Prof. Dr. Sinsi
|
Fransa Kültür
KültürFransa Türkleri'nin takımlarına destekleri
Fransa kültürü, ülkenin bulunduğu coğrafi konum, komşu uluslarla geliştirilen yoğun ilişkiler ve tarihin çeşitli dönemlerinde yaşanan göç dalgalarıyla şekillenmiştir Özellikle başkent Paris, ülkenin kültür ve sanat merkezi olma görevini üstlenmiş ve gerek Avrupa'nın gerekse dünyanın en önde gelen kültür merkezlerinden biri olmuştur Fransız sanatçılar, edebiyatçılar, modacılar günümüzde pek çok alanda önemli yapıtlar vermektedirler Fransa'nın dışarıdan aldığı yoğun göç ve göçmenlerin ülkelerinden taşıdığı kültür ile Fransa'da günlük yaşamda önemli değişiklikler göze çarpmaktadır Mutfak ve edebiyat alanlarında öne çıkan bu değişikliklerle Fransa her geçen gün daha çeşitli gelenekler doğmaktadır
Mimari
Teknik olarak Fransız mimarisi olarak adlandırılabilecek özgün bir mimari türü bulunmasa da tam olarak doğru değildir Gotik mimari ilk ortaya çıktığında bu şekilde adlandırılmış ancak Gotik teriminin ortaya atılmasıyla bu kullanım daha yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır
Genel olarak Fransa'da mimari eserler Roma döneminden başlar ve Romanesk (10 yüzyıl), Gotik (Orta Çağ), Barok (18 yüzyıl), Neoklasik (19 yüzyıl) ve çağdaş mimari olarak farklı kategorilerde incelenir
Eyfel Kulesi, Louvre Müzesi, Notre Dame Katedrali, Chartres Katedrali, Sacre-CÅ"ur Bazilikası, Zafer Takı, Pantheon gibi binalar Fransa'nın en tanınmış mimari yapıtlarıdır
Paris'in panoramik görüntüsü, şehrin önemli mimari yapıtları
Yazın
Fransız edebiyatı, dünyanın en zengin ve en etkileyici edebiyatlarından biridir Fransız yazarlar başta epik şiir, lirik şiir, drama ve kurgu olmak üzere yazın türlerinin tümüne katkıda bulunmuşlardır
Fransız edebiyatı birçok ülkedeki yazarların çalışmalarını derinden etkilemiştir 1600a´larda, Klasisizm denilen Fransız kültürel hareketi tüm Avrupa edebiyatından önemli etki bırakmıştır 1700a´lerin Fransız yazarları Avrupa edebiyatını kontrol altına almışlardı 1800a´ler boyunca, Gerçekçilik (Realizm) ve Sembolizm, birçok dilde yazan yazarların çalışmalarını şekillendirmesine yardımcı olmuştur 1900a´lerde ise, Gerçeküstücülük (Sürrealizm) ve Egzistansiyalizm (Varoluşçuluk) Fransa sınırlarının dışına çıkarak diğer yazarlar, sanatçılar ve düsünürlerin çalışmalarını geniş ölçüde etkilemiştir
Fransız yazarların birçoğu, biçim, dil, tarz ve geleneğe önem vermiştir ve diğer dillerin yazarlarından daha fazla kurallar ve modellere bağlı kalmıştır Genelde, Akılcılık (rasyonalizm) Fransız yazınını elinde tutmuştur Akılcılık, insan eylemlerinde nedenselliği temel alır Akılcılık; temiz, kendi kendini kontrol edebilen ve sanatsal ustalığa ulaşmış bir yazın yaratmıştır
Her ne kadar akılcılık Fransız edebiyatında hayat bir rol oynadıysa da güclü bir deneysel nitelik zamanla Fransız yazınında öne çıkmıştır Örneğin 1800a´lerin başındaki Romantizm hareketi gibi dönemlerde, bu deneysellik duygu dolu ve bazen de tutkulu bir sanat yaratabilmiştir
EğitimParis Üniversitesi
