![]() |
Mutfaklar Ölüm Saçıyor! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfaklar Ölüm Saçıyor!Mutfaklar ölüm saçıyor! ![]() Mutfakların hijyen koşullarına yeterince uygun olmaması, yiyeceklerin doğru yöntemlerle saklanmaması, besinlerin yanlış hazırlanıp, iyice pişirilmeden tüketilmesi, besin kaynaklı hastalıklara yol açar ![]() Besinlerin içinde bulunan bakteri, virüs ve parazitlerin neden olduğu besin kaynaklı hastalıklar, tifodan dizanteriye, kalp krizinden böbrek yetmezliğine, felçten bebek düşükleri gibi ağır vakalara neden olur ![]() Çoğunlukla grip veya soğuk algınlığıyla karıştırılan besin kaynaklı hastalıklar, özellikle bağışıklık sistemi yeterince güçlü olmayan; hamile, çocuk, yaşlı, AIDS ve kanser hastalarında, tedavi edilmediği taktirde ölüme kadar ilerleyebilir ![]() Kişinin bağışıklık sisteminin yanı sıra tüketilen besin miktarı, besindeki mikroorganizmasının cinsi ve salgıladığı zehre (toksine) göre farklılıklar gösteren besin kaynaklı hastalıklar, her an sizin ve ailenizin sağlığını tehdit edebilir! Besin kaynaklı hastalıkların belirtileri nelerdir? · Yorgunluk, · İştahsızlık, · Üşüme, · Hafif ateş, kimi zamansa yüksek ateş, · Sürekli baş ağrısı, · Baş dönmesi, · Öksürük, · Mide bozukluğu, · İshal, kanlı ishal, · Şiddetli karın ağrısı, · Şiddetli kramplar, · Ani görme problemleri ![]() Bakteriler Gözle görülemeyecek kadar küçük, hastalık yapıcı mikroorganizmalara bakteri adı verilir ![]() ![]() -10° C ile 46° C arasında üreyen bakterilerin sayıları, her 20-30 dakikada ikiye katlanarak artar ![]() ![]() Hastalıklara yol açabilen bakteriler olduğu gibi, yoğurt, peynir, sirke gibi besin maddelerinin oluşumunda kullanılan yararlı bakteriler de vardır ![]() ![]() Bakteriler insanlarda, çeşitli bağırsak enfeksiyonları, tifo, paratifo, dizanteri, kolera gibi hastalıklara neden olur ![]() Bakteriler ve yol açtığı hastalıklar Salmonella Genellikle çiğ veya iyi pişmemiş et, tavuk, yumurta, balık ve pastörize edilmemiş sütte bulunan Salmonella, bağırsak enfeksiyonlarının yanı sıra tifoya da yol açabilir ![]() Yüksek ateş, ishal, bulantı, kusma ve karın ağrısı belirtileri gösteren Salmonella’yı etkisiz hale getirmek için besinler çok iyi pişirilmeli ![]() Salmonella en çok yumurtada ürer ![]() ![]() ![]() Clostridium Perfringens Oksijenin bulunduğu her ortamda üreyebilen Clostridium Perfringens, özellikle et sosları, ısıtılmamış et ve salatalarda hızlı bir şekilde çoğalır ![]() Genellikle karın ağrısı, bulantı ve ishal şeklinde belirtiler gösteren bakterinin bazı türlerinin etkisi bir günde geçerken, bazıları ölümcül olabilir ![]() Clostridium Perfringens’den korunmak için; besinleri yeterince sıcak olmayan ısıtıcılarda bekletmemeliyiz ![]() ![]() Clastridium Botulinum Kapalı yerlerde üreyen Clastridium Botulinum, daha çok konserve ve sucuk gibi besinlerle bulaşır ![]() Besin zehirlenmesine yol açan bakteri; görme bozukluğu, yutma güçlüğü, bulantı ve kusma şeklinde belirtiler gösterir ![]() ![]() Clastridium Botulinum’dan korunmak için, özellikle evde yapılan konservelere dikkat etmek gerekir ![]() ![]() Eshericia-Coli (E Coli) Normal koşullarda insanların kalın bağırsaklarında yaşayan ve çoğunlukla zararsız bir bakteri olan E Coli, içme suyu ile bulaşır ![]() Daha çok bebeklerde ve yolculuk yapanlarda ishale yol açan E Coli’nin bazı tipleri, ishalin yanı sıra, idrar yolları enfeksiyonları ve menenjit gibi ölümcül hastalıklara yol açar ![]() Özellikle E-Coli 0157 adı verilen türü; şiddetli karın ağrıları,kanlı kolit, kanlı ishal, bulantı, kusma, böbrek yetmezliği, beyin hasarı, kalp krizine yol açar ![]() ![]() Çiğ ya da iyi pişmemiş et, pastörize edilmemiş sütte bulunan bakteriden korunmak için köfte ve işlenmiş et ürünlerinin iyi pişirilmesi gerekir ![]() Parazit ve virüslerin yol açtığı hastalıklar Bakterilerin yanı sıra bazı parazit ve virüsler de besin kaynaklı hastalıklara yol açar ![]() Hepatit A Virüsü Hepatit A, daha çok dışkı ile temas eden besinlerden, virüsün bulaştığı sulardan toplanan deniz mahsulleri ile sebze ve meyvelerden geçer ![]() Sarılık hastalığına yol açan Hepatit A, iştahsızlık, yorgunluk, gözlerin ve cildin sararması, idrarın koyulaşması, karın ağrısı olarak belirti verir ![]() Hepatit A’dan korunmak için; midye, karides, istiridye gibi deniz mahsullerinin çiğ olarak tüketilmemesi gerekir ![]() ![]() Norwalk Virüsü Virüsün bulaştığı sularda yetişen deniz ürünleriyle insanlara geçen Norwalk, gıda zehirlenmelerine yol açar ![]() Ayrıca mide ve bağırsak enfeksiyonlarına da yol açan Norwalk Virüsü’nün belirtileri; kusma, ishal, karın ağrısı, ateş ve kramplar şeklinde ortaya çıkar ![]() Virüsten korunmak için; kabuklu deniz ürünlerinin çok iyi pişirilmeden tüketilmemesi gerekir ![]() Toxoplasmasis Toxoplasmasis, kedilerin dışkısındaki parazit yumurtasının, temas ettiği etlerin iyi pişmeden tüketilmesi sonucu oluşur ![]() Bir kez geçirildikten sonra doğal bağışıklık kazanılan Toxoplasmasis, ilk kez hamilelikte gelişirse hem anne hem de bebek için son derece tehlikeli ![]() Plasenta kanalıyla bebeğe geçen parazit, bebeğin düşmesine veya ölü doğumuna yol açar ![]() ![]() Parazitten korunmak için; çiğ ve az pişmiş et tüketmemek gerekir ![]() ![]() ![]() Mutfağımızı bakteriler, virüsler ve parazitlerden nasıl koruruz? · Yiyecekleri hazırladığımız yüzeyleri, çok amaçlı temizleyici ve bakterileri öldürmek için üretilmiş dezenfektanlarla temizleyerek, · Et için ayrı bir tahta kullanıp, kesim işlemi bittikten sonra, klorlu su ve dezenfektanla temizleyerek, · Et için ayrı bıçak kullanıp, doğrama işlemi yaptıktan sonra iyice temizleyerek, · Pişirme sırasında kullandığımız kaşıkla, yemeğin tadına bakmamak, bunun için başka bir kaşık kullanarak, · Mutfakta kullandığımız bezleri ve önlüğü, her kullanım sonrası dezenfektanlarla yıkayıp, kurutarak, · Mutfağımızı, bakterilerin çoğalması için en uygun ortam olan ıslak bırakmayıp, kurulayarak, · Yemekten artan yiyecekleri, ağzı kapalı olarak buzdolabına koyarak, · Dondurucudan çıkardığımız yiyecekleri buzdolabında çözerek, · Pişmiş etlerle, çiğ etleri aynı tabağa koymayarak, · Yumurta, et, tavuk ve balığı iyi pişirerek, · Erzak dolabımızı temiz, kuru, karanlık ve serin tutarak, (-4° C ile + 7° C en iyi depolanma ısısıdır ![]() · Buzdolabımızın kapağını uzun süre açık bırakmayarak, · Kıyma halindeki et ve kümes ürünlerini iyi pişirerek, (Bu ürünler içindeki pembelik ve et suyu kalmayacak şekilde ve iç sıcaklığı 89 °C’a ulaşıncaya kadar pişirilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() · Salataları ve meyveleri yıkarken bol suda bekleterek, · Evcil hayvanımızın mutfağa girmesine izin vermeyerek, · Sebzeleri önce iyice yıkayıp, daha sonra soyarak, · Açık büfe yemek hazırlarken, küçük miktarlarda servise çıkartıp, yiyecek bittikçe ilave yaparak, mikroorganizmaların yol açtığı hastalıklardan korunabiliriz ![]() |
![]() |
![]() |
|