Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anadolu, cağaloğlu, lisesi, okulun, tarihcesi

Cağaloğlu Anadolu Lisesi Okulun Tarihçesi

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cağaloğlu Anadolu Lisesi Okulun Tarihçesi

Okulun Tarihçesi
Sultan Abdülmecid'in annesi Bezmialem Valide Sultan'ın aracılığıyla 21 Mart 1850 tarihinde Valide Mektebi adıyla kurulan okul Türk eğitim tarihinin önemli çınarlarından biridir
Osmanlı Devleti'nin ilk "sivil lisesi" ünvanına sahip kurum; II Mahmut döneminde Osmanlı'nın batılılaşma süreci çerçevesinde, bilimsel ve sanatsal açılardan Avrupa standartlarında aydınlar yetiştirilmesi amacıyla başlatılan eğitim reformlarının ilk ve en önemli halkalarından biridir İstanbul Üniversitesi'nin (Darülfünun) medreseden Avrupa sistemle eğitim yapan üniversiteye dönüştürülmesinde temel basamak unsuru teşkil eden mektebin bünyesinde ayrıca; Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) 'Mekteb-i Mülkiye-i Şahane' adıyla kurulmuş ve uzun süre hizmet vermiştir
Cumhuriyet Dönemi'nde okul; 1911-1933 yılları arasında İnas İdadisi, 1933-1983 yılları arasında Türkiye'nin ilk kiz lisesi olan "İstanbul Kız Lisesi" olarak hizmet vermiş, 1983 yılından itibaren Almanca eğitim veren "Anadolu Lisesi" statüsüne geçerek "Cağaloğlu Anadolu Lisesi" adını almıştır 2006-2007 eğitim-öğretim yılından itibaren de Hazırlık + 4 yıl olmak üzere 5 yıllık eğitim veren Türkiye'nin 7 okulundan biri olmuştur
Pek çok ilke imza atan okul, kurulduğu günden bu yana Osmanlı Padişahları'nın çocuklarıda dahil olmak üzere pek çok önemli isimi mezun etmiştir

Kaynak : Wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com