08-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Diyet Ürünleri İştah Mı Açıyor?
Günümüzde kilo probleminin çok yaygınlaşması hep daha düşük enerji değeri olan yiyecek ve içeceklere karşı insanlarıözendiriyor Gün geçmiyor ki yeni yeni düşük kalorili diyet ürünleri market raflarında ortaya çıkmasın İç hastalıkları uzmanı Dr Ayça Kaya diyet ürünler ve tatlandırıcılar ile ilgili bilgi veriyor
Şişmanlığın bu kadar yaygın olmasının en büyük nedenlerinden biri, şekerin günlük yaşantımıza girmesi oldu Bilim adamları şeker tadından vazgeçmek istemeyen ama şekerin kalorisini vücuduna almak istemeyenler için tatlandırıcıları geliştirdiler Tatlandırıcılar hem şeker hastaları hem de kilo vermek isteyenler için baş tacı oldular İnsanlar bu tatlandırıcıları çaylarında, kahvelerinde, tatlılarında kullandılar Bir çok diyet ürünün hammaddesi oldu Hatta o kadar hayatımıza girdi kiçocuk şuruplarında bile kullanılır oldu
Teknolojinin gelişmesi insan yaşamını uzattı, ancak eskilerde nadir görünen hastalıların ortaya çıkma hızları artmaya başladı Durum böyle olunca yeni alışkanlıklar sorgulanmaya başlandı ve tabii tatlandırıcılar da bunlardan bir tanesi idi
Şimdilerde bilim adamlarının kafasında olan soru işaretlerinden biri de acaba bu tatlandırıcılar kilo verme açısından da bu kadar etkili mi? Evet kan şekerini yükseltmediği için şeker hastalarına tavsiye ediliyor evet gerçekten kalori değeri sıfır Ama bu ürünleri kullanan insanlarda, az yeseler de çok fazla kilo kaybı görülmüyor Bu şaşırtıcı tezatlığın neden böyle olduğu ile ilgili yapılan araştırmalarda, aslında tatlandırıcıların kilo vermeyi durdurduğu hatta kilo almaya neden olduğu ortaya çıktı
Tatlandırıcıların kilo almaya iki şekilde neden olduğu düşünülüyor Birincisi yemekle birlikte tatlandırıcı içeren bir içecekkullanılıyorsa, bu kişinin iştahını açıyor ve daha çok yemesine neden oluyor Yapılan bir araştırmada bir grup deneğe yemek sırasında şeker içermeyen normal meyveli yoğurt veriliyor, ikinci gruba da tatlandırıcı ilaveli meyveli yoğurt verildiğinde, tatlandırıcı içeren grubun yemek süresinin daha uzun olduğu ve miktar olarak da bu grubun daha çok yediği görülüyor
Yapılan başka bir araştırmada, tatlandırıcıların bağırsakta ??glikoz sensörlerini?? yani şeker duyarlı hücreleri aktive ettiği ve vücuda yiyeceklerle alınan şekerin vücut tarafından daha çok depo edildiği gösterildi
Birçoğumuzun tadını sevdiğimiz için değil, şekerimizi ya da kilomuzu azaltmak için kullandığı tatlandırıcıların, artık o kadar da etkili olmadığını biliyoruz Yeni yapılan araştırmalar sonucunda, kilo kontrolu için kullandığımız ve sağlık üzerine bu kadar olumsuz etkisi olduğunu bildiğimiz tatlandırıcıları yine de kullanmakta ısrar etmemize gerek kalmadığını görüyoruz
|
|
|