Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
başlıca, nelerdir, tarım, türkiyedeki, ürünleri, ürünlerimiz

Başlıca Tarım Ürünlerimiz Nelerdir - Türkiye'deki Tarım Ürünleri

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Başlıca Tarım Ürünlerimiz Nelerdir - Türkiye'deki Tarım Ürünleri



Başlıca Tarım Ürünlerimiz Nelerdir - Türkiye'deki Tarım Ürünleri

TAHILLAR

Buğday

Yurdumuzda en çok üretilen ve tüketilen tahıldır
Un ekmek ve makarna üretiminde kulla*nılır
Buğday yetişme döneminde yağış ol*gunlaşma döneminde kuraklık ister
Ülkemizde en fazla İç Anadolu Bölgesi‘nde (başta Konya Ovası) yetiştirilir Marmara ve Akdeniz bölgelerinde de üretimi yapılır
Buğday sürekli yağış almasından dolayı Karadeniz kıyılarında düşük sıcaklıkların görül*mesinden dolayı da Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde yetişmez
Yağışların bol olduğu yıllarda üretim artarken kurak geçen yıllarda üretim azalır

Arpa

Buğdaydan sonra en çok yetiştirilen tahıl*dır
Soğuğa ve sıcağa dayanıklı olup buğda*ya göre daha kısa sürede yetişir Bu nedenle buğdayın yetişemediği daha soğuk ve yüksek yerlerde de üretimi yapılır
Arpa hayvan yemi olarak ve ekmek yapı*mında kullanılır Bira sanayisinin ham maddesi*dir
En çok İç Anadolu Güneydoğu Anado*lu ve Ege bölgelerinde yetiştirilir

Çavdar

Buğdayın ve arpanın iyi yetişemediği yer*lerde yetişir
İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde yetiştirilir
Fazla sıcaklıklardan zarar görür Yayla ik*limini sever düşük ısıya dayanabilir Bunun için buğdaya göre daha fakir topraklarda ve yüksek*lerde tarımı yapılmaktadır
Tanesinden ekmek ve bira saplarından hasır şapka yapılır Sandalye yapımında ve hay*van yemi olarak da yararlanılır


Yulaf

Serin yüksek nemli bölgeler ile sıcak ve kurak yörelerde yetiştirilir
Daha çok hayvan yemi olarak kullanılan yulaf İç Anadolu Akdeniz ve Marmara bölgele*rinde ekilir
Yulaf unu besin maddesi olarak da kulla*nılır


Mısır

Fazla su ve sıcaklık isteyen mısır bu özelliğiyle diğer tahıllardan ayrılır Yaz yağışları*nın ve sulama imkânlarının bulunduğu yerlerde yetiştirilir
Akdeniz Karadeniz Marmara ve Ege bölgelerinde üretilir
Doğal yetişme alanı Karadeniz Bölgesi’dir Ancak temel besin maddesi olarak tüketildi*ği için bölge ticaretinde önemli yer tutmaz
Mısır üretiminin yaklaşık yarısı Akdeniz Bölgesi’nde yapılır Mısır üretiminin son yıllarda artış göstermesinde sanayi ham maddesi olarak alkol ve yağ imalatında kullanılması etkilidir
Yemeklik yağ üretiminde ve hayvan yemi olarak kullanılır


Pirinç

Çeltik bitkisinin tohumlarının kabukların*dan ayrılması ile elde edilir
Sıcak ve nemli iklim koşullarında yetişen bir tarım ürünü olduğundan akarsu boylarında ve sulak ovalarda yetişir
Ülkemizde pirinç üretimi tüketimi karşıla*yamamaktadır Bu nedenle yurt dışından pirinç it*hal edilmektedir
Ülkemizde en fazla Marmara (Meriç Ova*sı) Karadeniz (Tosya - Boyabat) ve Akdeniz bölgelerinde üretilir



UYARI:
Çeltik tarlaları sivrisinek ve kurbağa gibi canlıların üremesi için uygun ortam olduğu için üretimi yerleşim merkezlerine yakın kesimlerde yapılmamaktadır Bu nedenle üretim alanları devlet tarafından sınır*landırılmıştır

SANAYİ (ENDÜSTRİ) BİTKİLERİ
Türkiye’de tahıllardan sonra en çok yetiş*tirilen tarım ürünleridir Sanayi bitkileri doğrudan tüketilmeyip fabrikalarda işlenerek kullanıma ha*zır hâle getirilen ürünlerdir
Pamuk

Dokuma sanayinin ham maddesidir
Alüvyal toprakları sever Yetişme döne*minde bol su ve yüksek sıcaklık olgunlaşma ve hasat döneminde tam kuraklık ister
Türkiye dünyanın sayılı pamuk üreticileri arasında yer alır Pamuk ve pamuklu dokuma ürünlerinin bir bölümü ihraç edilir
En çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi Ege Bölgesi (Büyük Menderes Küçük Mende*res Gediz ovaları) Akdeniz Bölgesi (Çukurova Antalya Ovası) Güney Marmara Bölümü ve Do*ğu Anadolu Bölgesi’nde (Malatya Elazığ Iğdır ovaları) yetiştirilir

Tütün

Sigara sanayinin ham maddesidir
Yetişme döneminde bol su olgunlaşma döneminde de yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar
Türkiye dünyanın kaliteli tütün üreten ül*keleri arasında yer alır
Tütün üretimi belli bölgelerde toplanmış*tır Bu durum kaliteli tütün üretimi sağlamak için üretimin devlet kontrolünde olmasından kaynak*lanır



