Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
cla, sütyağı

Cla - Sütyağı

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Cla - Sütyağı




Pekçok hayvan üzerinde yapılan çalışmalardan sonra CLA tüketiminin; tümörlerin gelişiminde , çeşitli kanser hastalıklarının oluşumunda ve vücuttaki yağ birikiminde azalmaya neden olduğu ayrıca şeker hastalığını önlediği gözlenmiştir

Bu araştırmada sentetik CLA yerine, CLAyı doğal oluşumunda içeren inek sütü kullanılmıştır Araştırmada; CLA oranı yükseltilmiş sütten yapılmış yağ ile beslenen hayvanlara yüksek dozda kansorejen madde verildiğinde yalnızca %50sinde tümor (mammary tumors) oluştuğu gözlenmiştir

Araştırma; ilk olarak besin maddelerinde doğal olarak CLAnın aktif olarak bulunduğunu ve anti-kansorejen oranının yükseltilebileceğini kanıtlamaktadır

Sentetik beslenen farelere göre, doğal yolla zenginleştirilmiş CLA tüketen farelerin dokularında daha fazla CLA toplanmıştır

Bu araştırma; CLA tüketiminin meme kanseri riskini azaltılabileceğini göstermektedir CLA; doğal gıdalarda; doğal bir anti-kansorejendir

CLA, bir yağ asidi Bu araştırma kadınları çok yağlı beslenmeye teşvik etmemektedir, aksine dengeli beslenmelidir Bu sadece süt ürünlerinin başka yararlı bir yanı

Hayvan bilimcisi Cornell tarafından yapılan bir çalışmaya göre; sığırın yemine doğal bitki yağları karıştırıldığında hayvanlar sindirim sisteminde yağ asidi oluşturuyorlar Başka bir araştırmaya göre; ineğin otlatılarak beslenilmesi CLA üretilebilirliğini yükseltmekte Bu bilgi inek sütündeki CLA içeriğinin etkisinde ve CLA oranı yükseltilmiş süt ürünleri üretmekte kullanılabilir

Bazı araştırmalar, cis-12 ve trans-10 isomerlerinin vücuttaki yağ birikimini yavaşlatmakta, enerji için yeterli yağdan da yaralanılabilmektedir Bir CLA ilacı ile c-9 ve t-11 isomerlerini aldığınızı garanti edemeyiz ama süt ürünlerinde zaten gerçek ve doğal CLA bulunmakta Süt ürünleri, meyve ve sebzenin bulunduğu dengeli beslenmenin bir parçası olabilir

Dairy Food

Ingredient Technology

CLA ve Damar Sertliği (ATEROSKLEROZ)
CLAnın in vivo (canlı organizma içinde) ve in vitro (tüp içinde) çalışmalarda antioksidan (oksitlenmeyi önleyen) özellikler gösterdiği rapor edilmiştir Kolesterolün oksidatif (oksitlenmiş, yükseltgenmiş) türevlerinin ateroskleroza neden olduğu , okside düşük dansiteli lipoprotein (LDL)in aterojenik (damar sertliğini arttırıcı) özellik gösterdiği bilinmektedir Tavşanlar üzerinde yapılan çalışmalarda dietteki CLAnın (dietin %0,5 i) kolesterolün sebep olduğu aterosklerozu engellediği gösterilmiştir CLA bu etkisini arterial (arterlerle ilgili) lezyonların (patolojik bozukluk) oluşumunu engelleyerek göstermektedir

CLA ve Kanser
CLAnın çok kuvvetli antikarsinojenik (karsinojen etkisini ortadan kaldıran madde) etkisi vardır Ratlar ve fareler üzerinde yapılan bu çalışmalarda CLA nın kimyasallarla başlatılmış deri, mide, meme ve kolon tümörlerini engellemede potansiyel bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir Antikanser etkinlik tüketim düzeyi ile ilintilidir

CLA ve Kemik Biolojisi
Osteoporoz (kemik erimesi), osteoartrit (eklemi oluşturan kemik yüzeylerinde ve eklem kıkırdaklarında dejeneratif değişikliklerin oluşması ile belirgin durum ve iltihaplı eklem hastalıkları milyonlarca insanın karşılaştığı en önemli sağlık sorunudur

Kemik dokunun esas hücreleri osteoblast ve osteoklastlardır Osteoblastlar, kemik oluşumunu sağlayan, kemik matriksi (esas dokusu) sentezleyen ve mineralizasyonu düzenleyen hücrelerdir Osteoblastlar kemik matriksin esas yapısı olan tip 1 kollajen ile birlikte prostaglandin E2 (PGE2), kemikle ilgili kollajen olmayan proteinler, büyüme faktörleri ve diğerlerini sentezlerler PGE2nin aşırı sentezlenmesi osteoporpz ve artrite kadar uzanmaktadır ki bu durum kemik kaybı ile yakından ilişkilidir Yapılan çalışmalarda CLA izomerlerinin ex vivo kemik doku kültürlerinde ve hücre kültür sistemlerinde PGE2 sentezini azalttığı belirlenmiştir Ayrıca , CLA suplemanı ( destekleyicisi ) verilen ratlarda kemik oluşum hızının arttığı, ex vivo kemik PGE2 sentezinin azaldığı saptanmıştır CLAnın kemik biolojisi üzerine etkisinin dietteki n-3 ve n-6 yağ asitleri ile ilintili olduğu bildirilmektedir Eğer diet n-3 v3 n-6 yağ asitlerinden zenginse sütteki CLA miktarı artmaktadır CLA suplemanı içeren anti-inflamatuar hastalıklar ve kanser riskini azaltabileceği bildirilmektedir

CLA ve Vücut Bileşimi
CLAnın birçok hayvan modellerinde vücuttaki yağ birikimini azalttığı gösterilmiştir CLA bu etkisini enerji harcamasını arttırarak yapmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.