Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
besin, edilen, ihmal, mücizevi, yemeklerde

Yemeklerde İhmal Edilen Mücizevi Bir Besin

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yemeklerde İhmal Edilen Mücizevi Bir Besin





Bazı besinler içerdikleri besin öğeleri bakımından birbirinin yerine geçer Bitkisel proteinin yanı sıra karbonhidrat ve posa da içeren kuru baklagiller, günlük beslenme içinde mutlaka yer almalıdır
Tüm besinler içinde bulundurdukları besin öğelerince farklılık gösterir Bazı besinler içerdikleri besin öğeleri bakımından birbirlerine benzer, bu nedenle de birbirlerinin yerine beslenme programında yer alabilirler Besinleri beş grup altında toplamak ve bu gruplardan her gün tüketilecek miktarların belirlenmesi, beslenme planını uygulamada kolaylık sağlar Aşağıda temel besin gruplarını görüyorsunuz Kuru baklagiller bitkisel proteinin yanı sıra karbonhidrat ve posa da içerir Bu yüzden tahıl grubu ile protein grubuna yakın olup pişirme şekli ve içine eklenen tahıl veya hayvansal protein ile besin kalitesi yönünden değişim gösteren önemli bir özelliğe sahiptir
1 grupta süt, yoğurt ve türevleri
2 grupta et ve ürünleri grubu
3 grupta sebze ve meyveler
4 grupta tahıllar ve ekmek
5 grupta yağ ve şeker bulunur
Kuru baklagiller hem lif hem de bitkisel protein kaynağıdır Günlük beslenme içinde mutlaka yer almalıdır

Mercimek, nohut, fasulye, bakla, bezelye ve soya fasulyesi bu gruptaki besinleri oluşturur

Kuru baklagillerin protein miktarı yüksektir

Kuru baklagiller, çinko, magnezyum ve demir yönünden zengindir

İyi pişirme ve C vitamini kaynağı olan sebze ve meyvelerle tüketilmesi vücutta kullanılmasını (biyoyararlılığını) artırır Bu yüzden salatalara ve sebzelere baklagil eklemeyi alışkanlık haline getirin

Bitkisel protein olan baklagilleri hayvansal protein ile desteklemek en ideal seçimdir Bunun için kıyma, tavuk veya yoğurt gibi besinlerden yararlanabilirsiniz

Kuru baklagillerde B12 vitamini dışında diğer B grubu vitaminlerinden de vardır

Posa içeriği yüksek, yağ oranı ise düşüktür Bu nedenle diyabet ve kalp damar rahatsızlığı olan bireylerin diyetinde sıklıkla yer alması tavsiye edilmektedir

Posa oranı yüksek diyet kanser hastalıkları için koruyucu ve barsak çalışması içinde olumlu etkiye sahiptir

Gaz yapmaması için geceden ıslatın

Kuru baklagilleri hazırlarken akşamdan önce suya ıslatın Ancak pişirirken bu ıslatılan suda değil yeni temiz su kullanın

Kuru baklagillerin pişmesi için gerekli zamanı ayarlayın ve tam pişmesini sağlayın

Konserve yapılmış kuru baklagillerin suyunu dökün ve temiz suyla yıkayıp, pişirin

Daha fazla tüketmek için

Yeşil salata içine haşlanmış nohut veya barbunya veya mercimek ekleyebilirsiniz,

Sebze çorbalarının içinde baklagil ilave edebilirsiniz,

Pilavlarınızı mercimekli veya nohutlu yapabilirsiniz,

Sıcak yemekten hoşlanmıyorsanız haşlayıp yoğurtla karıştırabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.