![]() |
Yılbaşı Gecesi Kabusa Dönmesin |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yılbaşı Gecesi Kabusa DönmesinMemorial Hastanesi Besleneme ve Diyet Bölümünden Dyt ![]() ![]() Yılbaşı akşamları, çok çeşitli yemeklerden hazırlanan sofralar, sınırsız tüketim halinde kabusa dönüşebiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Akşam fazla miktarda ve çeşitte besin tüketimi olacaksa güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır ![]() ![]() Akşam et tüketilecekse, öğle yemeğini hafif ve sebze ağırlıklı besinlerden seçmekte yarar vardır ![]() ![]() Akşamüzeri kan şekerinin düşmesi ve akşam yemeği saatinde çok acıkmayı engellemek amacıyla düşük kalori içerikli, 1-2 porsiyon meyve tüketilebilir ![]() Akşam hazırlanan yılbaşı sofrasında protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri dengeli içeren sağlıklı bir mönü hazırlamaya özen gösterilmelidir ![]() Akşam yemeğinde et tüketmek isteniyorsa et mutlaka ızgara, buğulama, haşlama şeklinde pişirilmeli, çok ağır sos içeren kızartmalardan sakınılmalıdır ![]() Vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek salata ve zeytinyağlı sebzeler mutlaka mönüde yer almalıdır ![]() Meze tüketimi varsa patlıcan ezmesi, yoğurtlu havuç gibi hafif sebze ağırlıklı mezeler tercih edilmelidir ![]() Kalsiyum ve protein içeren süt ve yoğurt grubu mutlaka tüketilmelidir ![]() ![]() Pilav, makarna, çorba, dolma, ekmek, kestane gibi besinler karbonhidrat grubundadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok fazla çeşitte ve yağlı besin tüketimi mide bulantısı, hazımsızlık, ishal gibi sağlık problemlerine yol açacağından mümkün olduğu kadar yağsız, az çeşitte besin tüketilmeye özen gösterilmelidir ![]() Dışarıda yemek yenecekse hazırlanan yemeklerin içerikleri bilinmeli ve ilk defa tüketilen yemek çeşidi ve besin varsa alerji, hazımsızlık, gaz gibi problemlerle karşılaşmamak için dikkatli tüketilmelidir ![]() Hazımsızlık ve şişkinliğin engellenmesi için yemek yavaş yenmeli ve iyi çiğnenmelidir, bu yöntem çabuk doymamıza ve daha az besin tüketimine de sebep olacaktır ![]() Doygunluk sağlandıktan sonra sofra da oturmak yemek miktarının artmasına sebep olacaktır ![]() ![]() Şekerli besinler yüksek enerji içerir ve kan şekerinin hızla artmasına sebep olurlar, bu yüzden tatlı tüketilmek isteniyorsa yemekten sonra ara öğün olarak tüketilmeli, kalorisi ve yağ içeriği yüksek hamurlu tatlılar yerine tarçın ile fırında pişirilmiş incir tatlısı, kabak tatlısı gibi meyveli tatlılar veya sütlü tatlıların tüketimi önerilmektedir ![]() Kuruyemiş tüketimi isteniyorsa E vitamini ve Q-3 içeren fındık ve ceviz tüketimi tercih edilmeli yağ miktarları fazla olduğundan tüketimleri 1 avucu geçmemelidir ![]() Yemekten sonra ara öğün olarak miktarlarına dikkat edilerek 2-3 porsiyon meyve tüketilebilir ![]() Yatmadan 2 saat önce yemek tüketimi sonlandırılmalıdır ![]() ***** tüketilecekse ***** miktarı düşük, antioksidan içerikli kırmızı şarap tercih edilebilir ![]() Diyabet, kalp hastalığı, böbrek ve karaciğer gibi kronik hastalığı olan ve diyet tedavisi alan kişiler mutlaka diyetlerine devam etmeli yemek istediği besinleri diyetisyene danışarak diyetlerine eklemelidirler ![]() Tüketilen besin miktarı çok fazla olduğunda kilo korumanın devamı için ertesi gün egzersiz artırımına ve sebze- meyve ağırlıklı düşük kalorili bir beslenme tarzına devam edilerek bir önceki gün alınan fazla kalori dengelenebilir ![]() |
![]() |
![]() |
|