|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
hakkındayaşamlarısavaşlarısavaşcılarıgiyim lerisözleriresimleri, kızıldereliler |
![]() |
Kızıldereliler Hakkında.Yaşamları-Savaşları-Savaşcıları-Giyimleri-Sözleri-Resimleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kızıldereliler Hakkında.Yaşamları-Savaşları-Savaşcıları-Giyimleri-Sözleri-ResimleriKızıldereliler Hakkında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Safak sokerken berrak derelerde yuzlerini yikar topragin uyanisini derin bir sessizlik icinde karsilarlardi ![]() ![]() Ama beyaz adam onlari putperest saydi ve "kayip ruhlar" olarak gordu ![]() Doganin vahsi oldugunu ilk kez beyazlardan duydular ve o andan sonra onlarda "vahsi"ligin icinde kaldilar ![]() Hersey Kristomp Kolomp'un 1492 yilinda Amerika'ya ayak basmasiyla basladi ![]() ![]() ![]() Dil Avrupali'larin gelmesinden once Kuzey Amerikada konusulan kizilderili dilleri 300 den fazla fazlaydi ![]() ve geri kalanlarda yok olma tehlikesiyle karsi karsiya su anda en cok konusulan diller arasinda novalp (100 ![]() ![]() Ojibwa(50 ![]() ![]() ![]() amacli ortak Jargonlar gelismissede Kizilderili dilleri bir genelleme yapilamiyacak kadar farkli yapilara sahipdir ![]() ![]() ![]() Kartal Tüyü K A R T A L T U Y U Kutsal Yaraticinin dunyanin butun kuslarini yarattigi ilk zamanlarda , O onlarin tuylerini bir cicek demetinin renkleri gibi cesit cesit renklerle donatti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lakota ulusu olarak bizler bu nedenle herzaman dort kutsal torenlerinde saclarimiza kartal tüyü takacagiz ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yolda Kutsal Yaratici ve Kartal yeni kartal tuyu sahiplerine isim vereceklerdir ![]() KARTAL TUYUNUN SEMBOLIZMI Kutsal ruh baslangicta hayvanlar ve kuslara bilgelik verdi ve onlara insan ile konusma gucu ve bilgisinide verdi ![]() ![]() Kutsal Ruh’un yarattıkları içerisinde en kutsali KARTAL’dı misyonu hayatin anlamini anlatmasi idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaraticinin insana vermek ve ogretmek istedigi dersi hatirlamak ve anlamak icin Buyuk Kartal’a bakmak yeter ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ellerimdeki bu iki kartal tuyune bakin sag elimdeki buyuk ve mukemmel gorunuslu erkegi sembolize ediyor ![]() ![]() ![]() Cocuklarim onlara ne soylemek istedigimi hatirladiklarinda sececekleri parcanin hayatiniz ve geleceginiz icin secilmi? oldugunu bilmeli ve o yone gideceklerini bileceklerdir ![]() ![]() Sharon Locklear KonuŞan Ruhlar Bir çok söz duydum ama hiçbiri yapılamadı ,güzel sözler uzun sürmedikçe birşey ifade etmezler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Reis Joseph "HIN-MAH-TU-YAH-LAT-KEH" "Daglarda Gümbürdeyen Gökgürültüsü" (Nez Perche Ulusunun Büyük Reisi-1840-1904) |
![]() |
![]() |
![]() |
Kızıldereliler Hakkında.Yaşamları-Savaşları-Savaşcıları-Giyimleri-Sözleri-Resimleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kızıldereliler Hakkında.Yaşamları-Savaşları-Savaşcıları-Giyimleri-Sözleri-ResimleriDuaları Amerikan Yerlisi nin Kutsal Ruh'a Dua'si " Ulu Tanri , ruzgarin icinde duydugum ses kimin sesi,butun dunyaya hayat veren kimin nefesi -duy beni- ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() beni oyle bilge yap ki ben benim insanlarima ogrettiklerini anlayabileyim ve kayalara ve yapraklarina arasina gizledigin derslerini anlayabileyim ![]() gücü bulabileyim ve hazir olayim sana gelirken;Temiz ellere ve saf gözlere , oyleki yasam batan bir günbatimi gibi solmaya basladiginda ruhum sana saf ve lekesiz gelebilsin ![]() SARI ATMACA, SIOUX SEFI cherokee sukran duasi cennetin ilik ruzgarlari esebilir usulca evinin ustune her kimki girerse iceri kutsal ruh onu kutsasin karda yürüdügünde makosenlerin mutlu izler biraksin ve gokkusagi dokunsun daima omuzlarina ![]() derleyen : Geronimo Yalniz Kartal