08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Cla - Sütyağı
Pekçok hayvan üzerinde yapılan çalışmalardan sonra CLA tüketiminin; tümörlerin gelişiminde , çeşitli kanser hastalıklarının oluşumunda ve vücuttaki yağ birikiminde azalmaya neden olduğu ayrıca şeker hastalığını önlediği gözlenmiştir
Bu araştırmada sentetik CLA yerine, CLAyı doğal oluşumunda içeren inek sütü kullanılmıştır Araştırmada; CLA oranı yükseltilmiş sütten yapılmış yağ ile beslenen hayvanlara yüksek dozda kansorejen madde verildiğinde yalnızca %50sinde tümor (mammary tumors) oluştuğu gözlenmiştir
Araştırma; ilk olarak besin maddelerinde doğal olarak CLAnın aktif olarak bulunduğunu ve anti-kansorejen oranının yükseltilebileceğini kanıtlamaktadır
Sentetik beslenen farelere göre, doğal yolla zenginleştirilmiş CLA tüketen farelerin dokularında daha fazla CLA toplanmıştır
Bu araştırma; CLA tüketiminin meme kanseri riskini azaltılabileceğini göstermektedir CLA; doğal gıdalarda; doğal bir anti-kansorejendir
CLA, bir yağ asidi Bu araştırma kadınları çok yağlı beslenmeye teşvik etmemektedir, aksine dengeli beslenmelidir Bu sadece süt ürünlerinin başka yararlı bir yanı
Hayvan bilimcisi Cornell tarafından yapılan bir çalışmaya göre; sığırın yemine doğal bitki yağları karıştırıldığında hayvanlar sindirim sisteminde yağ asidi oluşturuyorlar Başka bir araştırmaya göre; ineğin otlatılarak beslenilmesi CLA üretilebilirliğini yükseltmekte Bu bilgi inek sütündeki CLA içeriğinin etkisinde ve CLA oranı yükseltilmiş süt ürünleri üretmekte kullanılabilir
Bazı araştırmalar, cis-12 ve trans-10 isomerlerinin vücuttaki yağ birikimini yavaşlatmakta, enerji için yeterli yağdan da yaralanılabilmektedir Bir CLA ilacı ile c-9 ve t-11 isomerlerini aldığınızı garanti edemeyiz ama süt ürünlerinde zaten gerçek ve doğal CLA bulunmakta Süt ürünleri, meyve ve sebzenin bulunduğu dengeli beslenmenin bir parçası olabilir
Dairy Food
Ingredient Technology
CLA ve Damar Sertliği (ATEROSKLEROZ)
CLAnın in vivo (canlı organizma içinde) ve in vitro (tüp içinde) çalışmalarda antioksidan (oksitlenmeyi önleyen) özellikler gösterdiği rapor edilmiştir Kolesterolün oksidatif (oksitlenmiş, yükseltgenmiş) türevlerinin ateroskleroza neden olduğu , okside düşük dansiteli lipoprotein (LDL)in aterojenik (damar sertliğini arttırıcı) özellik gösterdiği bilinmektedir Tavşanlar üzerinde yapılan çalışmalarda dietteki CLAnın (dietin %0,5 i) kolesterolün sebep olduğu aterosklerozu engellediği gösterilmiştir CLA bu etkisini arterial (arterlerle ilgili) lezyonların (patolojik bozukluk) oluşumunu engelleyerek göstermektedir
CLA ve Kanser
CLAnın çok kuvvetli antikarsinojenik (karsinojen etkisini ortadan kaldıran madde) etkisi vardır Ratlar ve fareler üzerinde yapılan bu çalışmalarda CLA nın kimyasallarla başlatılmış deri, mide, meme ve kolon tümörlerini engellemede potansiyel bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir Antikanser etkinlik tüketim düzeyi ile ilintilidir
CLA ve Kemik Biolojisi
Osteoporoz (kemik erimesi), osteoartrit (eklemi oluşturan kemik yüzeylerinde ve eklem kıkırdaklarında dejeneratif değişikliklerin oluşması ile belirgin durum ve iltihaplı eklem hastalıkları milyonlarca insanın karşılaştığı en önemli sağlık sorunudur
Kemik dokunun esas hücreleri osteoblast ve osteoklastlardır Osteoblastlar, kemik oluşumunu sağlayan, kemik matriksi (esas dokusu) sentezleyen ve mineralizasyonu düzenleyen hücrelerdir Osteoblastlar kemik matriksin esas yapısı olan tip 1 kollajen ile birlikte prostaglandin E2 (PGE2), kemikle ilgili kollajen olmayan proteinler, büyüme faktörleri ve diğerlerini sentezlerler PGE2nin aşırı sentezlenmesi osteoporpz ve artrite kadar uzanmaktadır ki bu durum kemik kaybı ile yakından ilişkilidir Yapılan çalışmalarda CLA izomerlerinin ex vivo kemik doku kültürlerinde ve hücre kültür sistemlerinde PGE2 sentezini azalttığı belirlenmiştir Ayrıca , CLA suplemanı ( destekleyicisi ) verilen ratlarda kemik oluşum hızının arttığı, ex vivo kemik PGE2 sentezinin azaldığı saptanmıştır CLAnın kemik biolojisi üzerine etkisinin dietteki n-3 ve n-6 yağ asitleri ile ilintili olduğu bildirilmektedir Eğer diet n-3 v3 n-6 yağ asitlerinden zenginse sütteki CLA miktarı artmaktadır CLA suplemanı içeren anti-inflamatuar hastalıklar ve kanser riskini azaltabileceği bildirilmektedir
CLA ve Vücut Bileşimi
CLAnın birçok hayvan modellerinde vücuttaki yağ birikimini azalttığı gösterilmiştir CLA bu etkisini enerji harcamasını arttırarak yapmaktadır
|
|
|