![]() |
Gıdalardaki Zehirler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gıdalardaki ZehirlerGıdalardaki zehirler Sağlıklı beslendiğimize emin misiniz? Nerede kaldı meralarda otlamış hayvanların sütleri, onların sütlerinden yapılan peynir, tereyağı, kaymak, yoğurt… Nerede kaldı özgür tavuklar ve yumurtaları… İnsanlar dört duvar arasına hapsolup, modernlik adı altında yaşantımız tabiattan uzaklaştıkça yediklerimiz de yapaylaştı! Tek başına yendiğinde zararları yok gibi görünen ama hepsi birlikte toplanıp hesaplandığında korkunç sonuçlar doğuran gıda katkı maddelerine karşı kendimizi ve ailemizi korumak mümkün ![]() Biz sağlıklı yaşamak istersek çözüm her zaman her yerde var ![]() ![]() ![]() İşte mutfaklarda hanımların elinin altından eksik olmayan ve sofralarda hemen her öğün tüketilen, en zararlı olarak tanımlanan gıda katkı maddeleri ve sebep oldukları hastalıklar ![]() E310 Propyl Gallate Bu koruyucu, katı ve sıvı yağların bozulmasını önlemek için kullanılmaktadır ![]() Bitkisel yağlarda, et ürünlerinde, dilimlenmiş patateslerde, hazır çorbalarda ve sakızlarda koruyucu katkı maddesi olarak kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() E320 BHA ve E321 BHT Butillenmiş hidroksianisol(BHA) ve Butillenmiş hidroksitoluen(BHT) katı ve sıvı yağların bozulmasını, küflenmesini önlemek için kullanılmaktadır ![]() Tahıl ve ürünlerinde, sakızlarda, bitkisel yağlarda, patates cipslerinde, tazeliğini muhafaza etmek için bazı paketlenmiş gıda maddelerinde kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() E924 Potassium Bromate Bu katkı maddesi ekmek ve unlu gıdalarda hacim artırmak ve daha güzel ekmekiçi yapısı oluşturmak için kullanılmaktadır ![]() Bromat hayvanlarda kansere sebep olmaktadır ![]() ![]() E621 Monosodium glutamate (MSG) MSG, hazır çorbalar, salata sosları, sucuk, salam, sosisler, tütsülenmiş balık, patates cipsleri gibi pekçok paketlenmiş gıda maddelerinde lezzet artırıcı olarak kullanılmaktadır ![]() Bir yazar ve sinir hastalıkları uzmanı olan Dr ![]() ![]() ![]() Pekçok tüketici de MSG’nin hastalık yapıcı etkisini bizzat yaşamışlardır ![]() ![]() ![]() E951 Aspartame (Equal, NutraSweet) Bu yapay tatlandırıcılar diyet soda, diyet gıdalar ve düşük kalorili gıdalarda kullanılmaktadır ![]() 1970 li yıllarda yapılan çalışmalarda farelerde beyin tümörüne sebep olduğu belirtilmiştir ![]() ![]() Aspartama duyarlı insanlar, tüketimden sonra başağrısından, baş dönmesinden ve hallusinasyondan ızdırap çekebilirler ![]() ![]() E950 Acesulfame-K Asesulfam-K normal şekerden 200 defa daha tatlıdır ![]() Fırın ve pasta ürünlerinde, sakızlarda, jelatinli şekerlemelerde ve meşrubatlarda kullanılmaktadır ![]() ![]() Olestra Olestra, Olean markası ile krakerlerde ve patates cipslerde katı yağ yerine kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() E250-E251 Sodium Nitrite (Sodium Nitrate) Sodyum nitrit veya sodyum nitrat sucuk, salam, sosislerde, hazır et yemeklerinde, tütsülenmiş balıklarda, tuzlanmış bifteklerde ve diğer işlenmiş etlerde koruyucu, renk verici ve lezzet verici olarak kullanılmaktadır ![]() Bu katkı maddeleri, nitrosaminler denilen kanser oluşturucu kimyasalların oluşumuna yol açarlar ![]() ![]() ![]() ![]() E220-E228 Sülfitler SO2, sülfitleyici maddeler (Sülfür dioksit, sodyum veya potasyumsülfit, bisülfit, metabisülfit) olarak da