Vitaminler, Mineraller Nerelerde Bulunur? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Vitaminler, Mineraller Nerelerde Bulunur?Vitaminler, Mineraller Nerelerde Bulunur? A VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR? Karaciğer, peynir, yumurta, yağlı balıklar, süt, yoğurt FAYDALARI: Daha iyi görme, cildin sağlıklı olması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ![]() RİSKLERİ: Kemiklerin kolay kırılması ![]() GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Ekstra vitamin ve karaciğer yememesi gereken hamile kadınlar haricinde 1 5 mg![]() B3 (Niasin) VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?: Sığır eti, domuz, tavuk, tahıl unu, mısır unu, yumurta, süt ![]() FAYDALARI: Vücutta enerji üretilmesi; sinir ve sindirim sisteminin sağlıklı kalması ![]() RİSKLERİ: Ciltte kızarıklık, uzun süre yüksek dozda kullanımda karaciğer tahribatı ![]() GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 17 mg ![]() B6 VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR? Karaciğer, tavuk, hindi, morina balığı, ekmek, tahıl, yumurta, sebze, soya fasulyesi, yerfıstığı, süt, patates ve kahvaltılarda kullanılan bazı tahıl ürünleri FAYDALARI: Karbohidrat ve proteinlerden alınan enerjinin saklanması, oksijeni dolaştıran hemoglobin oluşması ![]() RİSKLERİ: Fazla ya da uzun süre kullanımda kol ve bacaklarda hissizlik ![]() GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 10 mg ![]() B12 VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR? Et, karaciğer, somon balığı, morina, süt, yumurta ve maya FAYDALARI: Alyuvar üretimi, sinir sisteminin sağlıklı tutulması; folik asit işlenmesi ![]() RİSKLERİ: Bilinmiyor ![]() GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 2 mg ![]() C VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR? Biberiye, brokoli, patates, portakal ve kiwi FAYDALARI: Hücrelerin korunması, demirin vücutta emilimi RİSKLERİ: Karın ağrısı ve ishal GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1,000 mg ![]() D VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR? Yağlı balıklar, karaciğer ve yumurta FAYDALARI: Diş ve kemikleri sağlıklı tutan kalsiyum ve fosfatın düzenlenmesi RİSKLERİ: Kemiklerin zayıflaması GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 0 025 mg![]() E VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR? Soya, mısır, zeytinyağı, fındık FAYDALARI: Antioksidan vazifesi görür RİSKLERİ: Bilinmiyor GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 540 mg ![]() K VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR? Brokoli, ıspanak, sebze yağları, tahıl, domuz eti, peynir FAYDALARI: Yaraların iyileşmesi, kemiklerin güçlenmesi RİSKLERİ: Bilinmiyor GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1 mg ![]() BETA KAROTEN NELERDE BULUNUR? Sarı ve yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, havuç, kırmızı biber; mango, kavun ve kayısı gibi sarı meyveler FAYDALARI: Cilt ve mukoza astarının sağlıklı olmasını sağlayan A vitaminine dönüşür; enfeksiyonlara ve gece görme zorluklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir RİSKLERİ: Sigara içenler ve asbeste maruz kalanlarda akciğer kanseri riskini artırır Fazla alınması durumunda da kanser riskini yükseltir GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 7 mg ![]() KROM NELERDE BULUNUR? Et, buğday ekmeği, hububatlar ve baharat FAYDALARI: Gıdalardan aldığımız enerji miktarını etkiliyor RİSKLERİ: Bilinmiyor GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 10 mg ![]() MANGANEZ NELERDE BULUNUR? Ekmek, fındık, tahıl, bazı yeşil sebzeler ve çay FAYDALARI: Vücuttaki enzimlerin harekete geçmesine yardımcı oluyor RİSKLERİ: Uzun süre fazla dozda alınırsa sinir tahribatı, yorgunluk ve depresyon GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Sağlıklı yetişkinler için 4 mg, yaşlılar için 0 5 mg![]() FOSFOR NELERDE BULUNUR? Kırmızı et, mandıra ürünleri, balık, kümes hayvanları, ekmek, pirinç ve yulaf FAYDALARI: Kemik ve dişlerin güçlenmesi RİSKLERİ: İshal ve karın ağrısı, uzun süreli yüksek dozda alımında kemiklerdeki kalsiyum miktarının azalması (kırıkları kolaylaştırır) GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 250 mg ![]() ÇİNKO NELERDE BULUNUR? Et, kabuklu deniz mahsülleri, süt, peynir, ekmek, tahıl ürünleri FAYDALARI: Yeni hücre ve enzim oluşumu; karbohidrat, yağ ve proteinin işlenmesi; yaraların iyileşmesi RİSKLERİ: Anemi, kemik zayıflaması GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 25 mg ![]() KALSİYUM NELERDE BULUNUR? Süt, peynir ve diğer mandıra ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi ürünleri, fındık, ekmek, sardalye FAYDALARI: Kemik ve dişlerin güçlenmesi, kas büzülmelerinin düzenlenmesi, kanın pıhtılaşması, tansiyonu düşürmesi, kolon ve meme kanserine karşı koruması RİSKLERİ: Karın ağrısı ve ishal GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1,500 mg ![]() DEMİR NELERDE BULUNUR? Madensuyu, karaciğer, et, fasulye, fındık, kuru meyveler, tahıllar, kuvvetlendirilmiş kahvaltılık tahıllar, soya fasulyesi unu, koyu yeşil yapraklı sebzeler FAYDALARI: Oksijeni vücutta dolaştıran alyuvarların oluşumuna yardımcı olur RİSKLERİ: Kabızlık, mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 17 mg ![]() NİKEL NELERDE BULUNUR? Mercimek, yulaf ve fındık FAYDALARI: Alyuvarlar oluşumuna ve demirin emilimine yardımcı olur RİSKLERİ: Nikel alerjisi olanlarda deri döküntüsüne neden olabilir GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Nikele alerjisi olanlar bu haplardan almamalılar ![]() BİYOTİN NELERDE BULUNUR? Böbrek, karaciğer, yumurta, karışık kuru meyve FAYDALARI: Vücudun gıdayı enerjiye dönüştürmesi RİSKLERİ: Bilinmiyor GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 0 9 mg![]() BOR NELERDE BULUNUR? Yeşil sebzeler, meyve ve fındık FAYDALARI: Vücudun glukoz, yağ, östrojen ve mineralleri kullanmasını sağlar RİSKLERİ: Sperm verimini düşürebilir GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 6 mg ![]() KOBALT NELERDE BULUNUR? Balık, fındık, brokoli, ıspanak ve tahıl FAYDALARI: B12 vitaminine destek RİSKLERİ: Uzun süre yüksek doz kalbi etkileyebilir ve sperm verimini azaltabilir GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1 4 mg![]() BAKIR NELERDE BULUNUR? Fındık, kabuklu deniz mahsulleri ve sakatatlar FAYDALARI: Çocuk ve beyin gelişimi ile bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kemiklerin güçlenmesi, alyuvar ve akyuvar oluşumu RİSKLERİ: Mide ağrısı, akciğer ve böbreklerde tahribat GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1 mg ![]() FOLİK ASİT NELERDE BULUNUR? Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, Brüksel lahanası, bezelye, portakal, nohut, kahverengi pirinç, ve muz FAYDALARI: Sağlıklı alyuvar oluşumu, nöral yollardaki bozuklukları azaltması RİSKLERİ: Sinir sisteminde harabiyet, yaşlılarda B12 emilimini zorlaştırması GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1 mg ![]() İYOT NELERDE BULUNUR? Tuzlu su balıkları, kabuklu deniz mahsülleri, tahıl, hububat, süt FAYDALARI: Hücreleri sağlıklı tutması RİSKLERİ: Tiroid bezlerine etki, kilo alımı GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 0 5 mg![]() MAGNEZYUM NELERDE BULUNUR? Ispanak, fındık, ekmek, balık, et ve mandıra ürünleri FAYDALARI: Kemiklerin güçlenmesi RİSKLERİ: İshal GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 400 mg ![]() MOLİBDENUM NELERDE BULUNUR? Bezelye, brokoli, ıspanak, karnabahar, fındık, yulaf FAYDALARI: Genleri üretip onaran enzimlerin harekete geçmesine yardımcı olur RİSKLERİ: Eklemlerde ağrı GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Bol çeşitli ve dengeli diyetlerde alınması yeterli ![]() PANTOTENİK ASİT NELERDE BULUNUR? Bütün et ve sebzeler Özellikle tavuk, sığır eti, patates, lapa, domates, karaciğer, yumurta, brokoli, kahverengi pirinç, buğday ekmeği FAYDALARI: Vücuttaki enerjinin serbest kalmasına yardımcı olur RİSKLERİ: Bilinmiyor GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 200 mg ![]() POTASYUM NELERDE BULUNUR? Meyve, sebze, bakliyat, fındık, süt, balık, ekmek, kabuklu deniz mahsulleri, sığır eti, tavuk, hindi, karaciğer FAYDALARI: Vücuttaki gıdaların dengesini kontrol eder ve tansiyonu düşürür RİSKLERİ: Karın ağrısı, mide bulantısı ve ishale neden olabilir GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Almaması gereken yaşlılar dışında 3,700 mg ![]() RIBOFLAVİN NELERDE BULUNUR? Süt, yumurta, güçlendirilmiş kahvaltılık tahıllar, pirinç, mantar FAYDALARI: Cilt, göz, sinir sistemi ve mukoza zarının sağlıklı kalması, steroid ile alyuvar üretimi RİSKLERİ: Bilinmiyor: GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 40 mg ![]() SELENYUM NELERDE BULUNUR? Brezilya cevizi, ekmek, balık, et ve yumurta FAYDALARI: Hücreleri korur RİSKLERİ: Saç ve cilt dökülmesi, tırnak düşmesi, hissizlik, kasılma ve felç GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 0 35 mg
|
|
|
|