![]() |
İtalyan Lisesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İtalyan LisesiOsmanlı İmparatorluğu zamanında Ceneviz, Ceneviz Alm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Venedik ve Venedik, Kuzey İtalya'nın doğusunda Adriyatik denizi kıyılarında karaya 4 kilometre uzunluğunda kara ve demiryolu köprüsü ile bağlanan, yaklaşık 118 adacık üzerine kurulu bir ada şehirdir ![]() ![]() Sicilyalılar Osmanlı sultanlarından aldıkları izin sayesinde Akdenizin en büyük adası olma özelliğine sahip Sicilya, İtalya anakarasından Messina Boğazı ile ayrılır ![]() ![]() ![]() Galata ve çevresi ile Haliç kıyısında ticaret yapabiliyorlardı ![]() ![]() ![]() 1861 yılında İtalyan Diplomatik çevresinin katkılarıyla İstanbul`daki İtalyan topluluğu için akşam okulu açıldı ![]() ![]() XIX ![]() ![]() ![]() ![]() Söz konusu Regia Scuola Elemenare e Media birinci Crispi Hükümeti`nin eğitim ve göç yasaları çerçevesinde resmi olarak 1888 yılında tanınmış, Türk ve İtalyan vatandaşlarına açılmıştır ![]() ![]() "Regia Scuola"ya 1895 yılında Beyoğlu Hayriya Sokak`ta faaliyete başlayan İtalyan Ticaret Merkezi eklenmiştir ![]() ![]() ![]() 1910 yılında "Regia Scuola Elementare e Media" okulundaki dört sınıfa, eğitim süresi dört yıl olan lise eğitimi ilave edilmiş ve Türk ile İtalyan öğrencilerine açılmıştır ![]() İtalyan Okulu`ndaki eğitim 1911 yılında İtalya ile Türkiye arasında çıkan savaşta kesintiye uğramış ve 1913-1914 eğitim öğretim yılında tekrar başlamıştır ![]() ![]() ![]() Savaşın bitimiyle Ortaokul ve İtalyan Lisesi, ekim 1919 yılında günümüzdeki yerine, Tom Tom Kaptan Sokağa taşınmıştır ![]() 1920 yılında lisenin günümüzdeki binasında şu alanlarda eğitim programları uygulanmaktaydı: Ortaokul eğitimi, İtalyan Lisesi, Profesyonel gelişim kursu, Ticaret Merkezi ve eğitim dili İtalyanca olmayan okullardan gelen öğrencilere yönelik yabancı dil eğitimi veren hazırlık sınıfı ![]() Türkiye Cumhuriyeti`nin (29 ekim 1923) kurulmasından ve Lozan Antlaşması`ndan (ağustos, 1924) sonra, 30 kasım 1914 yılından önceki tarihlerde Türkiye`de faaliyet gösteren yabancı okullar Türk Okulları ile eşit şartlarda ve resmi olarak tanındı ![]() 1966 yılında Profesyonel gelişim kursu kapatıldı ve bunu takip eden dört yıl boyunca da Teknik Ticaret Merkezi`nin eğitimi durduruldu ![]() ![]() Günümüzde İtalyan Lisesi dört yıllık eğitim veren, devlete bağlı İtalyan Fen Lisesi`nden oluşmaktadır ![]() ![]() Türkçe-Matematik bölümü, Türkiye`deki üniversitelere giriş sınavında yapılan değişikliklerin sonucunda, ortaya çıkan Türkçe öğretim gereksiniminden hayata geçirilmiştir ![]() Lisenin bünyesinde, `97 yılında yürürlüğe giren ve adı geçen 4306 sayılı kanun gereği Türk veya çifte vatandaşlığı olan Türk öğrencilerin gidemediği, sadece İtalyan ve yabancı uyruklu öğrencilerin alındığı, 2003-2004 eğitim-öğretim yılında faaliyete başlayan bir ortaokul bulunmaktadır ![]() düzenleOcak 2007 Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki İtalyan Lisesi maddesinden kopyalanmıştır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|