![]() |
Şişmanlığın Oluşmasındaki Etmenler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şişmanlığın Oluşmasındaki EtmenlerŞişmanlığın oluşmasında başlıca aşağıdaki etmenler sorumludur: * Yaş: Genellikle orta yaşlılıkta çok görülür ![]() bölünmesinin en fazla olduğu yaş grubu olduğundan, yağ hücrelerinde olaşan çoğalma, bir ömür boyunca etkisini sürdürecektir ![]() şişmanlığa meyli arttırır ![]() Şişmanlığa meyili etkileyen üç kritik yaş dönemi vardır ![]() - Gebeliğin son üç ayı, - Yenidoğan döneminden 2 ![]() - Ergenlik çağı (adolesan=delikanlılık çağı), * Cinsiyet: Şişmanlık her iki cinste de görülür ![]() ![]() ve gebeliğin etkili olduğu sanılmaktadır ![]() *Sosyo-ekonomik yapı: Genellikle gelişmiş ve zengin toplumlara özgü bir beslenme bozukluğudur ![]() ucuz ve karın doyurucu olduğundan şişmanlık, dengesiz beslenmenin bir sonucu olarak çok görülmektedir ![]() pişirme fazladır ![]() * Genetik etmenler: Bazı araştırmacılar şişman ailelerin çocuklarının da şişman olduğunu gözlemişlerdir ![]() sıklıkla dikkat çekici bir uyum vardır ![]() alışkanlıkları ve fiziksel aktivitenin azlığı ile ilgili olduğu da savunulabilir ![]() * Endokrin etmenler: Şişmanlığın kadınlarda, ergenlikte, gebelikte veya menapozda başlaması endokrin etmenlerin etkisi olabileceğini belirtmektedir ![]() (tiroid bezinin az çalışmasına bağlı hastalık), kuşing sendromu (cushing sendromu = fazla steroid alınması sonucu gelişmektedir) gibi rahatsızlıklarda da şişmanlık görülür ![]() * Davranışla etkili etmenler: Gereğinden fazla yemek yemek, tembellik, aşırıstres, üzüntüye bağlı, sıkıntı atmak amacı ile yemek yemek, çerez yemek, mutfakta yemek pişirirken yemek, acele çiğneyip yutmak, büyük lokma yutarak yemek yemek, şişmanlığı oluşturan etmenlerdendir ![]() * Fiziksel aktivite: Şişman bireylerin zayıflardan daha az aktif olduğu gözlenmiştir ![]() Aktivite azlığı enerji harcamasını azaltır ![]() * Sosyal Yaşam: Endüstrileşme ile bazı işlerin makineleşmesi, araba kullanmak gibi sosyal yaşantıdaki değişiklikler de şişmanlığa yol açar |
![]() |
![]() |
|