|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| başlıca, nelerdir, tarım, türkiyedeki, ürünleri, ürünlerimiz |
Başlıca Tarım Ürünlerimiz Nelerdir - Türkiye'deki Tarım Ürünleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Başlıca Tarım Ürünlerimiz Nelerdir - Türkiye'deki Tarım ÜrünleriBaşlıca Tarım Ürünlerimiz Nelerdir - Türkiye'deki Tarım Ürünleri TAHILLAR Buğday Yurdumuzda en çok üretilen ve tüketilen tahıldır ![]() Un ekmek ve makarna üretiminde kulla*nılır ![]() Buğday yetişme döneminde yağış ol*gunlaşma döneminde kuraklık ister ![]() Ülkemizde en fazla İç Anadolu Bölgesi‘nde (başta Konya Ovası) yetiştirilir Marmara ve Akdeniz bölgelerinde de üretimi yapılır![]() Buğday sürekli yağış almasından dolayı Karadeniz kıyılarında düşük sıcaklıkların görül*mesinden dolayı da Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde yetişmez ![]() Yağışların bol olduğu yıllarda üretim artarken kurak geçen yıllarda üretim azalır ![]() Arpa Buğdaydan sonra en çok yetiştirilen tahıl*dır ![]() Soğuğa ve sıcağa dayanıklı olup buğda*ya göre daha kısa sürede yetişir Bu nedenle buğdayın yetişemediği daha soğuk ve yüksek yerlerde de üretimi yapılır![]() Arpa hayvan yemi olarak ve ekmek yapı*mında kullanılır Bira sanayisinin ham maddesi*dir![]() En çok İç Anadolu Güneydoğu Anado*lu ve Ege bölgelerinde yetiştirilir ![]() Çavdar Buğdayın ve arpanın iyi yetişemediği yer*lerde yetişir ![]() İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde yetiştirilir ![]() Fazla sıcaklıklardan zarar görür Yayla ik*limini sever düşük ısıya dayanabilir Bunun için buğdaya göre daha fakir topraklarda ve yüksek*lerde tarımı yapılmaktadır![]() Tanesinden ekmek ve bira saplarından hasır şapka yapılır Sandalye yapımında ve hay*van yemi olarak da yararlanılır![]() Yulaf Serin yüksek nemli bölgeler ile sıcak ve kurak yörelerde yetiştirilir ![]() Daha çok hayvan yemi olarak kullanılan yulaf İç Anadolu Akdeniz ve Marmara bölgele*rinde ekilir ![]() Yulaf unu besin maddesi olarak da kulla*nılır ![]() Mısır Fazla su ve sıcaklık isteyen mısır bu özelliğiyle diğer tahıllardan ayrılır Yaz yağışları*nın ve sulama imkânlarının bulunduğu yerlerde yetiştirilir![]() Akdeniz Karadeniz Marmara ve Ege bölgelerinde üretilir ![]() Doğal yetişme alanı Karadeniz Bölgesi’dir Ancak temel besin maddesi olarak tüketildi*ği için bölge ticaretinde önemli yer tutmaz![]() Mısır üretiminin yaklaşık yarısı Akdeniz Bölgesi’nde yapılır Mısır üretiminin son yıllarda artış göstermesinde sanayi ham maddesi olarak alkol ve yağ imalatında kullanılması etkilidir![]() Yemeklik yağ üretiminde ve hayvan yemi olarak kullanılır ![]() Pirinç Çeltik bitkisinin tohumlarının kabukların*dan ayrılması ile elde edilir ![]() Sıcak ve nemli iklim koşullarında yetişen bir tarım ürünü olduğundan akarsu boylarında ve sulak ovalarda yetişir ![]() Ülkemizde pirinç üretimi tüketimi karşıla*yamamaktadır Bu nedenle yurt dışından pirinç it*hal edilmektedir![]() Ülkemizde en fazla Marmara (Meriç Ova*sı) Karadeniz (Tosya - Boyabat) ve Akdeniz bölgelerinde üretilir ![]() UYARI: Çeltik tarlaları sivrisinek ve kurbağa gibi canlıların üremesi için uygun ortam olduğu için üretimi yerleşim merkezlerine yakın kesimlerde yapılmamaktadır Bu nedenle üretim alanları devlet tarafından sınır*landırılmıştır![]() SANAYİ (ENDÜSTRİ) BİTKİLERİ Türkiye’de tahıllardan sonra en çok yetiş*tirilen tarım ürünleridir Sanayi bitkileri doğrudan tüketilmeyip fabrikalarda işlenerek kullanıma ha*zır hâle getirilen ürünlerdir![]() Pamuk Dokuma sanayinin ham maddesidir ![]() Alüvyal toprakları sever Yetişme döne*minde bol su ve yüksek sıcaklık olgunlaşma ve hasat döneminde tam kuraklık ister![]() Türkiye dünyanın sayılı pamuk üreticileri arasında yer alır Pamuk ve pamuklu dokuma ürünlerinin bir bölümü ihraç edilir![]() En çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi Ege Bölgesi (Büyük Menderes Küçük Mende*res Gediz ovaları) Akdeniz Bölgesi (Çukurova Antalya Ovası) Güney Marmara Bölümü ve Do*ğu Anadolu Bölgesi’nde (Malatya Elazığ Iğdır ovaları) yetiştirilir ![]() Tütün Sigara sanayinin ham maddesidir ![]() Yetişme döneminde bol su olgunlaşma döneminde de yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar ![]() Türkiye dünyanın kaliteli tütün üreten ül*keleri arasında yer alır ![]() Tütün üretimi belli bölgelerde toplanmış*tır Bu durum kaliteli tütün üretimi