Fransız eğitim sistemi üç ana okul çağına ayrılmıştır: ilköğretim (enseignement primaire), ortaöğretim (enseignement secondaire) ve yükseköğrenim (enseignement superieur) İlk ve orta derecede öğrenim büyük ölçüde parasızdır ancak ülkede özel okullar da bulunmaktadır Özellikle ülkenin dört bir yanına yayılmış durumda olan Katolik okulları bu özel okulların başını çekmektedir
Cumhuriyetçi geleneğin etkisi sonucu eğitim sistemi Fransız Devrimi ile ilan edilen dört temel ilke üzerine kuruludur:
Özgürlük, bazı koşullarda (sözleşmeler) özel kuruluşlara faaliyet olanağı tanır
Kamu kuruluşlarında eğitim ücretsizdir
Laik eğitim sistemi kamu eğitiminin yansızlığını güvence altına alır
6-16 yaş arası kız ve erkek çocuklarının eğitimi zorunludur
Eğitim örgütü, hiyerarşik ve merkezi bir yapıdadır Eğitim kurumlarının örgütlenişi, ders saatleri, sistem ve programları Fransa Mill Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenir Fransa'da okuryazarlık oranı %99'dur Kıta Fransası'nda bu oran %100'e yakın seyretmektedir 6 7 milyonu ilköğretimde ve 4 8 milyonu ortaöğretimde olmak üzere Fransa'da toplam 15 milyon öğrenci bulunmaktadır Fransa'da her yıl eğitime genel bütçeden 64 6 milyon avro ayrılmaktadır
SporFransa Bisiklet Turu (Tour de France)
Fransa'da spor ilgi odağındadır Özellikle futbol, ülkede en çok tercih edilen spor dalıdır FIFA yüzyılın oyuncuları listesinde, Fransa, ülke olarak Brezilya'nın hemen ardında, ikinci sırada yer almaktadır
Ülke bu sporun dışında hemen hemen her türlü sporda gelişmiştir Örneğin ragbi, özellikle Paris ve Fransa'nın güneyinde futbolunkine yakın bir popülerliğe sahiptir Mill ragbi takımı her Ragbi Dünya Kupası'na katılmış ve Altı Ulus Şampiyonası'na katılmaktadır Fransa mill takımı on altı kez Altı Ulus Şampiyonası'nı kazanmış ve Ragbi Dünya Kupası'nda bir kez finale ulaşmıştır Ekim 2007'de 2007 Ragbi Dünya Kupası Paris'te sunulmuştur
Fransa'da düzenlenen ve dünyanın en önemli bisiklet yarışlarından biri olan Tour de France (Fransa Bisiklet Turu) da ülkenin en çok izlenen spor olaylarından biridir
MutfakÇeşitli fransız peynirleri ve şarap
Fransız mutfağının kökeni Orta Çağlara uzanır Fransa mutfağı Fransız Devrimi sonrasında Kolonileşme döneminde dünya sahnesindeki kazandığı gücüyle orantılı olarak gelişmiştir Napolyon Bonapart döneminde ün kazanmış Marie-Antoine Carême (1784-1833) gibi aşçılar haute cuisine (yüksek aşçılık sanatı) denilen özenli bir yemek tarzını geliştirerek Fransız mutfağına büyük katkılarda bulunmuşlardır Fransız mutfağı Fransa'nın bölgelerine göre büyük farklılıklar gösterir Kırmızı etten, deniz ürünlerine ve süt ürünlerine kadar çok değişik türlerde besin Fransız mutfağını biçimlendirir Fransız mutfağının öne çıkan ögeleri şarap ve peynirdir Fransa her yıl dünyaca ünlü şaraplarını ihraç ederek ekonomisine katkıda bulunduğu gibi tescillenmiş 1000'i aşkın peynir türüyle de dünyanın en önde gelen peynir üreticilerindendir Fransa'da bağcılık ve şaraplarıyla ön plana çıkan bölgeler Alsace, Bordeaux, Burgonya, Champagne, Korsika, Jura, Languedoc-Roussillon, Loire, Provence, RhÖne ve Savoy'dur Fransa'nın en ünlü peynirleriyse Brie, Camembert ve Rokfor'dur Fransız mutfağının dünyaya malolmuş ya da dünyaca tanınan diğer yemekleri arasında kruvasan, salyangoz yemeği, baget ekmeği, kaz ciğeri ve creme brülee (krem brule) sayılabilir
Kaynak : Wikipedia
|