Vitamin Ve Vitaminlerin Özellikleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Vitamin Ve Vitaminlerin ÖzellikleriVitamin ve Vitaminlerin Özellikleri Nelerdir Vitamin ve Vitaminlerin Özellikleri Vitaminlerin Faydaları ve Yararları · Vücut direncini arttırırlar ![]() Enzimlerin yapısına katılırlar ![]() · Düzenleştiricidirler,enerji vermezler,sindirilmezler ![]() · Bir kısmı besinde bulunduğu şekliyle vitamin özelliğinde değildir Bunlar vücuda alındıktan sonra vitamin özelliği kazanır Bunlara provitamin denirÇeşitli besinler aracılığıyle her gün alınan vitaminler insan vücûdunun gelişmesini, güç kazanmasını sağlar ![]() Vitaminler için en bilinen, en belli başlı kaynak seDzeıer ve meyvelerdir ![]() Meyvelerde ve sebzelerde ayrı ayrı vitaminler bulunmakta, bazılarında ise bir kaç çeşit vitamin bir arada olmaktadır ![]() Bir örnekle belirtmek gerekirse, meselâ, kabakta yalnız A vitamini, ebegümecinde yalnız B vitamini bulunmasına karşılık elmada hem A, hem B1, hem B2, hem de C vitaminleri vardır Marulda ve yeşil salatada A dan E ye kadar bütün vitaminler bulunmaktadır![]() Bazı besin maddelerinde bu vitamipler birbirlerine oranla daha az ya da çok bulunabilmektedirler Örneğin, elmada A ve B vitaminlerinden daha fazla C vitamini bulunmaktadır Sonra havuçta hem A, hem B, hem de C vitamini vardır, fakat B vitamini A nın üçte ikisi, C vitamini ise A nın üçte biri kadardır![]() Vitaminlerin en önemli özelliği, çok az miktarları ile vücûda büyük yarar sağlamalarıdır Bir insanın bir günlük B1 vitamin ihtiyacı yediklerinin yüzbinde biri kadardır![]() Vitaminlerle ilgili bir önemli duruma daha dikkat edilmelidir Bu nokta, yiyeceklerdeki vitaminlerin bazı durumlarda eksilmesi ya da tamamen yok olmasıdır![]() Örneğin, sebzeler ve mevyeler, pişme, haşlanma ve kızarma durumlarında bazı vitaminlerini kaybederler Hava ile temasları uzun sürdüğü takdirde uçan vitaminler de vardır![]() Izgarada kızartılan bir cisimdeki A vitamininin büyük kısmı yok olur Suda piştiği zaman kaybolmaz da, buna karşılık açık havada uzun zaman kalınca gider Hava ile temasa geçince uçan bir vitamin de C vitaminidir Meselâ, bir portakal soyulup bir saat bırakılırsa vitamininin yüzde 20 kadarı uçar
|
|
|
|