![]() |
Bol Bol Balık Yiyin |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bol Bol Balık YiyinBol Bol Balık Yiyin Bayanlar sağlığınızı korumak için sofranızdan balığı eksik etmeyin ![]() ![]() 28 Mart 2008 12:50 -------------------------------------------------------------------------------- Hamilelik ve emziklilik dönemindeki kadınların gerek kendi sağlıkları gerekse bebeğin normal gelişimi açısından haftada en az 3-4 kez balık tüketmeleri gerektiği bildirildi ![]() Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de yılda kişi başına tüketilen balık miktarının ortalama 3 kilogram kadar olduğu, bunun yüzde 65'inin taze, yüzde 35'inin kurutulmuş ve konserve edilmiş olarak kullanıldığı belirtildi ![]() ![]() Balık eti proteinlerinin, sindirim enzimleri tarafından kolayca parçalandığı, bu nedenle vücudun bu proteinlerden faydalanma oranının yüksek olduğu ifade edilerek, “Balık eti, kemik gelişimi, gözün değişik ışık durumlarında görebilmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli rolü olan A vitamini, kalsiyumun kemiklere yerleşmesi, kemik sağlığı ve gelişiminde görevli olan D vitamini ve özellikle kanın akışkanlığında görevli K vitamini ve B grubu vitaminleri (B1, B2, B6, B12) açısından zengindir” denildi ![]() Balık etindeki yağ içeriğinin, temel olarak uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitlerini oluşturduğu kaydedilen açıklamada, göz sağlığı, kanın akışkanlığı, beyin fonksiyonları, bilişsel gelişim, sinir iletiminde önemli görevleri olan EPA ve DHA adı verilen bu asitlerin en önemli kaynağının balıklar olduğu bildirildi ![]() Açıklamada, sağlık üzerinde bu olumlu etkilerin sağlanabilmesi için haftada en az 300 gram yağlı balık tüketilmesi gerektiği belirtilerek, “Hamilelik ve emziklilik döneminde olan kadınlarda gerek anne sağlığı gerekse de bebeğin normal gelişimi açısından haftada en az 3-4 kez balık tüketimi önerilmektedir” denildi ![]() "BALIK VE YOĞURT TAZE OLURSA BİRLİKTE TÜKETİLEBİLİR" Açıklamada, balık satın alınırken, hazırlanırken ve pişirilirken şunlara dikkat edilmesi gerektiği bildirildi: “-Balığın kalitesi tazeliğiyle ölçülür ![]() ![]() -Bol bulunduğu mevsiminde balıkları satın almak önemlidir ![]() ![]() -Konserve balık satın alırken mutlaka etiket bilgisi okunmalı, son kullanma tarihi, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan üretim/ithalat izni bulunmasına, kutuda delik, hasar veya bombeleşme olmamasına dikkat edilmelidir ![]() -Taze balıklar satın alındıktan sonra 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemeli, pişirilinceye kadar pulları ve içi hemen temizlendikten, yıkanıp, iyice kurulandıktan sonra uygun bir kapta buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir ![]() ![]() -Balık pişirmede en uygun ve sağlıklı yöntemler buğulama, haşlama veya yağsız tavada pişirmedir ![]() ![]() ![]() -Çiğ balık ve deniz ürünleri parazitler, bazı bakteri ve virüsler açısından risk teşkil eder ![]() ![]() -Halk arasında balık ile yoğurdun bir arada tüketiminin zehirlenmeye neden olacağına dair yanlış bir kanı bulunmaktadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|