08-20-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Maraton Savaşı Özgeçmiş
Özgeçmiş
İ Ö 511 de Sparta kralı Cleomenes'in yardımı ile Atina halkı Atina'nın tiran hükümdarı Hippias'ı kovdular Hippias'ın babası Pesistratus ile önceki 50 yılın dışında aile 30 yıldır yönetiyordu Ve Hippias'ın hükümdarlığını devam ettirmeyi düşünüyorlardı Hippias Sardes'e kaçtı Artophrenes (Darius Hystaspis'in kardeşi) eğer kendisini eski yerine iade ederlerse,Atinalı'ların Perslere karşı egemenliğine söz verdi Atinalı'lar onun kovulmasını talep ettiklerinde o ,Atinalı'ların kendisini eski gücüne iade etmelerini öneriyodu Bu cevap Atina'yı harekete geçirdi Kendilerini Persler'le savaşta olmaya addettiler Ve 20 gemi şeklinde yardım verdiler İyonya ayaklanmasında(İ Ö 499-İ Ö 494)karmakarışık olan İyonya şehirlerine Happias ayaklanma sırasında muhtemelen kral Darius'un bölgesine kaçmıştı Eretria şehri de İyonlar'a yardım etmişti Bu iki şhir tarafından göderilen yardım her nekadar etkili olmamasına rağmen bu Darius'u alarma geçirdi Bu iki şehri cezalandırmayı istiyordu
İ Ö 492 de üvey oğlu Mardanius komutası altında bir orduyu Yunanistan için tamamladı Mardanius Trakya'yı ele geçirdi Bundan dolayı Makedon kralı Alexandar I'i (İ Ö 498-İ Ö 454 Makedonya hükümdarı:Amyntas'ın(Makedonya kralı oğludur) krallığını Pres'lere tekrar bırakmaya zorluyordu Mamafih,Pers donanması Yunanistan şehir devletlerine doğru yolda iken fırtınadan dolayı Cape Athos'da(Makedonya'da dağ ve yarım ada) 380 gemi battı,20000 insan yok oldu Mardonius Asya'ya çekilmeye zorlanıyordu Trakya kabilelerinin atakları çekilen orduda kayıplar meydana getiriyordu Darius,belki Hippias dan dolayı,Alemaeonidia Atina'nın güçlü ailesi,Genç Miltiades'e karşı çıkıldığını öğrendi Ki o zaman Genç Miltiades Atina'da en önemli sivrilmiş politikacı idi Onlar Hippias'ı eski günlerine iade etmeye yardım etmek için hazır değilken( onlar onu devirmek için yardım etmişlerdi) Onlar muhtemelen bir Pers zaferinin kaçınılmaz olduğuna inanıyorlardı Ve Perslerin Atina'yı istilasında yeni politik rejimde kendilerine iyi bir pozisyon güvencesi istiyorlardı Darius ,Atina'nın zapt edilmesinde bu durumdan kendisi için bir avantaj almayı istiyordu Sparta izole edilecekti Ve İyonya üzerindeki kontrolünü sağlamlaştıracaktı Atinalı'ları ayaklandırmak için iki şeyin olması gerekecekti Halkın isyana teşvik edilmeye ihtiyacı olacaktı,ve Atina ordusu Atina'yı terk etmek zorunda kalacaktı Darius,amaca uygun kusursuzca bir deniz filosunu göndermeye karar verdi
Kaynak : Wikipedia
|
|
|