|  | Bamya Türkiye'de Yerel Bamya Çeşitleri |  | 
|  08-20-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Bamya Türkiye'de Yerel Bamya ÇeşitleriTürkiye'de Yerel Bamya Çeşitleri Ülkemizde özellikle, Ege ve Marmara bölglerinde bamya yetiştiriciliği yağunlaşmıştır  Ancak Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde de yaygınlık kazanmıştır  Bu durum da, zamanla iklimle uyum sağlayan yerel bamya çeşitlerinin oluşmasına neden olmuştur  Amasya (diğer adıyla çiçek) Bamyası : Amasya, Tokat ve İç Anadolu'da yaygın olarak yetiştirilen ve çiçek bamyası olarak da adlandırılan bu çeşit açık yeşil renkli ve küçük meyvelidir  Özellikle kurutmalık olarak değerlendirilir  Çok küçük toplanmasından dolayı da, çiçek bamyası adını almıştır  Çiçekler açılarak döllenme tamamlandıktan bir süre sonra hasat yapılır  Ortalama 1 cm  büyüklüğündeki meyveler şekil olarak sultani bamyaya benze ancak çok küçüktürler  Çiçek bamyası, genellikle kurutmalık olarak değerlendirilir  Türkiye de yetiştirilen 21  000 ton bamyanın 2 trilyonluk yıllık üretimi Amasya'nın Taşova ilçesinde yapılmaktadır  Ancak, yetişme alanları Orta Anadolu'ya kadar uzanmakatadır  Sultani Bamya: En yaygın yetiştirilen ve en ufak tiplere sahip olan bu gruptaki bamyalardır  Bu türler, özellikle Marmara ve Ege bölgelerimizde yaygın yetiştirilen koyu yeşil renki düzgün ve beşgen köşeli meyvelere sahip önemli bir çeşidimizdir  Meyve eti yumuşak ve çok lezzetlidir  Sofralık bir çeşit olan sultani bamyada hasat gecikmesi ile selülozlaşma çok yavaş olur  Bu grupta yeralan Akyüz ve Kabaklı çeşitleri Marmara bölgesinde yaygın olarak yetiştirilmektedir  Taze tüketilmenin yanı sıra, gıda sanayi tarfından da işlenmektedir  Bornova Bamyası (Manikürlü bamya, kınalı bamya): Ege bölgesinde yetiştirilen Bornova bamyası sofralık ve konservelik bir çeşittir  Sümüksü yapı oluşturmaması nedeniyle konserve değeri yüksektir  Meyve sultani bamya kadar uzun değildir  Ucu hafif tombul ve sap bağlantı kısmı incedir  En belirgin özelliği ise sap bağlantı kısmının mor renk taşımasıdır  Beş köşeli meyve etli ve çok lezzetlidir  Balıkesir Bamyası (Tombul bamya): Balıkesir bamyası değer yerli çeşitlerimizden altı köşeli ve etli meyve özelliği ile kolayca ayrılabilir  Çok kısa, şişkin, meyveli ve ucu küttür  Bu nedenle tombul bamya olarak adlandırılır  Taze tüketime uygunluğu kadar konserve içinde uygun olan bu çeşidin meyveleri etli, ancak çok çekirdeklidir  Kaynak : Wikipedia | 
|   | 
|  | 
|  |