Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ekonomi, tekirdağ, şarköy

Şarköy, Tekirdağ Ekonomi

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şarköy, Tekirdağ Ekonomi

Ekonomi
Ekonomisi tarım ve turizm ağırlıklıdır
Arazi Varlığı
İlçenin Toplam arazi varlığı 48000 hektardır Bu alanın 43000 hektarı ( % 8940) tarım arazisi, 5100 hektarı ( % 1060 ) tarım dışı arazidir
Bitkisel Üretim
Üzüm
Zeytin

Mikroklima özelliği gösteren ilçede çok yönlü tarım yapılmaktadır Her ne kadar ekiliş alanı olarak % 5063 oranı ile ilk sırada tarla ürünleri yer alıyorsa da ekonomik yönden en çok gelir getiren ürünler sırasıyla üzüm, zeytin, buğday daha sonra ayçiçeği ve diğer tarla ürünleri yer almaktadır
İlçenin Doğusunda kalan Merkez arazisi ve sahil köylerinde Bağcılık ve Zeytincilik ön planda yer alırken diğer bölgelerde tarla ziraatı ağırlık kazanmıştır Sahil köylerinde özellikle Gaziköy ve Uçmakdere köylerinde bağ olmayan alanlarda tütün yetiştiriciliği yapıldığı ,iç kısımlarda kalan köylerde ise bağ alanları dışındaki yerlere buğday ve arpa ekilişi yapıldığı görülmektedir
Üzümlerden yapıncak çeşidi hem şaraplık hem de sofralık olarak tüketilmektedir Son yıllarda uygulanan fiyat politikaları semillion ve yapıncak çeşitlerini tercih edilmez ve dönüşüme uğrayan hale getirmiştir
İlçenin yıllık şarap'lık üzüm üretimi 52000 ton,sofralık üzüm üretimi ise 12000 ton civarındadır
Kapama zeytin yetiştiriciliği yapılan alan 1500 Hektardır Yöre koşullarında bağ- zeytin karışık yetiştirilmektedir Bu durum çiftçinin zeytin ağaçları bahçeyi tamamen kapladığı 10-15 yıla kadar geçen süre içinde araziden maksimum fayda sağlamaya yöneliktir Dağınık olarak bulunan bu zeytin ağaçları sayısının kapama bahçelerdeki sayıya yakın olduğu tahmin edilmektedir İlçede yetiştiriciliği yapılan zeytin çeşidi gemlik tipi olup sofralık olarak tüketilmektedir Elek altı diye tabir edilen ve sofralık olarak faydalanılmaya uygun olmayan zeytinlerle, ağaç altına dökülenler yağlık olarak değerlendirilmektedir İlçenin yıllık zeytin üretimi 5000 ton civarında gerçekleşmektedir Üretim de bir önceki yılda yaşanan düşük sıcaklık - donlar üretim miktarında yıllar itibariyle farklılıklar ortaya çıkarmaktadır2004 yılı rekoltesi 3261 ton olarak gerçekleştiği bu bilgiler ışığında tahmin edilmektedir
Tarla arazisinde en yaygın ekilişi yapılan ürünler buğday, ayçiçeği, arpa ve tütündür 2003-2004 üretim yılı buğday ekim alanı 4370 hektar olup 2004 yılı rekoltesi üretim 17480 ton olarak gerçekleştiği tahmin edilmektedir Aynı dönemde Arpa ekim alanı 490 hektar olup üretim 1960 ton olarak tahmin edilmiştir 2004 yılı Ayçiçeği ekim alanı 31770 hektar olup tahmini üretim 4500 tondur Ayçiçeği üretiminde çeşitli firmalara ait hibrit ayçiçeği tohumlukları kullanılmak ta olup yağlık ayçiçeği üretimi yapılmaktadır Tütün üretimi 100 hektarlık alanda yapılmakta olup yıllık tütün üretimi 100 ton civarındadır
Sebze üretimi daha çok aile tüketimini karşılamaya yönelik olup en fazla üretimi yapılan sebze domatestir
İlçede tarımsal mekanizasyon gelişmiş olup ,toprakların tamamına yakın kısmı makine ile işlenmektedir Sadece kırsal alan köylerinde yamaçlarda kalan birkaç parça bağ alanı at ile çekilen hayvan pulluğu ile yapılmaktadır Mevcut traktör sayısı 807 adettir Bunların haricinde bağ ve zeytinlik alanlarının işlenmesi de 2 tekerlekli traktörlerle (bağ motoru denen araçlar) ile yapılmaktadır Bunlardan da 412 adet bulunduğu tahmin edilmiştir
Zirai mücadele tarımsal ürün kaybını önlemek amacıyla uygulanan önemli bir üretim faktörüdür Normal yıllarda ortalama devlet ve çiftçi mücadelesinde yaklaşık 80 ton zirai mücadele ilacı kullanılmaktadır
Hayvansal Üretim
İlçenin yıllık süt üretimi 7000 ton civarında olup, bunun 5,531,856 Lt kısmını gerçekleştiren 595 çiftçiye 110,637,126,000,-TL Süt Teşvik Primi hak edişi yapılmıştır 2004 yılı ilk altı aylık et üretimi 142,786 tondur 3250 adet arı kovanı mevcut olup 2004 yılı tahmini bal üretimi 36750 Kg 130 kg kadar da bal mumu üretimi gerçekleştiği tahmin edilmiştir
Su ürünleri üretimi ; İlçenin Marmara denizine sınır olan kıyı şeridinin uzun olması balıkçılık için olumlu bir ortam yaratmaktadır İlçe Merkezinde, Hoşköy Beldesinde ve Mürefte Beldesinde olmak üzere 3 adet faal Balıkçı barınağı mevcuttur Merkez, Hoşköy ve Mürefte Beldelerinde olmak üzere üç adet Su Ürünleri Kooperatifi çalışmalarına devam etmekte olup bu kooperatiflerin 158 kadar ortağı bulunmaktadır İlçede Kefal, Çinekop, Levrek, Mezgit, Kalkan, İstavrit, Lüfer, Uskumru, Palamut vb balık türleri ile Karides ve Kum Midyesi avcılığı yapılmakta olup 2004 yılı 303,2 ton deniz ürünü istihsal edilmiş olup,su ürünlerinden elde edilen parasal gelir 1,786,325,000 TLdir

Kaynak : Wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com