|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
düşünce, gücü, kaynağı, mutluluğun, temel, şükretmek |
![]() |
Mutluluğun Temel Kaynağı ? Şükretmek ? Düşünce Gücü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutluluğun Temel Kaynağı ? Şükretmek ? Düşünce GücüMutluluğun Temel Kaynağı ? Şükretmek ? Düşünce Gücü Şükretmek, olumlu düşüncenin temelini oluşturan en önemli kişisel eğilimdir ![]() ![]() ![]() Şükretmek elimizdeki ile mutlu olmayı, mutluluk durumu ise, elimizdekinden daha fazlasına ulaşmamız için gerekli yaşam motivasyonunun kaynağıdır ![]() ![]() Pozitif Düşüncenin Kaynağı: Şükretmek Pozitif düşünce eğilimi, dünyaya bakış açısıdır ![]() ![]() Bakış açısı; bireyin zihin haritasının ona sunduğu şablonlar sonucu ortaya çıkan ?algı? ile değerlendirmedir ![]() Örneğin; bir amaca ulaşmak için deney yapan X kişisi ile Y kişisi arasında algı farklılığını ve bu algı farklılığının yönledirdiği olası sonuçları değerlendirelim ![]() X?in bilinçaltı şablonları ilgili varsayımları içermektedir; Başarı bir süreçtir Elimde olanlar için şükrediyorum Kaynaklarım için şükrediyorum Ulaştığım her adım merdivenin bir basamağıdır, her basamak için şükrediyorum Y?nin bilinçaltı şablonları ilgili varsayımları içermektedir; Başarı sadece sonuçtan oluşmaktadır Başarı ile Başarısızlık arası bir şey yoktur Sonuca ulaşmadan hiç bir adım beni tatmin edemez Düşünce Gücü ile Ulaşılan Sonuçlar X ve Y bireyleri birbirinden habersiz, aynı amaç doğrultusunda deneylere başlamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() X ve Y bireylerinin geldikleri noktada, psikolojik eğilimleri: X: 28 deney yaptığını, elde ettiği her olumsuz sonucun, onu başarılı sonuca ulaştırmasına yakınlaştırdığını, ziraa 28 farklı deneyin ona başarılı sonuç için yanlış olduğu bilgisini verdiğini, bir diğer deyişle yaptığı her deneyin, olumsuz da olsa, esas amacı için ona bilgi sermayesi arz ettiği düşünce eğilimindedir ![]() Söz konusu düşünce eğilimi X bireyin psikolojik eğilimini olumlu anlamda etkilemektedir ![]() ![]() Sonuç olarak; X?in bilinçaltı zihin haritası, fayda/maliyet algısını mutluluk ve motivasyon lehinde etkilemiş, geldiği noktaya şükretmesini sağlamış ve başladığı işin devamını getirme eğilimini oluşturmuştur ![]() X başladığı işi motiveli ve etkin bir şekilde sürdürmeye devam etmiştir ![]() Y?nin geldiği noktada ise, Y külfetine katlandığı deneylerin karşılığında, hiç bir fayda elde edemediği algısına kapılmış ![]() ![]() ![]() Y geldiği noktayı değersiz algılayıp, elindeki ile şükretmeyi tercih etmemektedir ![]() 138 ![]() X 28 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadece elindekiler ile şükretmesini bilmekle başlayan serüven, amaca yönelik gerçekleşen olgulara fayda lehinde algının oluşumunu tetiklemiş ve sonuç olarak daha fazlasına ulaşılmasını sağlamıştır ![]() Peki X başarıya ulaşamasaydı ne olacaktı? X? başarı yolunda giden, mutluluk eğilimi yüksek, dolayısıyla mutlu bir kişi olarak yaşamaya devam edecektir, bu ise ona gene başka başarılar için kapı açacaktı ![]() ![]() ![]() Y?ye ne oldu? Y, 28 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte başarı ile mutluk arasında olan ilişkinin, bilinçaltı zihin haritasında farklı kodlanan iki bireyin farklı sonuçlarıdır yukardaki örnekler ![]() Başarı mutluluk getirir, fakat mutlu olmasını bilemeyen birey başarılı olamaz ![]() Şükretmek; pozitif düşünce sanatıdır; pozitif düşünebilme yeteneği bilinçaltı söylem kalıplarıda yatmaktadır, pozitif düşünce mutluluğun, yaşam motivasyonunun, dolayısıyla başarının temel kaynağıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|