|  | Tütün Tütün Ekimi |  | 
|  08-20-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Tütün Tütün EkimiTütün Ekimi Tütün ekimi için toprak sonbaharda işlenir  İlkbaharda tarla dikime hazırlanır  Tohum ekilmeden önce suda ıslatılır ve ilkbaharda erkenden yastıklara ekilir  Tütün yastıklarının güneşli bir yerde kurulması lazımdır  Fide yastıklarında ot savaşı, sulama ve gübreleme iyi yapılmalıdır  Fideler 6-8 cm olduğu zaman tarlalarda açılan yerlere dikilir  Dikim genellikle donlar geçtikten sonra mayıs ayında yapılır  Ayrıca iyi ve kaliteli tütün elde etmek için çiçeklenmenin başlangıcında bitki üzerinde 10-15 yaprak kalacak şekilde üst kısmından kesilir  Bu işleme uç alma denir  Tütün 90-120 günde yetişir  Temmuz başından itibaren hasat edilmeye başlanır  Hasat el ile günün erken saatlerde yapılır  Kurutma işlemi birkaç şekilde yapılır (güneşte, ambarda, bacada kurutma)  Kurutma bittikten sonra depolara alınan yapraklar su ile ıslatılır (tavlama) yumuşayan yapraklar ayrıldıktan sonra denklenir ve ticarete sevk edilir  Tütünde kalite çok önemlidir  Tütünün kalitesi üzerinde iklimin önemli rolü vardır  Bu sebeple tütünün belirli iklim ve toprak şartları altında yetiştirilmesi gerekir  Kumlu-tınlı, humuslu ve su tutmayan topraklarda iyi yetişir  Türkiye'de tütün ekimi yapılan bölgeler şunlardır: Ege bölgesi (Akhisar, Söke,Manisa,Denizli,Eşme civarı)  Karadeniz bölgesi (Bafra, Samsun, Amasya, Trabzon civarı)  Trakya bölgesi (Keşan, Kırklareli çevresi)  Marmara Bölgesi (Balıkesir, Bursa, Bolu, İzmit çevresi)  Doğu Anadolu bölgesi Malatya, Bitlis, Diyarbakır, Muş, Hakkari)  Türkiye'de ince, küçük yapraklı, iyi yanan ve hoşa giden aromalı, kaliteli tütünler (şark tipi tütünler) yetiştirilmektedir  Şark tipi tütünler kurak tip olmaları sebebiyle sulanmadan yetiştirilebilir  Yapraklardan çiğneme tütünü, pipo tütünü ve nargile (tömbeki) tütünü, hazırlanır  Sigaralık tütünler şark tipi tütünlerden hazırlanır  Kaynak : Wikipedia | 
|   | 
|  | 
|  |