Ülkemizde en çok Ege Bölgesinde yetiş*tirilir Bu bölgemizi sırasıyla Güneydoğu Anado*lu Karadeniz ve Marmara bölgeleri izler



UYARI:
Yüksek kaliteli ürün almaya elverişli olmayan sahalarda üretimi devlet tarafından engellenmiştir

Şeker pancarı

Şeker sanayinin ham maddesidir
Şeker pancarı yurdumuzun hemen her yerinde yetiştirilebilmesine rağmen kıyıya yakın alanlarda tarımı yaygın değildir
Nemli topraklarda iyi gelişir Yağışların yetersiz olduğu yerlerde ise sulama yapılarak üretilir
En çok İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştiri*lir Daha sonra Karadeniz ve Marmara bölgeleri gelir



UYARI:
Şekerpancarı hasat edildikten hemen sonra tüketilmesi gerektiğinden şeker fabrikalarıüretim alanlarına yakın yerlerde kurulmaktadır

Çay

Sıcaklık farkları fazla olmayan ılıman ya*ğışlı bir iklim ile kireçsiz ve yıkanmış toprak ister
Türkiye’de sadece Doğu Karadeniz Bölümü‘nde Giresun‘dan Gürcistan sınırına kadar olan kıyı şeridinde yetişir Üretilen çayın büyük bölümü Rize’den sağlanır
Çay ekim alanı en dar olan sanayi bitkimizdir


Ayçiçeği

Alüvyonlu toprakları ve sıcağı sever
Tohumlarından yağ çıkarılan bitkiler ara*sında en önemlisidir
Ayçiçeğinin artığı aynı zamanda hayvan yemi olarak değerlendirildiği için ayçiçeği işleyen yağ fabrikalarının çevresinde hayvancılık faaliyet*leri de gelişmiştir
Ekim alanı yaygındır Başta Marmara Bölgesi’nin Trakya kesimi olmak üzere İç Ana*dolu ve Karadeniz (doğu kıyıları hariç) bölgele*rinde de yetiştirilir


Keten – Kenevir

Ilık ve nemli iklimlerde daha çok yetişir
Keten lifleri keten kumaş ve kâğıt yapı*mında kullanılır Tohumlarından boya yapımında kullanılan bezir yağı elde edilir
Kenevir bitkisinin lifleri ise halat ip pas*pas gibi kaba dokumalarda kullanılır
Enfazla Batı Karadeniz Bölümü‘ndeüretimi yapılır


Haşhaş

Yazları sıcak geçen ve orta derecede yağışların görüldüğü yerlerde yetişir
Haşhaş ilaç sanayinde kullanılır ve tohumlarından yağ elde edilir
Haşhaş bitkisinin meyvesinde bulunan ve afyon sakızı adı verilen maddeden uyuşturucu özelliği olan morfin elde edilir Bu nedenle haşhaş üretimi devlet kontrolünde yapılır
Haşhaş üreti*miinin büyük bir bölümü Ege Bölgesi‘nde yapılır Afyon Denizli Kütahya Uşak Konya Isparta ve Burdur’da üretimi yapılır


Zeytin

Kışların ılık geçtiği Akdeniz ikliminde yeti*şen ve ekonomik değeri yüksek olan bir bitkidir
Bir kısmından yağ elde edilir bir kısmı ise sofralık olarak tüketilir
Ege Bölgesi (Edremit Ayvalık arası) yağlık Marmara Bölgesi sofralık zeytin üretimin*de başta gelir
Akdeniz Bölgesi’nde daha fazla gelir getiren ürünlerin ekilmesi tercih edildiğinden zeytin üretimi az yapılmaktadır
Az miktarda olmakla birlikte Doğu Karadeniz Bölümü’nde de zeytin üretilmektedir


Susam

Akdeniz ikliminde yetişir
Yağ ve tahin üretiminde kullanılır
Güneydoğu Anadolu Akdeniz Ege ve Marmara bölgelerinde üretilir



UYARI: Zeytin ayçiçeği susam keten mısır fındık ve pamuk yağ elde edilen sanayi bitkileridir

Anason

Rakı ve içki yapımında kullanılır Burdur (% 50) üretimde birincidir Burdur’u Muğla ve An*talya illeri izler


BAKLAGİLLER

Fasulye

Yetişme döneminde yağış veya sulama ister
Ege ve Marmara bölgelerimizdeki ovalar ile Çukurova ve Batı Karadeniz Bölümü‘nde fa*sulye tarımı yaygındır


Nohut

Baklagiller içinde üretim bakımından ilk sırayı alır
İç Anadolu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir


Mercimek

Baklagiller içinde nem isteği en az ve ku*raklığa en dayanıklı olan bitkidir
Kırmızı mercimek üretiminde Güneydo*ğu Anadolu yeşil mercimek üretiminde ise İç Anadolu Bölgesi başta gelir



UYARI: İç Anadolu Bölgesi baklagil üretiminde ilk sırada yer alır

Soya Fasulyesi

Yazları sıcak ve yağışlı geçen iklim şart*larında yetişir
En çok Akdeniz Bölgesi‘nde üretilir Or*ta ve Batı Karadeniz kıyıları ile Ege ve Marma*ra’da üretimi yapılır


Bakla

Başlıca yetişme alanları Güney Marmara ve Ege Bölgesi’dir


Mercimek

Kuraklığa çok dayanıklı bir bitkidir
Yeşil mercimek en fazla İç Anadolu Bölgesi‘nde kırmızı mercimek ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde üretilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.