KUTSAL SAVASCI Hayat bize kural savasci olma sansini verir Savasci cesaretle girer karanliklarin icine , arastirip bulmaya varliginin gerçegini Kutsal savasci olmak icin ordan alir cesatetini ,dayanma gucunu ve sabrini Yol dar,arazi engebeli ,kayalik ![]() Sen yalniz yürüyeceksin:karanlik magralardan gececek, sarp kayalardan tirmanacak,sIk ve buyuk ormanlari asacaksIn ![]() Sen karanlik tarafinla tanisacaksin ![]() bekliyor olacak senin gelmeni orada ![]() Bu yolculuga cikan baskasi olmaycak fakat sen gideceksin ![]() Hayyatta secip gitmemiz gereken yollarin oldugu zamanlar gelecek Asla geri dönüsü olmayan bir yola cikmaya baslarken gerekli olanlari almaya karar vermeliyiz ![]() ![]() ![]() orada bircok yer olacak incinde gizlenebilecegimiz ![]() Fakat yol sürecek ![]() Kutsal savasci yolundan dönmeyecek,yaralanacak,yorgun düsecek ve enerjisi bitecek Savasci tekrar düsmeden önce cabalayip ayaga kalkib bir kac adim atacak ![]() Dinlenecek,güclenecek ama devam edecek bu tehlikeli yolda ![]() ayrilmayacak yolundan ![]() Gücsüz düsecek ama asla yilmayacak Birgün,savasla birgun yalnislikla birgun umutsuzlukla carpisacak ![]() ![]() ![]() ![]() Günes bulutlarin arasindan görünecek; kuslarin tatli melodisi duyulacak Orada enerji degismi olacak derin bir degisim yasanacak Savasci cesurca savasti ruhu kazandi sonunda karanlik gecenin savasini yeni bir enerjiyle doldu içi --onlarin yeni bir yolu var simmdi-- bu bilgelik ile doldurdu icini savascinin kisisel savasini kazanip isigi ile halkina yol gosterici oldu Digerlelerinin bu yolda yurume izni yoktu Onlar onu yalnizca sevebilir ve dogruluk ve dürüsürtlük yolunda kendilerine örnek alabilirler ![]() iste buydu Ruhani Savasci'mizin yolu Yazar:Bilinmiyor Derleyen : Geronimo L ![]() Şiirleri Wakan tankaya IHTIYARIN MAKOSENLERI Astim sizi duvara ,yipranmis güderi makosenler Astim sizi oraya,öylece durun Birhayvandan yuzmustum sicagi sicagina Getirmistim sizi karima Ozenle isledi sizi Kesti ,dikti ,susledi Grurla giydim sizi Giydim dereler tepeler boyunca Simdi oturuyorum kemikleimi sizlatan nice kistan sonra Siz duvarda duracaksiniz,ben oturacagim Gecenin gelmesini bekleyecegiz birlikte ROMANA CARDEN Reis Joseph'e Övgü REIS JOSEPH'E OVGU Hic ulasamayacak Kanada'daki vadedilmiz topraga HIN-MAH-TU-YAH-LAT-KEH "Daglarda Gümbürdeyen Gökgürültüsü" Kacak reis oturuyor Oklohama yolundaki Cezaevi vagonunun bir kosesinde Savascilarina kelepcelemisler Sürgundeki tuyu dökülmüs sahini Pencereden bakiyor Disarida firtinanin ortasinda kazlar Biliyor kar firtinasinin top atesinden fazla insan oldurdugunu Hala gözlerinin önünde ucusurken Bababsinin Walowa Vadisi savunmasi geyik ve ceylan lesleri karanligi yutuyor bir cekirge Ne cok türküler söyledi su ihtiyar soguga ve hastaliga karsi su buz daglari ulkesinde öksürüp soluklandikca halki Simdi gozleri bekci kadar uykusuz Tren tangirdadikca dislerinin arasinda,gozlerin icinde ![]() Öfkesini tutmus ,avuclarinin icinde halkin gelecegi karisiyor ormanin dumanina Kemikleri raylarda ruhu trenin isliginda DUANE NIATUM SALLANAN YELPAZE Bir zamanlar Bakir göklerde dogmus bir kartalin vahsi guzelligi simdi kutsal bir yelpazede boncukla süslü yüyler güclendirirken sogumus ruhu yatisirmak icin kivranan parmaklarin tutusunu, can cekisiyor göyaslari icinde, ayni anda yüregide agliyor Hayat birdaha ne eski parlakligini kazanabilir ne de asla eski sicakligini duyurabilir Bunu belki ölüm ögretti, Son soluklari duymuyorum,belkide bilgelik Yalnizca yaslilara gelmeyecek artik Ölümsüzlük uçuyor simdi giden ruhun kanatlarinda, Bak, Bir davul çaliyor,uzakta olsan ; sallanan yelpazelerden geliyor sesi Avlanan ölüm kusu bekliyor cagiriyor GREY-COHOE ÖLMEK IÇIN GÜZEL BIR GÜN Onalti gündür at sirtinda general atlar susamis ve yorgun hain sefin!! izini surmekte onun gelisini takdir etti! askerler tepelerin gerisinde saklanmisti