Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
meyve, yaşta, yenmeli

Meyve Her Yaşta Yenmeli

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Meyve Her Yaşta Yenmeli




antioksidan görevi gören, soğuk algınlığına karşı direnci artıran meyveler, kalp ve kanser hastalıklarından da koruyor Günlük meyve tüketimi, 6 ay-1 yaş arasında 1 porsiyon, 1-6 yaş arası 2 porsiyon, 6-16 yaş arası ise 3-4 porsiyon olarak öneriliyor

Meyve verirken dikkat edilmesi gerekenler:

İlk kez verilecek ek besin maddesi bebek aç olduğunda denenmeli

Besinler kaşıkla veya fincanla az miktarlarda verilerek başlanmalı, miktarı yavaş yavaş artırılmalı

Farklı meyveler en az 3-4 gün ara ile denenmeli, yeni bir meyve verildiğinde bebek alerji açısından gözlenmeli

Verilecek meyveler mevsimine uygun olarak seçilmeli

Meyveler soyulup doğrandıktan sonra hemen tüketilmeli, bekletilen meyve vitamin ve minerallerini kaybeder

Meyvelerin vitamini kabuğuna yakın bölgededir Bu nedenle kabukları ince soyularak çocuğun yaşına göre püre veya bütün meyve şeklinde tüketilmesi sağlanmalı Kabuğu soyulamayan meyveler olası tarım ilaçlarının kullanımı nedeni ile bir süre sirkeli suda bekletildikten sonra yenmeli (Organik tarımla üretilenler için bu işlem gerekli değildir)

Bir yaşından küçük çocuklara alerji yapma olasılığı nedeni ile çilek verilmemeli

Meyvelerin bütün olarak, posası ile birlikte tüketilmesi sağlanmalı

Meyveyi bu şekilde tüketmeyen çocuklara meyve suyu şeklinde (şekersiz-katkısız) de verilebilir Ancak meyve suyu bardakla ve fincanla verilmeli, biberonla ve yatarak meyve suyu tüketimi diş çürüklerine yol açabileceğinden engellenmeli

Aşırı meyve suyu tüketimi anne sütü veya mamanın yerini alarak yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olabilmektedir

Günlük meyve tüketimi, 6 ay-1 yaş arasında 1 porsiyon, 1-6 yaş arası 2 porsiyon, 6-16 yaş arası ise 3-4 porsiyon olmalı

Meyvelerin faydalı etkileri:

Meyveler içerdikleri A, C, E vitaminleri ile vücudumuzdaki hayati fonksiyonların zarar görmesini engelleyen antioksidan görevi görürler

Birçok meyvede bulunan C vitamini demir emilimini kolaylaştırırken, hastalıklara karşı vücut direncini de artırmaktadır

Portakal, greyfurt, kivi, şeftali, mandalina, armut, çilek, siyah üzüm gibi meyvelerde bulunan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve soğuk algınlığına karşı vücudu korur

Kırmızı üzümde bol miktarda bulunan likopen antioksidan özelliği ile kanser ve kalp hastalıklarından koruyucu görev görmektedir

Nar, C-vitamini, demir, potasyum ve çeşitli antioksidanlar içermektedir kolesterolü düşürürken kalp hastalıklarına karşı vücudu korumaktadır

Ayva, elma gibi liften zengin meyveler sindirimi kolaylaştırırken, kan şekerini düzenlemektedir

Ananas, C vitamini deposudur, ayrıca zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır

Avakado, içerdiği doymamış yağ asitleri ile kalp damar hastalıklarından vücudu korumakta ve toksinlerin atılmasını sağlamaktadır

Çocuklukta kazanılan doğru beslenme alışkanlıkları, ileride gelişebilecek kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şişmanlık, şeker hastalığı, kemik erimesi, alerjik hastalıklar ve bazı kanser türlerinden korunmayı sağlıyor

Kaynak : Baypostacom

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.