08-21-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Makarna
Makarna şişmanlatmaz ! Birçok kişi makarnayı çok sevmesine rağmen şişmanlatacağını sanarak kendini bu zevkten mahrum eder Aslında makarna sadece buğday ve sudan oluşan çok saf bir gıdadır Makarna yapımı için, buğday irmik haline getirilir, suyla karıştırılır ve şekil verilir Makarna yapımında kullanılan Durum buğdayı, ekmeklik buğdaydan çok farklıdır Protein ve B vitamini oranı daha yüksektir Makarna kompleks karbonhidrat grubundan olduğu için metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşür Makarnanın kolayca hazmedilen bir besin olmasının da nedeni budur Formuna dikkat eden herkes, hafif bir sosla örneğin mantarlı, domatesli, fesleğenli bir sosla zenginleştirilmiş makarnayı gönül rahatlığı ile yiyebilir Besin değeri yüksektir !Makarna hem besin değeri yüksek, hem doyurucu, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içeren sağlıklı bir besindirMakarna yaratıcılıktır !Makarna özgürlük ve yaratıcılık demektir Hem pişirmesi hem de yemesi eğlencelidir Makarna sofranıza neşe katar !Makarna ÇeşitleriSade makarnalar
Zenginleştirilmiş makarnalar
Sebzeli makarnalar (Domatesli, Ispanaklı, Biberli vs )
Vitaminli makarnalar
Yumurtalı makarnalar
Sütlü makarnalar
Kepekli makarnalar
İçi dolu makarnalar (mantı türü)
Peynirli
Sebzeli
Etli
Doğru makarna pişirme önerileri
Makarnayı pişirmek için geniş ve yüksek kenarlı bir tencere seçin
Makarnayı bol suda pişirin (500 gramlık 1 paket makarna için 5 lt su)
Kaynama suyuna tuz atın
Makarna haşlanırken ara sıra karıştırın
Paketin üzerinde yazan süreye dikkat edin
Makarnayı süzdükten sonra kesinlikle sudan geçirmeyin!Makarna ve sos kardeşliği
Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı etken sostur Her çeşit, şekline, kıvrımlarına göre farklı bir sosla yenilmelidir: Spagetti: Spagetti gibi uzun ve yuvarlak makarnalarda, bu özellikleri nedeniyle genellikle sıvıyağ ile yapılmış domatesli ve salçalı soslar kullanılır Erişte gibi yassı makarnalar: Bu çeşitler için daha yoğun kıvamlı; mesela peynir, yumurta ve krema bazlı soslar tavsiye edilir Burgu ve ince uzun makarnalar: Bu tip makarnaların sosun suyunu emme özelliği bulunur Bu sebeple sulu ve sebzeli soslar bu şekiller için idealdir Mantı ve midye şekilli makarnalar: Daha çok etli ve kıymalı soslarla birlikte kullanılır Sosları iyi taşıdıkları için salatalarda da mükemmel sonuç verirler Kalem, boncuk şekilli makarnalar: Bu çeşitler fırın makarnalar için uygundur Salatada da kullanılabilir
Makarna hakkında bilmek istediğiniz herşey TMSD (Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği) web sitesinde bulabilirsiniz http://www makarna org tr
|
|
|