kampin etrafi sarilmisti bir atli surdu atini reise dogru onlar koyu almak ve yagma etmek icin gelmislerdi "kollarinizi asagi indirin" "mizraklarinizi asagi indirn" Reisin gözlerinde hüzün vardi Fakat gözlerinde korku görünmüyordu "Ölmek icin güzel bir gün" Gözlerinizi kurulayin cocuklarim aglamayin "Ölmek icin güzel bir gün" O konusmustu beyaz adam gelmeden cok önce, Onlarin silahlari ve wiskisi hakkinda Halkini uyarmisti Onlar tarihlerini yazmadan önce General inanmadi onun sözlerine ne de yüzüne ![]() Fakat O biliyordu daha cok insan ölecegini sonrada bu kara lekenin yasanacagini Bu kanun nasil yikilir Neyanlis yaptim ben? ki beni gömmek öldürmek istiyorsun bu kan izleri üzerinde Biz topraklarimiz, toraklarimiz bizim icin endiseli Ve bu yol daima olmali Asla daha fazlasini sorma asla Ve simdi soyle bana son sozunu Silahlarimi asagiya indirdim Basimi egdim Simdi istersen beni atabilirsin bu yerden Gidecek bir yeri olmadan Ve insanlarina dönüp yasli gozlerini kurulamalarini soyledi bizler huzurlu ve rahatiz ve sesi gökyüzünde yankilandi "ÖLMEK ICIN GÜZEL BIR GÜN ![]() YAZAN :Robbie Robertson Ceviren :Geronimo L ![]() HAYALET DANSI Karga mesaji getirdi Günesin cocuklarina Buffalo nun dönüsü icin, Ve güzel günler yakinda Sen bedenimi öldürebilirsin Ruhuma lanet okuyabilirsin Senin tanrina inanmadigim icin Benim dualarim karsisinda durma sansin yok Sevgime karsi durma sansin yok Onlar yasakladilar Hayalet dansini Fakat biz tekrar yasayacagiz,tekrar yasayacagiz Kiz kardesim yukarida Kizila boyanmis O yarali dizde Öldürüldü bir azize o simdi büyük davulun var senin masafeler otesinden gökyüzünde siyah kus duydugun bu ses ve muzik buffallonun aglamasidir ![]() Cilgin At gizemliydi kendinden gecmenin en iyisini bilirdi ve Oturan Boga büyük havariydi Hayalet Dansinda Gelin comanche ler Gelin blackfoot lar Gelin shoshone ler Gelin Cheyenne ler Biz tekrar yasayacagiz Gelin Arapaho lar Gelin Cherokee ler Gelin Paiute ler Gelin Siouxlar Tekrar yasayacagiz Yazan :Jim Wilson ve Robbie Robertson Ceviren:Geronimo L ![]() KUTSAL SAVAŞCI Ben kutsal ateşin koruyucusum Temizlik ateşinin Alevlendiriyorum oku ![]() ![]() Ben büyük gizemli sirlarin icinden gectim Ve dokundum Kutsal Ruh'un yüzüne Kartalın ve kuzgunun kanatlarında dolaştım Acını gözyaşlarını gördüm Hatıralar,pismanlık,barış ,sevinç Bunlarin gücünü hissettim Şifa cemberi sonsuza dek döner Ve ben dört bir yandan öğrendim Oturdum büyük konsül ateşinin etrafında Büyük Babalarla Onların çağrılarına cevap verdim ![]() ![]() ![]() ![]() Hayallerimin sessizliğine daldım Çatılmış pipoların hüznüne ![]() Kartalın yuvasını besledim Ve cevirdim ağlayan nehri gülen suya ![]() Kutsal kadının çağrılarını cevapladım Dinledim Onun eski şarkısını Ve yavaşça davuluma vurdum Toprak Ana'nın Kalp atışları gibi ![]() Şarkıyı beraberce söyledik Ruhani savaşcıyım ben Görevim barış Büyük sırrın içinde Kuzgunun siyah kanatlarına binecegim Ve döneceğim Beyaz Güvercinin barışcıl kanatlarında Ben Ruhani Savaşcıyım Yazan: Frances Vandine ![]() ![]() Kızılderililer tekerleği beyaz adamdan öğrenirler ![]() ![]() ![]() ![]() Altına pick-up çekmiş bir Kızılderili aşık dağlara ve bufalolara Kızılderilerin İroquois boyundan olan bu kabile, adını daha güneyde yaşayan Moskogee'lerin dilinden alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1820 yılına gelindiğinde Cherokeeler, ABD modeline uygun olarak bir hükümet kurarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Katliamın boyutları sayfalara sığmayacak kadar korkunçtur ![]() ![]() Beyaz adamın açlığa mahkum ettiği birçok kabile gibi Cherokeeler de topraklarının bir bölümünü para karşılığında satmak zorunluluğunda bırakılırlar ![]() ![]() ![]() İngilizler tarafından George Guess diye bilinen, annesi Cherokee babası ise beyaz olan ve Hristiyanlığı kabul etmeyen "Sequoya" adlı bir melez, 1821'de Latin