08-20-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkiye’De Başlıca Toprak Tipleri Nelerdir?
Türkiye’de Başlıca Toprak Tipleri Nelerdir?
Türkiye’de Başlıca Toprak Tipleri
Zonal Topraklar
Kahverengi Orman Toprakları: Orman örtüsü altında oluşan bu topraklar organik madde bakımından zengin olduklarından renkleri koyudur Yıkanmanın fazla olduğu yerlerde asitli ve kireçsiz orman toprakları oluşmaktadır Ülkemizde bu tip topraklar, Kuzey Anadolu Dağlarının denize bakan yamaçlarında yaygındır İyi yıkanmış bu topraklar çay ve kivi yetiştirmek için oldukça elverişlidir
Kırmızı Akdeniz Toprakları (Terra-Rossa): Organik madde bakımından fazla zengin olmayan bu topraklarda genellikle turunçgil, bağcılık ve zeytin tarımı yapılmaktadır Bu topraklar ülkemizde Marmara Bölgesinin güney kesimi ile Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak görülmektedir
Kahverengi Bozkır Toprakları: Bozkır sahalarında, yıllık yağış miktarının 400 mm'nin altında olduğu yerlerde oluşan bu topraklar, organik madde bakımından fazla zengin değildir Ülkemizin iç kesimlerinde yaygın olan bu topraklarda genellikle tahıl tarımı ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır
Kestane Renkli Bozkır Toprakları: Bozkır alanlarında yıllık yağış miktarının 400-600 mm olduğu yerlerde oluşan bu topraklar, organik madde bakımından zengindir Ülkemizin iç kesimlerinde görülen bu toprakların bulunduğu alanlarda genellikle tahıl tarımı ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır
Çernezyom (Kara Topraklar): Karasal iklimde çayır bitki örtüsü altında oluşan bu topraklara Erzurum-Kars çevresinde ve Doğu Karadeniz Dağlarında rastlanır Üzerinde gür otlakların bulunduğu bu alanlarda genellikle büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır
İntrazonal Topraklar
Vertisoller: Vertisollerin yüksek tarımsal potansiyel özelliği vardır Bu topraklarda her ne kadar düşük yağış nedeni ile nem eksikliği görülse de sulama
ile vertisoller çok verimli tarım topraklarına dönüşebilir Örneğin Trakya’da karakepir toprağı olarak tanımlanan vertisoller üzerinde buğday ve ayçiçeği tarımı yapılır Bu topraklara Anadolu'da ise taş doğuran toprak denir Kil oranı fazla olan bu toprakların işlenmesi zordur
Tuzlu Topraklar: Kapalı havza veya eski göl tabanlarında oluşan topraklardır Bu topraklarda tuz oranı fazla olduğundan tarım yapılamaz Bu tip topraklara Tuz Gölü çevresinde ve Konya Ovası’nda rastlanmaktadır
Azonal Topraklar
Alüvyal Topraklar: Akarsuların taşıyıp biriktirdiği malzemelerden oluşan alüvyal topraklar; vadi tabanlarındaki düzlüklerde, akarsu birikinti ovalarında, delta ovalarında ve eski göl tabanlarında yaygındır Ülkemizde alüvyal toprakların görüldüğü başlıca alanlar: Karadeniz kıyılarında; Bafra, Çarşamba ve Adapazarı ovaları Ege kıyılarında; Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes ovaları Akdeniz kıyılarında; Çukurova, Amik Ovası, Silifke ve Antalya ovaları iç kesimlerde; Erzurum, Erzincan, Muş, Erbaa, Niksar ve Konya ovaları alüvyal toprakların geniş yer kapladığı alanlardır Bu topraklar, taşınan materyalin özelliklerine bağlı olarak killi, kalkerli veya kumlu olabilir Alüvyal toprakların horizonları gelişmemiştir Toprak yüzeyi, akarsuların taşıyıp getirdiği malzeme ile sürekli yenilenmektedir İşlenmesi kolay olan alüvyal topraklar, mineral ve organik madde bakımından zengin olduklarından verimleri oldukça yüksektir Bu nedenle alüvyal toprakların bulunduğu yerler ülkemizin önemli tarım alanlarıdır
Kolüvyal Topraklar: Kolüvyal toprakların bulunduğu alanlar ağaç tarımının yapıldığı alanlar ile ormanlık sahalar olarak karşımıza çıkar Su tutma kapasitesi düşük olan bu topraklarda genellikle bağcılık ve bahçe tarımı yapılmaktadır
Regosoller: Regoseller kumlu topraklar olduğundan yağış suları kısa zamanda toprağa sızar Bundan dolayı ayrışma fazla olmadığından topraklar son derece geç gelişir Ağrı ve Van’da bu topraklara rastlanmaktadır
|
|
|