bilinirler ![]() Gıda koruyucusu olarak ve fermente içeceklerin kaplarında kullanılırlar ![]() ![]() Sülfitler göğüste sıkışma, kurdeşen, karında kramp, ishal, kan basıncı düşmesi, başta yanma hissi, halsizlik, nabız hızlanması gibi bulgulara neden olur ![]() ![]() Birçok restoranın salata barında yüksek düzeyde sülfit mevcuttur ![]() E210-E219 Benzoatlar Benzoatlar, muz, kek, hububat, çikolata, soslar, katı ve sıvı yağlar, meyankökü, margarin, mayonez, süt tozu, patates tozu ve kuru maya gibi bazı gıdaların işlenmesi sırasında gıda koruyucusu olarak kullanılır ![]() Fırın mamulleri, peynir, sakız, çeşni, dondurulmuş mandıra ürünleri, yumuşak şeker gibi gıda ürünlerinde, kozmetik ürünlerde, diş macunlarında eczacılıkta ağız yoluyla alınan birçok ilaçta, öksürüğe karşı antiseptik ve mantara karşı merhem yapımında kullanılır ![]() ![]() Bu gurubun önemli bir kısmını parabenler oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() İngiltere’de yapılan son araştırmalarda ise parabenlerin kullanıldığı ürünleri tüketen ve göğüs kanserine yakalanmış insanların kanserli dokularında paraben kimyasallar bulunmuştur ![]() ![]() ![]() Bu bulgulardan sonra yukarıda ismi geçen ürünlerin paraben içeren çeşitlerinden şiddetle kaçınılması sağlığımızın bir gereği olmalıdır ![]() Hydrogenated Vegetable Oil (Hidrojene edilmiş bitkisel yağ) Margarinler gıda katkı maddesi olmadığı halde burada zikretme ihtiyacı duyduk ![]() ![]() Hidrojene edilmiş bitkisel yağları yapmak için kullanılan proses, kalp rahatsızlıklarını ve şeker hastalığını teşvik eden trans yağlarını husule getirmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() E102 Tartrazin Renklendirici; Kekler, şekerlemeler, konserve sebzeler, peynirler, sakızlar, sosis, dondurma, portakallı içecekler, salata sosları, mevsim salataları, tatlı, reçel, unlu gıdalar, çerez, konserve balık, hazır çorbalar, alkolsüz meşrubatlar ve ketçap gibi bazı gıdalar tartrazin içerirler ![]() Tartrazin duyarlı insanlarda kurdeşen veya astım ataklarına neden olabilir; tiroid tümörü, kromozom hasarı, hiperaktivite ve aspirin duyarlılığı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir; Norveç ve Avusturya'da yasaklandı ![]() E133 Blue 1 ve Blue 2 (Brilliant blue FCF) Renklendirici; sentetik kömür katranından üretiliyor; mandıra ürünleri, tatlılar ve içeceklerde kullanılır; farelerde beyin tümörüne sebep olmuştur ![]() Çocukların tüketmesi tavsiye edilmiyor, Belçika, Fransa, Almanya, İsviçre, İsveç, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı ![]() E127 Red 3 (Erythrosine) Renklendirici; kiraz ve vişne, konserve sebze, muhallebi, tatlı, pasta, bisküvi ve çerezlerde kullanılır; ışığa karşı duyarlılığa ve tiroid hormonu seviyesini arttırıp hipertiroidizm'e neden olabilir; farelerde yapılan çalışmada tiroid kanserine neden olduğu saptanmıştır; Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı ![]() E110 Yellow 6 (Sunset Yellow, FCF, Orange Yellow S) Sentetik bir renklendiricidir; unlu gıdalar, pasta, tatlı, çerez, dondurma, içecek ve konserve balık, hazır çorba ve bazı şurup cinsi ilaçların üretiminde kullanılır; yan etkileri kurdeşen, rinit (burun akması), burun tıkanıklığı, alerji, hiperaktivite, böbrek tümörü, kromozom hasarı, karın ağrısı, bulantı ve kusma, hazımsızlık ve iştahsızlıktır; Norveç'te yasaklanmış ![]() |
![]() |
![]() |
|