harflerinden yararlanarak 86 işaretli bir hece yazısı oluşturur ![]() okur yazar bir ulusun haklarını daha iyi savunabileceğine inanan Sequaya, beyaz adam ile kavgalarına silahların en güçlüsünü de katar böylelikle:Yazı! ![]() ![]() 1760 yılında doğan Sequoya, bir Kızılderili olarak büyür ve bir kaza yüzünden topal kalır ![]() ![]() ![]() Gazetede iki dil, Cherekeece ve İngilizce kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cherokeeler 1838-39 yılları arsındaki göçlerine "gözyaşı izleri" adını verirler ![]() ![]() ![]() Beyaz Adam'a BEYAZ ADAM YÜREĞİN NE KADAR KARA İMİŞ " Ulu Tanri , ruzgarin icinde duydugum ses kimin sesi,butun dunyaya hayat veren kimin nefesi -duy beni- ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beni oyle bilge yap ki ben benim insanlarima ogrettiklerini anlayabileyim ve kayalara ve yapraklarina arasina gizledigin derslerini anlayabileyim ![]() ![]() Kizilderİlİ AtasÖzlerİ Arkamda yürüme, ben öncün olmayabilirim ![]() ![]() ![]() Ölüler güç ve bilgilerini beraberinde götürmez, yaşayanlara ilave eder ![]() Düşmanımı cesur ve kuvvetli yap! Eğer onu yenersem utanç duymayayım ![]() Şeytan hakkında konuşmayın ![]() ![]() Bir kere "Al şunu" demek, iki kere "Ben vereceğim" demekten iyidir ![]() Su gibi olmalıyız ![]() ![]() Bir başkasının kabahati hakkında konuşmadan önce, daima kendi makoseninin içine bak ![]() Bir düşman çok, yüz dost azdır ![]() Kehanet, muhtemel bir olayı kesin bir bakış ile görmekten başka şey değildir ![]() ![]() Komşun hakkında hüküm vermeden önce, iki ay onun makosenleriyle yürü! (Cheyenne Kabilesi) Doğum yapan herşey dişidir ![]() ![]() Unutmayın çocuklarınız sizin değildir ![]() ![]() Günümüzde insanlar bilgiyi arar oldu, hikmeti degil ![]() ![]() Aşkı tanıdığında, Yaratıcı'yı da tanırsın ![]() Allahın kelimeleri meşe yaprağı gibi sararıp düşmez; çam yaprağı gibi ilelebet yeşil kalır ![]() Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı , biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık ![]() Little Big Horn Güneş ,tüm kış ayları boyunca elinin tersiyle itip attığı Paris'i bağışlar gibiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seine nehrinin üstünden gecirilen değerli yüzüklerden Güzel Sanat Köprüsü ahşap olup ,taştan oyulan azametli benzerleriyle inceden inceye dalga geçer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Açtım telefonu en uzman Anglosaksoncumuz Mehmet Baydur'a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güzel Sanatlar Köprüsüne Little Big Horn konusunda donanımlı gittim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ousmane Sow,62 yaşında bir taze yontucu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilmem Masai kabilesi savaşçılarının dünyanın en biçimli insan vicutlarına sahip olduklarını ,Etiyopya kadınlarının ince uzun ve inanılmaz güzelliğini bilirmisiniz? Beyazların ırkçı kapitalist emelleri,bir kıta dolusu birbirine yediriyor hala,Afrika'da ![]() Paris'ten sonra Japonya'ya gidecek Little Big Horn sergisi,onlarında insan ,üstelik bazen çok daha insan olduğunu anlatıyor anlamak isteyen dünyaya ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kızıldereliler Hakkında.Yaşamları-Savaşları-Savaşcıları-Giyimleri-Sözleri-Resimleri67 yıl süren haklılık savaşı Yarış sonrası Coubertin Ona "Atletlerin atleti "ismini vermişti ![]() Kralı V ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı oyunlarda 5 bin 10 bin metre koşularla o tarihte yapılan 8000 metre krosta birincilik elde eden Hannes Kolehmainen bir Fin efsanesinin öncüsü olurken "O" kürsüye cıktığı andan itibaren efsane olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -"Onun hakkını verin" diye mektup yazmıştı ![]() -"Madalyalarım ,madalyalarımı geri verin "< Bir iddiaya göre O ,1909 ve 1910 Güney Caroline eyaletinde bir beyzbol takımında profosyonel olarak oynamış ve bundanda topu topu 