![]() |
C Vitamini Kaynakları Ve Kullanım Alanları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() C Vitamini Kaynakları Ve Kullanım AlanlarıKaynakları ve kullanım alanları Askorbik asit bütün canlı dokularda bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sebzeler, özellikle kuşburnu, karnabahar, lahana, ıspanak, kuru soğan, biber, turp, tere, maydanoz ve yer elması askorbik asit bakımından en zengin kaynaklardandır ![]() ![]() Çeşitli sebze ve meyvelerde askorbik asit miktarları: Kuşburnu, 0,450 gramla C vitamini açısından en zengin sebzelerdendir ![]() Limon C vitamini açıından en zengin meyvelerdendir ![]() Yeşil sivri biberde 0,100 g ![]() ![]() Karnabahar ve kara lahana da C vitamini açısından zengin bitkilerdendir ![]() Sebze-meyve Askorbik asit (g/100g) Kuşburnu 0,450 Maydanoz 0,180 Şalgam yaprağı 0,130 Asma yaprağı 0,120 Yeşil sivri biber 0,100 Kara lahana 0,094 Kivi 0,090 Karnabahar 0,080 Ispanak 0,050 Çilek 0,070 Kızılcık 0,055 Portakal 0,050 Limon 0,050 Lahana 0,042 Greyfurt 0,043 Mandalina 0,030 Şeftali 0,028 Domates 0,023 Ahududu 0,022 Böğürtlen 0,020 Taze fasulye 0,020 Patates 0,016 (Verilen rakamlar çeşitli türlerin ortalamasıdır ![]() Sebze ve meyvelerin askorbik asit değeri türüne, yetiştiği toprağa, iklime ve olgunluk derecesine göre değişir ![]() ![]() ![]() Askorbik asit oksijen tutma özelliğine sahip olması nedeniyle antioksidan olarak kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Askorbik asit kuvvetli bir indirgeyici ajandır; 280 mV'lik düşük bir redoks potansiyeline sahip olması onun hemen tüm diğer okside olan serbest radikallerle reaksiyona girme termodinamik potansiyelinin varolduğu anlamına gelir ![]() Demir ve bakır tuzlarının askorbattan H2O2 ve hidroksil radikallerinin oluşumunu desteklediği iyi bilinir ki bu muhtemelen onun bazı koşullarda sitotoksik olabilmesi veya prooksidan olarak davranmasıyla ilgilidir ![]() Askorbik asit tipik peroksil radikallerle suda tepkimeye girer; daha aktif triklorometilperoksil radikaliyle 100 kat daha hızlı tepkimeye girer ![]() ![]() ![]() Kaynak : Wikipedia |
![]() |
![]() |
|