|  | Hangi Hastalığa Hangi Yiyecek |  | 
|  08-21-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Hangi Hastalığa Hangi YiyecekDoğa bir eczane gibidir! Tahıl, sebze ya da meyvelerde bulunan çeşitli maddeler, vitaminler;depresyondan tansiyona birçok hastalığa iyi gelir  Urfa`nın acı pul biberinin cilde yararlı, teni güzelleştiren maddeler içerdiğini, İlaçta aspirin neyse, yiyecekler içinde elmanın da o, olduğunu söyleyen Londra Üniversitesi uzmanlarının hazırladığı doğal savaş programında hangi hastalığa karşı neler yemeniz gerektiği anlatılıyor   GRİP Satsuma: (Küçük portakal) İçerdiği folik asit ve C vitamini sayesinde öksürüğü ve kanlı tükürükleri keser  Ayrıca kan pıhtılaşmasına karşı en etkin doğal yiyecek olduğu için ileri yaşlarda felç ya da kalp krizi riskini de azaltır   Tarçın: (Yemeklere girmiş olabilecek E-coli bakterisinin vücutta yayılmasını engeller  Mideyi düzene sokar  Kusmayı engeller  Hatta bal ya da limon suyuyla birlikte alındığında boğazdaki yanmaları keser   Hardal: ( İçindeki singrin maddesi, midenin gaz çıkarmasına yardımcı olur  Sindirim sistemini düzenler, mide ağrılarını giderir  En fazla bir çay kaşığı alınmalıdır   Nane: (İçerdiği mentol, midenin normalleşmesine neden olur  Vücuda giren grip mikrobuna karşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltır  Nane çayı, baş ağrısı, grip, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da bire birdir   DEPRESYON Avokado: ( Sindirimi çok rahat olan bu meyvayı özellikle yeni doğmuş bebeklerin ilk maması olarak tavsiye ederiz  İçerdiği E vitamini kalbe iyi gelir, yüksek potasyum da dinç tutar ve insanı depresyona sokan uyuşukluluk ve rahatlığı üzerinden atar  Vücudun kolesterol oranını ayarlar  Teninizin sürekli hücre yenilemesine neden olur  (Zayıflamak isteyenler dikkat: Yağ oranı bir çikolata kadar yüksek olan avokadoyu yememenizi öneririz  ) Çikolata: ( Sütlü çikolataları tercih edin  Çünkü içerdiği kakao yağı, magnezyum, E vitamini beynin kendisini yenilemesine ve psikolojik rahatlık sağlamasına yardımcı olur  Migreni olanlar çikolatadan uzak durmalıdır   İstiridye: ( İçindeki demir, sperm sayısını ve insanın **** gücünü artırır  A, B12 ve C vitaminleri içerir  Beyin için en faydalı yiyecek olan istiridye, enerji verir  (Dikkat: Kolesterol oranı birçok balığın iki katıdır  ) Patates: ( Orta boy bir patates,bir insanın bir gün içinde alması gereken C vitaminini içerir  Beyindeki serotonin adlı kimyasal maddenin kendisini yenilemesini sağlar   İDRAR YOLLARI Nane: İdrar söktürücü özelliğe sahiptir  İçerdiği mentol, midenin normal işlevini görmesine neden olur  Vücuda giren grip mikrobunakarşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltır  Sabahları mide bulantısını keser  Nane çayı, baş ağrısı, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da bire birdir  Ancak nane çayını aç karnına değil, tok karnına içiniz   Elma: İçindeki C vitamini ve pektin oldukça faydalıdır  Kolesterolü düşürür, sindirim sistemini düzenler ve idrar ve hacet yollarındaki sorunları giderir   Kepekli ekmek: B3 vitamini, demir, potasyum ve folik asit içerir  Çok fazlası idrar yollarına zarar verirken, günde 2 dilim yemek iyi gelir   ALERJİ Kayısı: İçindeki betakarotene adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak,kanseri önler  Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki betakarotene oranı o kadar yüksektir  İçerdiği kalsiyum ve magnezyum, gırtlak yanmalarını engeller  Kuru kayısıya rengi bozulmasın diye eklenen sülfür dioksit, astım gibi alerjilere iyi gelir   HEMOROİD (BASUR) Hindistan cevizi: İçerdiği myristin adlı madde kusmayı engeller, basur tedavisinde birebirdir  (Dikkat! Ancak fazlası basur için tehlikelidir  ) KARIN AĞRISI Papatya çayı: Bağırsak yollarında toplanan gazı çıkartır, sindirim sistemini düzenler, mide ağrısını keser   KARACİĞER Enginar: Cynarine adlı madde sayesinde en sert yiyecekleri dahi sindirimine yardımcı olur  Karaciğer hastalarının yanı sıra romatizma, artirit ve gut hastalığına yakalananlarla, hamilelere şiddetle tavsiye ederiz   Meyan kökü: Dünya üzerinde birçok kabile yüzyıllardır ülser, artirit, bronşit ve karaciğer rahatsızlıklarına karşı meyan kökünü "doğal ilaç" olarak kullanır  Adrenalini yükseltir, insanın strese girmesini engeller, kan basıncını düşürür   Zerdeçal: Karaciğer rahatsızlıklarının yanı sıra sindirime de yardımcı olur   DİŞ Ekmek: Şekerli yiyecek yenildiğinde içindeki asitler dişlere her 20 dakikada bir saldırır  Ekmek,dişleri korur  Gün boyunca 6 ila 11 dilim ekmek yiyin   Meyve: (Her çeşit) Günde 2 ila 4 öğün meyve tüketin   Sebze: (Her çeşit) Günde 3 ila 5 öğün tüketin   Yoğurt veya beyaz peynir: Eğer yemekler arası atıştırırken diş sağlığınızı düşünüyorsanız,kalsiyum deposu olan bu iki yiyeceği tercih edin   Muz: Yüksek miktarda karbonhidrat içerir  Zengin bir potasyum kaynağıdır  Bu mineral, kalbin düzenli olarak çalışmasını ve tansiyonun düzenli olmasını sağlar   TANSİYON Rezene: İçerdiği potasyum sayesinde tansiyonu düzenler  Sağlıklı kan hücreleri için gerekli olan folik asidi de bol miktarda bulundurur  Rezene çayı sindirim için iyidir   Tahıl: Kan damarlarını gevşeten ve rahatlatan bir tür fotosentez kimyasal maddesi içeriyor  Bu sayede kanın damarlardan daha rahat geçmesini sağlıyor  Tahıl yemek sebzelere oranla vücutta daha fazla kalori yakılmasını sağlar  Kalorinin azalması tansiyonu düzenler   Un: Yapıldığı tahılın besin değerlerini içerir  B vitaminleri, E vitamini, demir ve magnezyum açısından oldukça zengindir   Karaciğer: Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, cilt ve keskin gözler için gerekli olan A vitamini açısından zengindir  Küçük bir porsiyonu günlük A vitamini ve demir ile aylık B12 vitamini ihtiyacını giderir   SİNDİRİM SORUNLARI Arpa: İçerdiği kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini vücuda direnç kazandırır  Ayrıca ABD`deki bir araştırma, 6 ay boyunca her gün arpa ürünü şeylerin yenmesinin kolesterol oranını yüzde 15 düşürdüğünü kanıtladı   Yoğurt: Günde 150 gram yoğurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar  Meyvalı yoğurtlara 3 çay kaşığı şeker eklendiği için şeker oranları daha yüksektir  Yoğurttaki potasyum, kan basıncı ve kalp atışlarını düzenler  Midenin yiyecekleri düzenli olarak öğütmesini sağlar     KİLO KAYBI Çikolatalı puding: Bu sayede vücuttaki kan istediği protein ve mineralleri alır  İngiliz Sağlık Bakanlığı, kilo kaybı yaşayanların