60 dolar para almıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat ,dedik ya ,aslında yıllar önce bir ciftlikte çalışırken kasaba takımının iddalı bir beyzbol maçında oynayabilmesi için o gün kaybedeceği yevmiyesinin kendisine ödenmesi yıllar sonra koskoca bir şampiyonun profosyonel sayılmasına sebep olacaktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geronimo/ Gokhlayeh (en sağda) ve savaşcıları, 1886Geronimo veya diğer adıyla Goyathlay, günümüzde Yeni Meksika olarak adlandırılan bölgede doğmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir keresinde 24 adamı ile 5000 süvariden kaçan Geronimo Dumanlı Dağlar’a sığınmış ve dağları didik, didik arayan süvariler ilginçtir ki Geronimo’nun izine bile rastlayamamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geronimo; Son Apaçi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amerika kıtasının 1492'de Colomb tarafından keşfedilmesinden sonra Avrupa'nın çeşitli yerlerinden denizci uluslar, İspanyollar, Portekizliler, İngilizler ve Hollandalılar başta olmak üzere Amerika kıtasının zenginliklerine el koymak amacıyla aralarında yarışa girdiler ![]() ![]() ![]() Avrupalı beyazlara en büyük direnişi gösteren Amerikan Kızılderilileri arasında Apaçiler ilk sırayı alır ![]() ![]() Yüzyıllar boyunca güneydeki İspanyol kökenli Meksikalılarla savaşmışlar, bu savaşlar sırasında da iyice sert, acımasız ve vahşi tabiatlı bir karakter geliştirmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayalet Dansı Minneconjoi Siouxlarından Big Foot'un öldürüldüğü Yaralı Diz Katliamını ateşleyen danstır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pueblo-Pow Wow Pueblo Pueblo ,İspanyolca köy ve halk demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pow Wow Algonquin kabilesinde rüya gören ya da şaman anlamına gelen bir terimdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kızılderili Kabileleri Algonquin Apache (kabile) Arapaho Cherokee Cheyenne Chickasaw Choctaw Comanche Creek Hopi Kickapoo Kiowa Mohawk Navaho Nez Perce Omaha (kabile) Osage Ottawa (kabile) Ponca Potawatomi Sac and Fox Shawnee Siyular Ute Kızılderili mitolojileri Zuni mitolojisi Zuni mitolojisi Zuni halkının mitolojik inanç yapıları ve bunun içerdiği mitlerin bütünüdür ![]() ![]() Yaratılış [değiştir]Zuni mitolojisinde Awonawilona yaratıcı tanrıdır ![]() ![]() ![]() ![]() İnanışa göre ilk insanlar yer altı dünyasındaki dört mağaradan gelmiştirler ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı Mitolojik Figürler [değiştir]Zuni mitolojisinde birçok canavar bulunur ![]() Açiyalatopa tüy yerine bıçakları olan bir canavardır ![]() Uhepono yer altı dünyasında yaşayan kıllı bir devdir ![]() ![]() Bunların dışında diğer yakın halklardaki gibi ruh kavramı da mevcuttur; örneğin Amitolane, gökkuşağı ruhudur ![]() Yanauluha isimli bir kültürel kahraman vardır ![]() ![]() Birçok güneybatı kabilesinde tapınılan Kokopelli isimli tanrıya Zuniler de tapınırdı ![]() ![]() Akna (İnuit) Akna İnuit mitolojisinde bereket ve doğum tanrıçasıdır ![]() İlk Amrikalılar İlk Amerikalılar Buzul Çağı’nın en şiddetli döneminde, M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuzey Amerika’ya ilk erişen insanlar, yeni bir kıtaya ayak bastıklarını hemen hemen kesinlikle bilmiyorlardı ![]() ![]() M ![]() ![]() Bir kızılderili savaşçı Şükran Günü'nün Anlamı 1620'lerde Avrupa'dan yerleşim için ilk kez May Flower (Mayıs Çiçeği) gemisiyle ABD’ye gelen Pilgrimler (yerleşimci ve hacı) ilk geldiklerinde aylarca süren yolculuklarından dolayı yorgun, hasta ve açtırlar ![]() ![]() ![]() ![]() O günden sonra her hasat sonrasında yemek geleneği sürer ![]() ![]() İlk yerleşimciler Seminoller, Çerokiler ve Mişuki kabileleri ile karşılaştılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kızılderililer 1952 yılına kadar Rezervasyon denilen toplama kamplarında