sağlamak için üretimin devlet kontrolünde olmasından kaynak*lanır![]() Ülkemizde en çok Ege Bölgesinde yetiş*tirilir Bu bölgemizi sırasıyla Güneydoğu Anado*lu Karadeniz ve Marmara bölgeleri izler![]() UYARI: Yüksek kaliteli ürün almaya elverişli olmayan sahalarda üretimi devlet tarafından engellenmiştir ![]() Şeker pancarı Şeker sanayinin ham maddesidir ![]() Şeker pancarı yurdumuzun hemen her yerinde yetiştirilebilmesine rağmen kıyıya yakın alanlarda tarımı yaygın değildir ![]() Nemli topraklarda iyi gelişir Yağışların yetersiz olduğu yerlerde ise sulama yapılarak üretilir![]() En çok İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştiri*lir Daha sonra Karadeniz ve Marmara bölgeleri gelir![]() UYARI: Şekerpancarı hasat edildikten hemen sonra tüketilmesi gerektiğinden şeker fabrikalarıüretim alanlarına yakın yerlerde kurulmaktadır ![]() Çay Sıcaklık farkları fazla olmayan ılıman ya*ğışlı bir iklim ile kireçsiz ve yıkanmış toprak ister ![]() Türkiye’de sadece Doğu Karadeniz Bölümü‘nde Giresun‘dan Gürcistan sınırına kadar olan kıyı şeridinde yetişir Üretilen çayın büyük bölümü Rize’den sağlanır![]() Çay ekim alanı en dar olan sanayi bitkimizdir ![]() Ayçiçeği Alüvyonlu toprakları ve sıcağı sever ![]() Tohumlarından yağ çıkarılan bitkiler ara*sında en önemlisidir ![]() Ayçiçeğinin artığı aynı zamanda hayvan yemi olarak değerlendirildiği için ayçiçeği işleyen yağ fabrikalarının çevresinde hayvancılık faaliyet*leri de gelişmiştir ![]() Ekim alanı yaygındır Başta Marmara Bölgesi’nin Trakya kesimi olmak üzere İç Ana*dolu ve Karadeniz (doğu kıyıları hariç) bölgele*rinde de yetiştirilir![]() Keten – Kenevir Ilık ve nemli iklimlerde daha çok yetişir ![]() Keten lifleri keten kumaş ve kâğıt yapı*mında kullanılır Tohumlarından boya yapımında kullanılan bezir yağı elde edilir![]() Kenevir bitkisinin lifleri ise halat ip pas*pas gibi kaba dokumalarda kullanılır ![]() Enfazla Batı Karadeniz Bölümü‘ndeüretimi yapılır ![]() Haşhaş Yazları sıcak geçen ve orta derecede yağışların görüldüğü yerlerde yetişir ![]() Haşhaş ilaç sanayinde kullanılır ve tohumlarından yağ elde edilir ![]() Haşhaş bitkisinin meyvesinde bulunan ve afyon sakızı adı verilen maddeden uyuşturucu özelliği olan morfin elde edilir Bu nedenle haşhaş üretimi devlet kontrolünde yapılır![]() Haşhaş üreti*miinin büyük bir bölümü Ege Bölgesi‘nde yapılır Afyon Denizli Kütahya Uşak Konya Isparta ve Burdur’da üretimi yapılır![]() Zeytin Kışların ılık geçtiği Akdeniz ikliminde yeti*şen ve ekonomik değeri yüksek olan bir bitkidir ![]() Bir kısmından yağ elde edilir bir kısmı ise sofralık olarak tüketilir ![]() Ege Bölgesi (Edremit Ayvalık arası) yağlık Marmara Bölgesi sofralık zeytin üretimin*de başta gelir ![]() Akdeniz Bölgesi’nde daha fazla gelir getiren ürünlerin ekilmesi tercih edildiğinden zeytin üretimi az yapılmaktadır ![]() Az miktarda olmakla birlikte Doğu Karadeniz Bölümü’nde de zeytin üretilmektedir ![]() Susam Akdeniz ikliminde yetişir ![]() Yağ ve tahin üretiminde kullanılır ![]() Güneydoğu Anadolu Akdeniz Ege ve Marmara bölgelerinde üretilir ![]() UYARI: Zeytin ayçiçeği susam keten mısır fındık ve pamuk yağ elde edilen sanayi bitkileridir ![]() Anason Rakı ve içki yapımında kullanılır Burdur (% 50) üretimde birincidir Burdur’u Muğla ve An*talya illeri izler![]() BAKLAGİLLER Fasulye Yetişme döneminde yağış veya sulama ister ![]() Ege ve Marmara bölgelerimizdeki ovalar ile Çukurova ve Batı Karadeniz Bölümü‘nde fa*sulye tarımı yaygındır ![]() Nohut Baklagiller içinde üretim bakımından ilk sırayı alır ![]() İç Anadolu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir ![]() Mercimek Baklagiller içinde nem isteği en az ve ku*raklığa en dayanıklı olan bitkidir ![]() Kırmızı mercimek üretiminde Güneydo*ğu Anadolu yeşil mercimek üretiminde ise İç Anadolu Bölgesi başta gelir ![]() UYARI: İç Anadolu Bölgesi baklagil üretiminde ilk sırada yer alır ![]() Soya Fasulyesi Yazları sıcak ve yağışlı geçen iklim şart*larında yetişir ![]() En çok Akdeniz Bölgesi‘nde üretilir Or*ta ve Batı Karadeniz kıyıları ile Ege ve Marma*ra’da üretimi yapılır![]() Bakla Başlıca yetişme alanları Güney Marmara ve Ege Bölgesi’dir ![]() Mercimek Kuraklığa çok dayanıklı bir bitkidir ![]() Yeşil mercimek en fazla İç Anadolu Bölgesi‘nde kırmızı mercimek ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde üretilir
|
|
|
|