![]() |
Tanımadığınız Mantarı Yemeyin! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tanımadığınız Mantarı Yemeyin!yağ içermeyen, özellikle protein açısından zengin olan mantarlardan "ölüm Meleği" adı verileni, 1994 yılında İstanbul'da 20'den fazla kişinin ölümüne neden oldu ![]() ![]() Uzmanlar, iyi tanınmayan, yabani ve bilinmeyen mantarların yenilmemesi gerektiğini belirterek, zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları olmadığını vurguluyor ![]() ![]() ZEHİRLİ MANTARLAR Uzmanlara göre, önemli zehirlenme olaylarına sebep olan mantarlar şunlar: "Ağulu Mantar: Bu mantar sebebiyle oluşan zehirlenme olaylarında belirtiler, sindirimden sonra 30 dakika ile 3 saat arasında ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() Yalancı Dede Mantarı: Bu mantar sebebiyle oluşan zehirlenme olaylarında belirtiler, 6-24 saat sonra ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Al Sinekçi Mantarı: İbotenik asit, müsimol gibi zehirli bileşikler içeren zehirli bir mantardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ölüm Meleği: Ülkemizdeki ölümcül zehirlenmelerin neredeyse yüzde 95'inden sorumlu, son derece zehirli ve tehlikeli bir mantardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YENEN MANTARLAR Büyük ölçüde sudan oluşan 100 gram pürtüklü yenebilir mantarın muhtevasında, sadece 5 gram protein, 10 gram karbonhidrat ve sadece 1 gram yağ bulunduğunu ifade eden uzmanlar, mineral tuzlar açısından oldukça zengin olan mantarın, kalsiyum, potasyum, fosfor ve demir içerdiğini kaydediyor ![]() ![]() Uzmanlar, Türkiye'nin, 20 milyon hektarlık orman alanı ve geniş ziraat arazileri bakımından çok geniş mantar yetişme ortamına sahip olduğuna dikkati çekerek, yetişen yenilebilir mantar türlerini de şöyle sıralıyor: "Kuzu Göbeği, Kuzu, Domalan, sütsüz, kanlıca, Tirmit, Çörek, Kaypak, Öküz, Melez, Doru, Renkli, Çam, Kabara, Kar Çanı, Bal, Değişken Renkli Çayır Mantarı, Karakız, İmparator, Şemsiye, Posteki, İstiridye, Kayın, Yumurta, Borazan, Kıvırcık, Biftek, Kükürt, Pullu, Sığır Dili ve Dede Sakalı" ![]() Kaynak : Bayposta ![]() |
![]() |
![]() |
|