yaşamışlardır ![]() ![]() ![]() Toplama Kampları Amerika’da ilk kızılderili yerleşim bölgeleri, 1840’lı yıllarda oluşturuldu ![]() ![]() ![]() Günümüz ABD'sinde Kızılderililerin yaklaşık % 85'i rezervasyonların dışında yaşamaktadır[kaynak belirtilmeli] ve her büyük kentin kendi Kızılderili toplumları vardır ![]() ![]() Ekonomi ABD'de ekonomik olarak 3 büyük kabile bulunmaktadır: Misissippi Choctawlar (5 bin kişi ![]() ![]() ![]() Amerikan Bayanlar Ulusal Basketbol Birliği'nde (WNBA) tek bağımsız takım, sahibi bir Kızılderili kabilesi olan Konektikıt San ![]() ![]() ![]() Rezervasyon bölgeleri dışındaki ilk yatılı okulda 1879'dan 1918'e kadar okuyan yaklaşık 10 ![]() ![]() Kanadalı araştırmacı Ethel G ![]() ![]() ABD Yayılmacılığı Altında Yok Olan Kabilelerin Ürünlerde Yaşayan İsimleri Yaptıkları karşısında vicdan azabı duyan Amerikalılar ise tüm dünyaya pazarladıkları ürünlerinden birkaçına Kızılderili kabileleri isimleri vermiştir ![]() Cherokee: Chrysler tarafından üretilen bir Jip Apache: ABD Hava Kuvvetleri tarafından üretilen bir Helikopter markası, bir bilgisayar donanım ürünleri üreten marka, bir server ismi Comanche: ABD Hava Kuvvetleri tarafından üretilen bir Helikopter Markası Chevrolet: Dünyanın önde gelen spor otomobil üreticilerinden bir ABD firması ![]() Corvette: Chevrolet markasının bir modeli ![]() Pontiac (Ünlü Kızılderili Şefi): 80’li yılların ABD kaynaklı en meşhur spor araba markalarından biri Chayanne: Porsche’nin ilk kez ürettiği Jip’e verdiği isim Fox: ABD’de bir TV kanalı Kentucky: Kökeni; Iroquois Kızılderililerinin kullandıkları dilde “ken-tah-ten” sözcüğünden gelen ve “Yarının Ülkesi” anlamına gelen kelime ![]() ![]() ![]() Kızılderili ve Türk Dillerinde Kullanılan Ortak Kelimeler Tepek Tepe Yatkı Ev, yatılan yer Dodohişça Dudak T-sün Uzun Yu Su, yu-mak, yıkamak Lı-ık Vatan, ili Tete Dede Tamazkal Hamam, temiz kal Hogan Kerpiç ev, Hopan Missigi Mısır Türe Türe, Töre Hu Selam Yanunda Yanında Aş-köz Yemek İldiş Dişleme Koloni Dönemi ve Kızılderililer Avrupalı kaşifler Amerika'ya geldiğinde, Amerika'da yüzlerce farklı kabile bulunmaktaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kızıldereliler Hakkında.Yaşamları-Savaşları-Savaşcıları-Giyimleri-Sözleri-ResimleriBuhar Kulubesi Buhar Kulubesi Buhar kulübesi, Kuzey Amerika yerlileri (Kızılderililer) tarafından kullanılan törensel buhar banyosunun gerçekleştirildiği küçük yapıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Buhar kulübesi ritüelleri Kızılderili ritüel ve gelenekleri bölgeden bölgeye, kabileden kabileye değişmekle birlikte ritüellerde genellikle dualar, davul çalma ve ruhlar dünyasına armağanlar sunma gibi unsurlar içerir ![]() Oryantasyon – Kapı genellikle ateşe dönüktür ve ateş ile kulübe arasındaki ikiliği gösterir ![]() ![]() ![]() İnşa – Kulübe genellikle büyük bir özenle ve kullanılan malzemeye ve çevreye saygıyla inşa edilir ![]() ![]() ![]() Giysi - Geleneksel kulübelerde uygulamaya katılanlar basit bir giysi veya havluya sarınır ![]() Sunular - Tütün, tatlı bitkiler, sedir veya diğer bitkiler dua sırasında şükran göstergesi olarak sunulur ![]() ![]() ![]() Destek – Çoğu Kızılderili geleneğinde bir veya iki kişi (köpek askerler ) buhar kulübesinin dışında kalır ve töreni korur ve uygulayıcıya yardım eder ![]() Yaralı Diz Katliamı Wounded Knee Katliamı, (Türkçe'de "Yaralı Diz" anlamına gelir) Lakota Siuları ile Birleşik Devletler arasındaki son büyük çatışmadır ![]() ![]() ![]() Katliam 1890'da ABD hükümeti Amerikan yerlileri (Kızılderili) arasındaki "Hayalet Dansı" nın bir savaş dansı olduğundan şüpheleniyordu ![]() ![]() ![]() ![]() 29 Kasım 1890'da Birleşik Devletlerin beş yüz kişilik 7 ![]() ![]() ![]() Silahlı Amerikalılar ve Kızılderililerin cesetleriDee Brown 1970 yılında yazdığı Bury My Heart at Wounded Knee adlı incelemesinde (Türkçe'ye Kalbimi Vatanıma Gömün