günde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesini tavsiye ediyor   Peynir: 100 gramında 78 kalori bulunuyor   Yumurta: Günde 2 yumurta kadınların günlük protein ihtiyacının 4`te 1`ini, erkeğin ise 5`te birini karşılar  A,D,E ve B vitaminleri içeren yumurtadaki selenyum maddesi, bebeklerde sindirim sorunlarını çözer, yetişkinleri de kansere karşı korur   Dondurma: Günde 2 top vanilyalı dondurma yemek, insan vücudunun günlük protein ihtiyacının yüzde 20`sini karşılar   Salam: B vitamini, demir, sodyum ve potasyum deposudur   MENOPOZ Nohut: Sebze hormonu "fitoöstrojen" içerir  Bunlar östrojenin vücuttaki etkilerini dengeler ve menopozun yarattığı etkilere karşı korur  Sebze proteininin en zengin kaynaklarından birisidir   Kola: Kafein vücudun yorgunluğunu alır ve konsantrasyonu sağlar   Üzüm: İçerdiği "elajik" asit sayesinde menopozun neden olduğu kemik erimesine karşı korur  Kandaki östrojen seviyesini yükselterek de menopoz semptomlarını en aza indirir   Kuru erik: Sadece iki-üç adet yemek dahi vücudun ihtiyacı olan antioksidanları karşılar  İdrar yolları kaslarını rahatlatır  Bu da kolon kanserine karşı korur  Demir, A vitamini, B6 vitamini ve potasyum içerir  İçerdiği yüksek orandaki bor minerali sayesinde menopoz dönemindeki kadınlarda östrojen seviyesini dengede tutar   Tatlı patates: Adrenal salgılayan bezleri güçlendirerek vücuda enerji sağlar  Fosfor, magnezyum, kalsiyum, C vitamini, potasyum ve folik asit içerir   ROMATİZMA Enginar:Vücuttaki zehiri atma etkisi sayesinde başta romatizma olmak üzere gut hastalığı ve eklem yanmasına karşı birebirdir  Folik asit ve potasyum kemikleri güçlendirir   Domates:C vitamini boldur   Tahıl: İçerdiği doğal kimyasallar, romatizmanın yol açtığı eklem yanmaları ve romatizmal ağrıları hafifletir   Kekik:Timol adı verilen bir tür doğal yağ, vücuttaki diğer yağların parçalanmalarını sağlar  Kekik yağı banyoda sürüldüğü zaman romatizma ağrılarını büyük oranda azaltır   Zencefil: Uyarıcı etkileri kan damarlarını genişletip kan dolaşımını artırarak romatizma ağrıları ve yanmaları yok eder   SİSTİT Kuşkonmaz:Folik asit, C ve E vitaminleri içerir  Yenilen besinlerin vücuttaki zehirli kalıntılarını atmayı sağlar  Karaciğer ve böbreklerin çalışmasını kolaylaştırır, destekler  Bu nedenle doktorlar, sistit hastalarının mutlaka kuşkonmaz yemeleri gerektiğini söylüyor   KANSIZLIK Hurma:Türüne göre değişse de hurmaların birçoğu yüksek oranda demir içerir  Besin değeri yüksek ve önemli bir enerji kaynağıdırlar  Doğal müshil etkisine sahiptir  Kurutulmuş olanlarına göre daha yüksek oranda su ve daha düşük kalori içerir   İDRAR VE BÖBREK Pancar:Böbrekleri çalıştırır  Önemli bir potasyum kaynağıdır  Vücuttaki tuz oranını dengeler  Bu sayede böbrekler ve idrar yollarının çalışmasını destekler   Kavun:Orta boy bir kavunun yarısı, günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar  A vitamini ve betakaroten içerir  Bunlar antioksidan, yani vücudu temizleyici etkiye sahiptir  Böbrekleri rahatlatır  Yüksek miktarda su ve düşük miktarda kalori içerir   DİYABET Kuru fasulye: Lif açısından zengin bir besindir  Bu da diyabet riskini büyük oranda azaltır  İçerdiği karbonhidratları vücudun şekere dönüştürmesi uzun sürer   Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor ve magnezyum içerir  Çözünebilir lif içermesi sayesinde kandaki kolesterol oranını düşürür  Bu nedenle diyabet ve kalp hastaları için kaçınılmaz bir besindir   BAŞ AĞRISI Nane: Nane çayı baş ağrılarını dindirmek için birebirdir  İçerdiği mentol ve mentol doğal yağları sayesinde mideyi rahatlatma etkisine de sahiptir   Biberiye:Kimyasal içerikleri sayesinde doğal bir ağrı kesici görevi görür   Çikolata: Doğal antidepresan özelliği vardır  Çikolata magnezyum ve demir içerir  Sinirleri gevşetici özelliği sayesinde baş ağrısını dindirir   VÜCUT SU TUTMUŞSA Kuş üzümü: 100 gramı günlük C vitamini ihtiyacının tam 3 katını karşılar  Antibakteriyel ve yanmayı önleyici etkileri vardır  Zengin potasyum ve düşük tuz içeriği, dehidratasyonu olanlar için önemli bir doğal ilaçtır   Kabak: 100 gram kabak günlük folik asit ihtiyacının 4`te birini karşılar  Yüksek orandaki potasyum sıvı-tuz dengesini sağlar   Tahıl: İdrar yollarını açıcı, çalıştırıcı ve rahatlatıcı etkileri sayesinde dehidratasyonu rahatsızlığı bulunanların mutlaka yemeleri gerekir  Mideyi rahatlatıcı özelliği vardır   EĞER MİDENİZ RAHATSIZSA Tarçın:Mide yanmalarını ve kusma hissini alır   Hindistan cevizi: Sütlü içeceklere eklendiği zaman mideyi gevşetici ve gazını alıcı bir etki yaratır  Mide bulantılarını önler   Lahana: Mayalanma sırasında laktik asit üretir  Bu da sindirim sistemindeki zararlı bakterileri öldürerek sindirime yardımcı olur   GUT (DAMLA HASTALIĞI) Hamsi:Omega-3 yağı açısından çok zengindir  Kolesterol seviyesini düşürür  Kanın pıhtılaşmasını önleyerek damar tıkanıklığı, kalp krizi ve dolayısıyla da felç geçirme riskini düşürür  Haftada en az 1 kez yemek gerekir  Kalp hastaları için bu miktar haftada 3-4 porsiyon olmalıdır   ADET SANCISI Muz:İçerdiği yüksek oranda B6 vitamini sayesinde kadınların adet dönemi sancılarını büyük oranda azaltır  Doğal bir ağrı kesici gibidir   Tarçın:Koli basilinin üremesini önler  Limon çayına balla birlikte eklenerek içildiğinde hem nezlenin yol açtığı boğaz ağrılarına hem de adet dönemi sancılarına iyi gelir   HAMİLELİK Enginar:Bol miktarda folik asit ve potasyum içerir  Düşük yağ oranı, sindirimi kolaylaştırıcı etkisi, antioksidan özellikleri sayesinde anne adayı ve bebeğin sağlığına önemli faydaları vardır   Böğürtlen:E vitamini içerir  Vücuttaki zararlı besin atıklarının temizlenmesini sağlar  C vitamini boldur  Cenini korur   ÇÖLYAK HASTALIĞI Kestane: Önemli bir enerji kaynağıdır  Kolayca sindirilebilir  Çölyak hastaları için buğday içermeyen un kaynağı olabilir  E ve B6 vitaminleri içerir  yağ oranları düşüktür   TİROİD Midye:Omega-3 yağı açısından zengin bir besin kaynağıdır  İçerdiği selenyum minerali tiroit bezlerinin normal işleyişi için gereklidir   FELÇ Turunçgiller:C vitamini zengini turunçgiller içerdikleri flavonoid adlı antioksidanlar sayesinde atardamarların, kalbin zarar görmesini önlüyor  Portakal içerdiği folik asit, kalp dostu potasyum ve kalsiyum sayesinde sağlıklı alyuvar hücrelerinin çoğalmasına neden oluyor   Hamsi:Kolesterolü düşüren ve kan pıhtılaşmasını önleyen Omega-3 bol bol var   ASTIM Soğan:Sarımsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder  Kükürt bileşimleri atardamarların zarar görmesini önler  Soğan; kemik erimesine de iyi geliyor   ARTİRİT Enginar:Enginarın en büyük özelliği toksinleri temizleme yeteneğidir  Bu nedenle artirit ve romatizması olan hastalara özellikle tavsiye ediliyor  Cynarine adlı madde, karaciğer ve safra kesesinin rahatsızlanmasını engelliyor   STRES Mayan kökü:Antivirüs etkisi vardır  Karaciğeri korur  Adrenalin salgılanmasını dengeler  Stresle başa çıkabilmek için gerekli olan kortizol hormonunu salgılatır   ÜLSER Lahana:Ülseri olan kişiler için tonik, yani mideyi temizleyici etki yaratır  Yüksek oranda C vitamini içerir  Kırmızı lahana vücutta antioksidan özelliğe sahip A vitamini içerir  Kanseri önleyici etkiye sahiptir  Çiğ olarak salatalara katılması tavsiye edilir   KEMİK ERİMESİ Kayısı:Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir   Süt:Kalsiyum, protein, B2-A-E-D vitaminleri, folik asit, fosfor ve demir kaynağıdır  Kalsiyum, D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve dişleri güçlendirmek için çalışır  Bunların eksikliği kemikleri eritir   ARAÇ TUTMASI Zencefil: Sindirime yardımcı olur  Mide bulantısını giderir  Enerjinizi artırır  Seyahatin ve otomobilde uzun süre gitmenin yol açtığı bulantı ve rahatsızlıkları azaltır   CİLT SORUNLARI Papatya:Bitkisel yağ ve kimyasallar içerir  Çay olarak içildiğinde sindirime yardımcı olur, karın ağrılarını dindirir  Sıcak bir banyonun ardından hazırlanacak papatya çayı torbaları, egzamanın neden olduğu kaşıntı ve yanmaları alır   Acı pul biber: Portakaldan 3 kat daha fazla oranda C vitamini içerir  Capsantin adlı kimyasal madde zona hastalığının neden olduğu ağrıları dindirmek için yapılan kremlerde kullanılır   Portakal suyu:Bir bardak portakal suyu günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılar  İçindeki potasyum vücudun su dengesini korur; cildin kurumasını, kırışıklıkların meydana gelmesi önler   Portakal yağı:Susam yağıyla karıştırılarak kullanıldığında iyi bir cilt yağı elde edilir  Ayrıca;selülitli bölgelere portakal yağıyla masaj yapılması tavsiye edilir   LAKTOZ DAYANIKSIZLIĞI Badem:Yüksek oranda kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, E vitamini, B2 vitamini, antioksidan içerir  Bu nedenle laktoz (süt şekeri) dayanıksızlığı bulunan ve günlük gıdalar yiyemeyen kişiler için badem ideal bir besin kaynağıdır   KALP Bezelye:Haftada 10 porsiyon domatesli bezelye yemeği yiyen bir erkeğin, yemeyene oranla prostat kanserine yakalanma riski yüzde 35 daha az  B vitamini ve protein deposu olan bezelye, kalp için de çok önemli   Kepekli Ekmek: Kalp hastalıklarıyla bağırsak kanseri için faydalıdır  Günde 12 gramdan fazlası kişiye göre zararlı olabilir   Kiraz: 100 gramında 40 kalori bulunuyor  İçerdiği ellegic asit, vücudu kansere karşı korurken,kiraz kalp damarlarındaki normal bir kan dolaşımını sağlar  Çok kiraz yenmesi, gut hastalığına yakalanma riskini de düşürür  Günde 20 kiraz yemek 1 aspirin yerine geçiyor   Çikolata:E vitamini, magnezyum ve demir; kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürür  Günde en fazla 1 çikolata yiyin   Elma: Günde 5 adet yiyin   Mısır Gevreği: Günde 1 tabak yeterli   Salatalıkiyet yapanların en büyük yardımcısı olan