![]() |
Antioksidan Nedir Ve Ne İşe Yarar? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Antioksidan Nedir Ve Ne İşe Yarar?Antioksidan Nedir ve Ne İşe Yarar? Antioksidan Nedir? Serbest Radikaller ve Antioksidanlar ![]() Serbest radikaller vücudumuz oksijen kullanırken meydana gelen atık maddelerdir ve bu maddeler yüksek oranda tahrip edici özelliğe sahiptirler ![]() ![]() Vücut dokularındaki bazı kimyevi reaksiyonlar, belirli koşullarda serbest radikal molekülleri üretir, metabolik sorunlara neden olur ve dokularda hasar meydana getirmede rol oynar ![]() ![]() ![]() Serbest radikaller vücudda gerçekleşen her işlemde, her aşamada doğal olarak meydana gelmektedir ![]() ![]() ![]() Serbest radikaller vücudun antioksidan aktivitesinden daha yoğunsa olduklarında bir dengesizlik meydana gelir ve hücrelerde oksidatif hasar oluşur ![]() Yaşlandıkça vücudun doğal antioksidan üretimi azalır ![]() ![]() Devamlı olarak serbest radikallerin etksine maruz kalan dokuların yenilenebilmesi için antioksidanlara gereksinim vardır ![]() ![]() Havadaki kimyasal maddeler, gıdalardaki katkı maddeleri, ilaç artıkları, güneş ışığı, egzoz dumanları gibi birçok kanserojen madde antioksidana olan gereksinimi artırır ![]() ![]() Vücutta oksidatif hasar çeşitli tip oksijen radikallerince oluşturulmakta ve her antioksidan bu radikal tipleri üzerinde etkili olamamaktadır ![]() ![]() Vücudumuzdaki antioksidan enzim sistemleri, oluşabilecek anlık hasarları önleyebilmektedir ![]() ![]() Antioksidanların, kanser, kalp ve damar gibi ciddi hastalıklara karşı koruyucu ve tedaviye yardımcı olabileceğini gösteren deneysel çalışmalar vardır ![]() Antioksidanlardan zengin olan besinler Oksijen Radikali Emme Kapasitesi (ORAC) yüksek olan besinler olarak tanımlanır ![]() Meyve ve sebzelerin içerdikleri antioksidan kapasiteleri, sahip oldukları antioksidan etkili bileşiklerin miktarına ve türüne bağlı olarak farklılıklar gösterir ![]() Yapılan araştırmalara göre günde yaklaşık olarak 3000-5000 ORAC değerine sahip yiyecek alındığında antioksidan bedenin kapasitesinin güçleneceği ve serbest radikal hasarından yeterince korunabileceği belirtilmektedir ![]() Antioksidan Yiyecekler - A, C, E vitamini, çinko ve selenyum mineralleri en iyi bilinen antioksidanlardır ![]() - Üzüm çekirdeği ise en güçlü antioksidan kaynağıdır ![]() ![]() - Yeşil çayında antioksidan etkisi vardır ve günlük olarak içilmesi tavsiye edilmektedir ![]() - Yaban mersini, böğürtlen, çilek, kuşburnu, kivi, mürdüm eriği antioksidan özelliği olan meyvelerdir ![]() - Soğan, sarımsak, brokoli, kereviz, havuç, lahana, karnabahar, semiz otu, domates, brüksel lahanası antioksidan kaynağı sebzelerdir ![]() - Meyve ve sebzelerin daha koyu ve canlı, daha parlak renkli olanları daha fazla antioksidan madde içerirler ![]() - Badem, ceviz, fındık, kabak ve ay çekirdeği de antioksidan içeren besinlerdir ![]() - Besinlerdeki antioksidanlar, serbest radikalin meydana gelişini engelleyici ya da var olan serbest radikalleri etkisiz hale getirici özellikletedirler ![]() Antioksidan Destekler: Beta-karoten, C vitamini, E vitamini, Selenyum ve Çinko minerali, Pycnogenol Proantosiyanidinler, Likopen, Alfa Lipoik Asit, Milk Thistle, Ginkgo Biloba, Koenzim Q10 gibi beslenme destekleri de doktor tavsiyesiyle kullanılabilir ![]() Antioksidanları farklı kaynaklardan almak daha doğru olur ![]() ![]() ![]() Alıntı |
![]() |
![]() |
|