olarak çevrilmiştir) Kristof Kolomb'un İspanya Kraliçesine Kızılderililerle ilgili şunları yazdığını aktarır: "Yeryüzünde bunlardan daha iyi bir ulus bulunmadığına Majestelerin önünde ant içebilirim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu katliamı yaşayanlardan biri, Gelincik Louise yaşadıklarını şöyle anlatıyordu: "Kaçmaya çalıştık ![]() ![]() ![]() ![]() Katliam sonrası [değiştir]Amerikan Ordusu katliam sonrasında ölüleri gömmek için sivil vatandaşlar kiraladı ![]() ![]() ![]() General Nelson Miles, katliamın sorumlusu Albay Forsyth'ı görevden almış, Askerî Araştırma Mahkemesi taktik hatasından dolayı kendisini eleştirmiş ancak yine de mahkemede hakkında beraat kararı çıkmıştır ![]() ![]() "Öncüler daha önce güvenliğimizin tek yolunun Yerlilerin tamamen yok edilmesine bağlı olduğunu ilan etmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() Dee Brown'un eseriYirminci yüzyılın sonlarında Wounded Knee Katliamına karşı protesto sesleri daha da yükselmiş, tarihçi Dee Brown aynı adla bir kitap yazmış, Buffy Sainte-Marie ise protest bir müzik bestelemişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Littlefeather, zaman darlığı sebebiyle tamamını okuyamadığı konuşmanın tam metnini basına dağıtmıştır ![]() "200 yıl boyunca toprağı, ailesi, ve özgür olma hakkı için savaşan Yerli halka şöyle dedik: "İndir silahını arkadaş gel birlikte oturalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat öyle bir şey var ki bu sapkınlığın ulaşamayacağı, o da tarihin büyük hükmü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Manitu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beş Uygar Kabile Beş Uygar Kabile Cherokee, Chickasaw, Choctaw, Creek ve Seminole kabilelerine beyaz insan tarafından verilmiş bir isimdi ![]() ![]() ![]() Bugün özellikle diğer kabilelerden gelen birçok yerli Amerikalı, "Beş Uygar Kabile" yaftasını patronluk taslayıcı ya da ırkçı bulmaktadır ![]() ![]() Beş kabile, Federal hükümet tarafından izin verilmiş yerlilerin yerinin değiştirilmesi operasyonlarıyla birkaç on yıl içerisinde, anavatanları olan Mississippi Nehri'nin doğusundan o zamanlar "Kızılderili Arazisi" denilen, bugünse Oklahoma eyaletinin doğusunu oluşturan topraklara yerleştirilmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KUTSAL RUH VE ONUN ZIYARETCISI Yasli bir adam donan nehrin kenarindaki küçük kulübesinde yalnizbasina oturuyordu ![]() ![]() ve terkedilmis görünüyordu ![]() eklemleri titriyordu ![]() ![]() karlari önüsira süpüren firtinadan baska hiçbirsey duymuyordu ![]() Bir gün tam ates sönmek üzereyken yakisikli genç bir adam geldi ve kulübeye girdi ![]() parliyordu; ve dudaklarinda bir gülümseme vardi ![]() yürüyordu ![]() ![]() Ah oglum, ? dedi adam, ?seni gördügüme sevindim ![]() ![]() bana basindan geçen maceralari ve görmeye gittigin o degisik ülkeleri anlat ![]() Geceyi beraber geçirelim ![]() kahramanliklarimi ve anlatabilecegim daha pek çok seyi anlatirim ![]() ![]() Daha sonra çuvalindan incelikle islenmis eski bir pipo çikartti ve içini bazi kurutulmus yapraklarla hafifletilmis tütünle doldurup misafirine ikram etti ![]() ![]() Nefes veririm,? dedi yasli adam, ? ve irmaklar kimildamaz ![]() kati ve sert olur ![]() Nefes alirim,? dedi genç adam, ?ve bütün ovalarda çiçekler boy verir ![]() Eklemlerimi titretirim,? diye karsilik verdi yasli adam, ? ve ülkeyi kar kaplar ![]() ![]() ![]() kendilerini bir bakisimdan sakinir ve üzerinde yürüdügüm su yer çakmaktasi kadar sertlesir ![]() Saçlarimi savururum,? diye yanitladi genç adam, ?ve yumusak yagmurun ilik damlalari yeryüzüne düser ![]() parlayan gözleri gibi baslarini yerden kaldirirlar ![]() çagirir ![]() ![]() kaplar ve doga tümüyle gelisimi kutlar ![]() Nihayet günes dogmaya basladi ![]() ![]() adamin dili sustu ![]() basladi Irmak kapinin ardinda söylenmeye basladi ve büyüyen bitkilerin ve