| 
 | |||||||
|    | 
|  | Konu Araçları | 
| antioksidan, antioksidanlar, doğal, gıdalardaki | 
|  | Antioksidan Gıdalardaki Doğal Antioksidanlar |  | 
|  08-20-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Antioksidan Gıdalardaki Doğal AntioksidanlarGıdalardaki doğal antioksidanlar Hem epidemiolojik hem de klinik çalışmalar tahıl, meyve ve sebzelerdeki fenolik antioksidanların soya fasulyesi gibi belirli gıdalarca zengin diyetlerle beslenenlerde görüldüğü gibi dejeneratif ve kronik hastalıkların şiddetini azalttıklarına dair deliller bulmuştur  Birçok gıdalarda bulunan doğal antioksidanlar komposite gıdalarda stabilizatör olarak kullanılabildikleri gibi ekstakte edilerek diğer gıdalara da katılabilir  Örneğin yulaf ve amaranth yağı tokoferoller ve squalen gibi antioksidanları yüksek miktarlarda içerir  Bu yağlar belirli öteki yağlara ilave edilerek onları stabilize eder  Çay, rosemary ve adaçayı çeşitli gıdalarda oksidasyonu kontrol etmek amacı ile kullanılabilir  Karışık tokoferoller kadar tokoferollerin lesitin ve askorbik asit ile kombinasyonları büyük miktarlardaki yağların, emülsiyonların ve öteki ürünlerin oksidasyonlarını geciktirmek amacıyla kullanılabilir  Baharat ve otlar Baharat ve otlar, çok eski zamanlardan beri lezzet artırıcı maddeler olarak kullanılmasına rağmen antioksidan aktiviteleri ilk defa 1943'te Dubois ve Tressler tarafından açıklanmıştır  Çay ve çay ekstraktları Çay, polifenolleri yüksek miktarda içeren ender maddelerden biridir  Yeşil çay yaprakları kuru bazda %36 oranında polifenolleri içermektedir  Kateşin ve epigallokateşin yeşil çayda çok bulunan polifenollerdir  Kaynak : Wikipedia | 
|   | 
|  | 
|  |