![]() |
Post Yapısalcılık:Dil Bir Göstergedir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Post Yapısalcılık:Dil Bir GöstergedirGösteren-Gösterilen-Gösterge ilişkisi Bir araba var ![]() ![]() yağın durumundan haberdar olmasını sağlayan mekanizma var ![]() 1-Yağ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2-mekanizma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3-Gösterge ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi burdaki durum şundan ibaret,postyapısalcı dil felsefecileri diyor ki; Arabadaki bir gösterge yağın durumunu,azlığını,çokluğunu gösterebilir ![]() ![]() Gösterge yerine dil ![]() ![]() ![]() ![]() Dil,gerçek yaşamın durumunu,pratik işlevsel olarak anlatabilir ama gerçek yaşamın ne olduğunu,gerçeğin yapısının ne olduğunu anlatamaz ![]() Yağın yapısı,gerçeğin kendisi şudur budur diyen bir göstergeye,dile kesinlikle inanmayınız,kafadan yanlış bir şeyler anlattığını söyleyebiliriz,demekteler ![]() Çünkü dilin,göstergenin böylesi bir yeteneği,kabiliyeti yok ![]() Peki gerçeğin ne olduğunu nasıl bulacağız,bileceğiz ve anlatacağız diye sorulduğunda: -Elimizdeki gösterge gerçeği bulmaya da bilmeye de ifade etmeye de yetmez ![]() ![]() ![]() ![]() Bu soruların kendisi yanlış demekteler ![]() 1-Yağ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2-mekanizma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3-Gösterge ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu eşitlemeye göre bir göstergenin yağın yapısı hakkında bilgi verebildiğini iddia etmek "saçma" bir şey olacaktır ![]() ![]() ![]() Bu noktadan sonra göstergenin oluşturduğu söylemlerin varoluş amacının dışına çıkmaması için yapılacak,dikkat edilecek 3 şey vardır: 1-Herşey olumlanacak ![]() 2-Her şey olumsuzlanacak ![]() 3-Nötr bir dil kullanılmaya çalışılacaktır ki bu da şiiir gibi sanatsal-estetik dile tekabül eder ![]() Dil felsefecileri 2 ve 3 numaralı seçenekleri tercih ederler ![]() ![]() Eleştiriler: 1-Dil felsefecilerinin bakış açısında zaman-tarihsellik yokru 2-Dil felsefecileri insanı "dil hapishanesine" mahkum etmiştir ![]() 3-Bu sistemde değişim nasıl mümkün olacaktır? Dilin bir gösterge olması doğru bir tespit olmakla birlikte, sırf olumsuzlamaya dayanan bir düşünce kendi içinde,kendi kendisiyle çelişen bir noktaya gelir ![]() Amaç: Sistemi düzeltmek Yol: Sistemi düzeltme yolu ![]() Ben: Sistemi düzeltme yolunda sistemi düzeltmek için yürümekteyim ![]() Sistemi düzeltme yolunda sistemi düzeltmek için yürümenin sistemi düzeltmek amacına varmasının mümkün olmadığını daha önce açıklayarak, söylemiştim ![]() Ben amaç ve yol bir oldukları ve birbirlerine gönderme yapıp durdukları için ,buradaki asıl ama fark edilmeyen amaç: Sistemi düzeltme yolunda yürümektir denebilir ![]() Yani amaç,sistemi düzeltmek, değil Sistemi düzeltme yolunda yürümektir ![]() Sistemi düzeltme yolunda yürümenin varacağı yer de sistemi düzeltme yolunda yürümüş olmaktır ![]() Amaç:Sistemi düzeltme yolunda yürümek Yol:Sistemi düzeltme yolu ![]() Ben:Sistemi düzeltme yolunda yürüyorum ![]() Derler ki,dünyada hep istediğimiz şeyler olur…ne var ki,insan ne istediğini çoğu zaman bilemez ![]() Şimdi sistemi düzeltme yolunda yürümek amaçlı sistemi düzeltme yolunda yürüyen birisi düzeltilmesi gereken bir sistemin içinde olduğunu varsayacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pekala; Ben ,Sistemi düzeltme yolunda yürümek gibi bir amaç edindiğim için mi düzeltilmesi gereken bir sistemin içinde yaşamaktayım yoksa sistem, düzeltilmesi gereken bir sistem olduğu için mi böyle bir amaç edindim? Kısaca;tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan çıktı,sorusu ile özetlenen bu durumdan çıkmak gerekir mi gerekmez mi? Kedi de kuyruğunun peşinden koşuyor bende kendi kuyruğumun peşinden koşsam ne olacak ki…gibi bir cevap doğru olur mu? |
![]() |
![]() |
![]() |
Post Yapısalcılık:Dil Bir Göstergedir |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Post Yapısalcılık:Dil Bir GöstergedirEvet,böyle bir mantık dizgesine dahil olmamak gibi bir niyetim vardır ama bu mantık dizgesi bir anafor gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Benim bu soruna çözümüm,sorunun kendisinden kaynaklanan çözümüm,olumlama yaparak ilerlemektir ![]() Sorun var sorunu düzelteyim mantığıyla yaklaştıkça,asla ve asla sorunu çözemeyeceğiz,çünkü istediğimiz bu olmamış olacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sebepten,hayata bakıp,olumlanacak bir şeyler bulup(ki bunlar bizim nasıl bir dünya istiyorum sorusuna verdiğimiz cevaplarla ilgili ipuçları gibi bir şey olacak),o olumluları daha büyütüp geliştirecek somut durumlar bulabilmeliyiz ![]() Şimdi burdan," kapitalizm içinde yaşıyoruz o zaman kapitalizmi onaylayalım mı" gibi bir şey çıkmaz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|