çiçeklerin kokusu esen dag rüzgariyla beraber yavasça geldi ![]() Gün isigi genç adama, kendisini agirlayan kisinin kimligini açikça sergiledi ![]() gördü ![]() ![]() ![]() ![]() İKİ SİMGE Yaşlı kızıldereli reisi kulübesinin önünde torunuyla oturmuş, az ötede birbiriyle boğuşup duran iki kurt köpeğini izliyorlardı ![]() biri beyaz, biri siyahtı ve oniki yaşındaki çocuk kendini bildi bileli o köpekler dedesinin kulübesi önünde boğuşup duruyorlardı ![]() Dedesinin sürekli göz önünde tuttuğu, yanından ayırmadığı iki iri kurt köpeğiydi bunlar ![]() düşünüyor, dedesinin ikinci köpeğe neden ihtiyacı olduğunu ve renklerinin neden illa da siyah ve beyaz olduğunu anlamak istiyordu artık ![]() sordu dedesine: Yaşlı reis, bilgece bir gülümsemeyle torununun sırtını sıvazladı ![]() - "Onlar" dedi, "benim için iki simgedir evlat ![]() - "Neyin simgesi" diye sordu çocuk ![]() - "İyilik ile kötülüğün simgesi ![]() ve kötülük içimizde sürekli mücadele eder durur ![]() ben hep bunu düşünürüm ![]() ![]() Çocuk, sözün burasında; 'mücadele varsa, kazananı da olmalı' diye düşündü ve her çocuğa has, bitmeyen sorulara bir yenisini ekledi: - "Peki" dedi ![]() Bilge reis, derin bir gülümsemeyle baktı torununa ![]() - "Hangisi mi evlat? Ben, hangisini daha iyi beslersem!Indians ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jimalee Burton, Cherokee Kabilesi ![]() 'Solukbenizli' ABD'lilerin yere göğe sığdıramadığı Hollywood'un dünyaca ünlü yıldızları arasından bazılarının ataları, gerçek kızılderililer ![]() İşte en ünlü 'yerli' Hollywood yıldızları: Burt Reynolds: Hollywood'un 55 yaşındaki maço yıldızı ![]() ![]() ![]() ![]() Cher: Gerçek adı Cherilyn Sarikissian Lapierre ![]() ![]() ![]() ![]() Raquel Welch: Hollywood'un 50 yaşındaki ölümsüz erotizm ilahesi de sekizde bir kızılderili kanı taşıyor ![]() ![]() ![]() Tina Turner: Müzik dünyasının efsane yıldızı ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemiz ile ilgili Depremzedeye "kizilderili" moral Marmara depreminden duydugu üzüntüyü siirle anlatan ve bu siirle Amerika’da katildigi bir yarismada ödül alan kizilderili Lynn Van Coonis, Adapazari’na geldi ![]() Adapazari Büyükiehir Belediyesi’ni ziyaret ederek, Baskan Yardimcisi Sinan Çileli ile görüsen Coonis, Sakarya halkina güç verecegi inanciyla bir kartal fotoirafi hediye etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meclis’te “Kizilderili” arastirmasi FP’li Uzunkaya, Amerika’da Kizilderililere uygulanan soykirim ile zencilere uygulanan irk ayrimi konusunda Meclis Arastirma Önergesi hazirladi ![]() FP Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya, tarihte Amerika’da Kizilderililere karsi uygulanan soykirim ve zencilere karsi uygulanan irk ayriminin ortaya konulmasi amaciyla Meclis Arastirmasi Önergesi hazirladi ![]() ![]() “Tarihte Amerika kitasinda Kizilderililere karsi uygulanan bu soykirim harekatinin ve Zencilere karsi uygulanan irk ayriminin tüm sebep ve sonuçlariyla ortaya konulabilmesi, bu insanlik suçlarinin müsebbiplerinin tespiti, mazlum ve magdurlarin maddi ve manevi haklarinin kendilerine iadesini saglayacak girisimlere destek olunmasi amaciyla bir Meclis Arastirmasi açilmasini arzederim ![]() ![]() Bitki tohumlarina Geronimo ismi Tarim Bakanligi , yeni elde edilen tohumlara, Bitki Çesitlerinin Tescili Yönetmeligi kapsaminda ad takti ![]() ![]() ![]() Geronimo ile Apaçi Hashas ise Anayurt 95 adiyla anilacak ![]() ![]() Yorum: Yok artik daha neler ugrasacak baska sey bulamayinca gundemde kalmanin anormal yollarina basvuruluyor ,aslinda bu haberi buraya koymak icin uygun bulmasamda tuhaf ve sacmaligi paylasmak istedim ![]() ![]() ![]() ![]() __________________Bazı Kızıldreliler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Black Elk Holy man of the Oglala Sioux, 1863-1950 Sandalları Çömlekleri Kadın eşyası AV HALİNDE BULUNANLAR |
![]() |
![]() |
|