salatalık, kolesterolü düşürür  Kalbi güçlendirir  Unutmadan ekleyelim  Salatayı soymadan yiyin  Çünkü kalbi kuvvetlendiren madde, kabuğu ile derisi arasında bulunuyor   Yumurta:Tüm yiyecekler içinde en kaliteli proteini içerir  En önemli özelliği, kolesterol oranını düzenleyen lesitin maddesi içermesi  Tavada az yağda pişirilmiş yumurtayı tavsiye ederiz   Sarımsak:Mutfağınızdan eksik etmeyin  En az 1000 doğal tedavide kullanan sarımsak, sindirim sisteminden, kansere, kan dolaşımından kalp hastalıklarına kadar her şeye yaralı  Ancak hamileler dikkat olmalı  Aşırı sarımsak da kalp yanmaları ve çarpıntılarına yol açar  Günde bir diş yeter   Humus:E vitamini zengini humus, kanda kolesterol oranını da ayarlar   Kavun:Bir kavunun yarısı insan vücudunun günlük C vitamininin ihtiyacının tamamını, A vitaminin de yüzde 15`ini karşılar  Kavun, kalp ve böbrek hastalarının diyetlerinde sıkça kullanılan bir meyvedir   Süt:Tam bir kalsiyum, protein, folik asit, A, E ve D vitaminleriyle fosfor deposu  Çocuk ve genç ve hamilelerin günde en az yarım litre süt içmesi tavsiye ediliyor   Şeftali:Bir şeftali, günlük C vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılar  Sindirimi kolay olan meyvanın koyu renklilerini tercih edin  Çünkü kabuğuna renk veren betakarotene maddesi, kalp ve kansere karşı faydalıdır   Pirinç:E ve B12 dışında tüm B vitaminleri ve potasyum içerir  Özellikle kolon ve bağırsak kanserlerine karşı faydalıdır  Kolesterolü düşürdüğünden kalbe iyi gelir   Tuz:Vücuttaki kan dolaşımını ve sinir sistemini düzenler  Mide kanseri, kemik erimesi, kalp sorunlarına bire birdir  İngiliz Sağlık Bakanlığı, halkına günde 9 gram tuzun kafi olduğunu, aşırısının vücuda zarar vereceğini açıkladı   Çay:Günde 2 bardak içilen çayla, 4 elma, 5 soğan, 7 portakal yemiş gibi kalp dostu antioksidan madde almış olursunuz  İngilizler, özellikle çocukların haftada en az 6 bardak sütlü çay içmesini öneriyor   Ton Balığı: Kolesterol ve tansiyonu düzenler  Anemi hastalığına karşı D ve B12 vitamini içerir  Birçok kansere karşı vücudu içerdiği nikotinik asitle korur  Bir konserve ton balığı vücudun D vitamini ihtiyacının tamamını karşılıyor   Hindi Eti: 125 gramı, vücudun günlük folik asit ihtiyacını karşılar  Folik asit, kan hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur   Karpuz:Bir dilimiyle günlük C vitamini ihtiyacınızın %80`nini karşılarsınız  İçerdiği potasyum, kan dolaşımını sağlar   KANSER Kayısı:Antioksidan olan betakaroten açısından zengindir  Hücrelere ve dokulara zarar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldırarak kansere karşı koruyucu etkisi vardır  Lifli olduğu için bağırsakları koruyucudur   Tahıllar:Arpa, mısır, buğday, yulaf gibi tahıllar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum içerir  Kanserojen maddelerin vücuttan atılması sürecini hızlandırır  Tahıl ağırlıklı bir beslenme rejimi, bağırsak kanseri riskini yarı yarıya azaltıyor   Fasulye:Fasulye, C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastalığı ve kanseri önleyen antioksidanlar açısından zengindir  B vitamini de **** hormonlarını kuvvetlendirir   Pancaremir ve folik asit açısından zengin olan pancar eski çağlardan beri kan hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır  Amerikalı uzmanlar pancar suyunun sarılık tedavisinde de etkili olduğunu belirtiyor   Lahana:Kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyen karoten maddesi içerir   Havuç:Tam 40 araştırma havuç tüketimi arttıkça kanser riskinin azaldığını ortaya koymuştur  Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengin oluşudur   Nohut:Yağ düzeyi düşük olan ve kolesterol içermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır, manganez, betakaroten ve folik asit açısından zengindir  Göğüs kanserine karşı korur   İncir:Potasyum, demir ve kalsiyum içerir  Sindirim sistemine yardımcı olur  Eski çağlarda kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılan incir, modern tıp tarafından da kansere karşı koruyucu olarak öneriliyor   Sarımsak:Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kansere, yüksek kolesterole, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır   Fındık:Kalp krizine karşı koruyucu olan E vitamini açısından en zengin besinlerin başında gelir  Her gün yenilen bir avuç fındık kansere ve kırışıklıklara karşı koruyucudur   Mercimek:B vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum içerir  Lifli özelliği kandaki kolesterol oranını düşürür, şeker ve kalp hastaları için yararlıdır   Zeytinyağı:İçindeki omega yağ asitleri, kandaki kolesterol düzeyini dengede tutar  Antioksidan özelliği olan E vitamini açısından da zengindir  Bu sayede kalp krizi, felç, kanser ve erken yaşlanmaya karşı beyni koruyucu etkiye sahiptir   Soğan:Bağışıklık sistemini güçlendirir  İçerdiği allicin ve sülfür; mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir  Son araştırmalar kemik erimesine karşı, peynir ve sütten daha etkili olduğunu göstermiştir   Şeftali:Teki bile insanın C vitamini ihtiyacının yüzde 50,sini karşılayabilir  Sindirimi kolaydır  Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten açısından da zengindir  Bir tanesinde 33 kalori vardır   Pirinç:Pirinç mükemmel bir enerji kaynağıdır  E ve B vitaminleri açısından zengindir  Bağırsak kanserine karşı koruyucu olan pirinç, kolesterolü düşürerek kalp krizi riskini de azaltır   Çilek:Kolesterol düzeyini düşürür ve sindirim sistemini düzenler  Ellegic asit adı verilen kansersavan bir maddeyi de içerir   Domates:Likopen açısından zengin ender bitkilerden biridir  Likopen, pankreas gibi çeşitli kanser hastalıklarını önleme konusunda hayati önemdedir  C vitamini açısından zengindir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir  Lifli bir besin olması da bağırsak kanseri riskini azaltır   GÖZ Mısır:Zeaksantin adlı bir bitkisel bileşim içerir  Bu madde yaşa bağlı olarak gelişen görme bozukluklarını azaltır   Ispanak:Antioksidan özelliği taşıyan A vitaminine dönüşen betakaroten içerir  Sağlıklı gözler için gereklidir  Katarakt ve diğer göz tabakalarının bozulmasına karşı lutein maddesi de içerir  Pişirdikten sonra hemen tüketin; beklemesi halinde içindeki yararlı maddeler toksik maddelere dönüşebilir   BAĞIRSAK Elma:Protein, vitamin ve doğal kimyasallar sayesinde sindirime yardımcı olur  Sindirimi kolaylaştırır  Bağırsak sorunları çeken kişiler için dengeleyici ve normalleştirici besin olarak nitelenirler  | 
|   | 
|  | 
|  |