeralmakta ve uluslarası taşımacılığın geçiş noktalarından birini oluşturmaktadır Moda ve lüksün dünya başkentidir ve "Işık Şehir" (Ville de Lumière) diye de anılmaktadır
Mekteb`i Osmani adlı okulda ve Muradyan Mektebi`nde Türkçe öğretmenliği yaptı Yurda döndükten sonra eğitim ile ilgili birçok kurumda çalıştı Özellikle ilköğretimde geleneksel eğitim yöntemlerinin yerine yeni ve etkili eğitim yöntemlerinin uygulanması için çaba gösterdi Bir ara sansürcülük görevine getirildiyse de, bu işi II Abdülhamit`in istediği gibi yapamadığı için azledildi Darülmuallimin`de psikoloji ve metodoloji öğretmeni oldu İlk alfabeyi hazırladı Dilbilgisi kuralları, mantık, söz söyleme sanatı, matematik, coğrafya konularındaki ders kitapları uzun yıllar okullarda okutuldu Sultan İkinci Abdülhamid, 21 Eylül 1842 tarihinde İstanbul'da doğdu Babası Sultan Birinci Abdülmecid, annesi Tir-i Müjgan Kadın Efendi'dir Annesi Çerkezdir Sultan İkinci Abdülhamid çok küçük yaşta iken annesini kaybettiği için öksüz büyüdü ve onu üvey annesi Piristu Kadın yetiştirdi Çocukluğunda çok zayıf bir bünyeye sahip olan Sultan İkinci Abdülhamid sık sık hasta olurdu
1910 yılında İstanbul`da öldü
Selim Sabit, okuma yazma alanında kullanılan metotlarda ilk defa büyük değişiklikler yapan eğitimcidir Okuma yazma öğretim ile ilgili fikirlerinin uygulanmasını Elifba-yı Osmani adlı eserinde yapmıştır
Selim Sabit`in geliştirdiği Usul-i Cedide adı verilen yeni öğretim yöntemi 1872`de Süleymaniye`de bir okulda denenmiş; Nuruosmaniye`de "numune" okul açılmış; başarılı sonuçlar alınması üzerine İstanbul`da iptidai adıyla 22 okul açılmıştır Harita, sıra gibi okul araçları ilk defa bu okullarda uygulanmıştı Sübyan mekteplerinde geleneksel yöntemlerle eğitim sürerken 1880`lerde iptidailer yaygınlaşmıştır
İlkokul öğretmenleri için Rehnüma-yı Muallimin başlıklı bir rehber kitap hazırlamıştır
Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Selim Sabit Efendi maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir
|
|
|