![]() |
Bu Besinler İle Daima 25 Yaşında Kalın! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bu Besinler İle Daima 25 Yaşında Kalın!Lifli besinler tüketmek gerektiğine dair tavsiyeler mutlaka kulağınıza çalınmıştır ![]() Kısaca tanımlamak gerekirse, bitkilerin vücudumuz tarafından sindirilemeyen kısmına diyet lifleri ya da posa diyoruz ![]() ![]() ![]() Faydalan saymakla bitmiyor Diyet liflerinin en önemli faydalarından biri, midede daha uzun süre kalarak bizi tok tutmaları ![]() ![]() Bağırsakları toksinlerden temizliyorlar ![]() ![]() Diyet lifleri, karbonhidratların daha uzun sürede emilmelerini sağlayarak insülin ve kan şekeri düzeylerinin kontrol altında tutulmasını sağlıyor ![]() ![]() Kalp ve damar hastalıklarına yol açan kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olurlar ![]() ![]() Yeterli diyet lifi nasıl alabilirim? Öğle yemeğinde hamburger menü mü yoksa etli taze fasulye ve bir dilim tanı buğday ekmeği mi yerseniz daha çok diyet lifi alırsınız? Tabii ki ikinci seçenek! Yetişkinlerin 25-35 gram arasında diyet lifi tüketmesi öneriliyor ![]() *Ekmek, kahvaltı gevreği, kraker, makarna alırken her zaman 'tam tahıllı' olanları seçin ![]() ![]() *Kahverengi pirinç, bulgur, yulaf gibi tam tahıllara, beslenmenizde daha fazla yer verin ![]() *Fasulye, mercimek, bakla, nohut gibi Türk mutfağında da son derece popüler olan baklagilleri daha fazla tüketin ![]() ![]() ![]() *Meyve ve sebzelerin eşsiz lif kaynakları olduklarını unutmayın ![]() ![]() ![]() *Sağlıklı bir atıştırma için kurutulmuş meyveleri tercih edin ![]() ![]() Önerilen günlük diyet lifi miktarı Erkekler, 19-38 yaş 38 gram Erkekler ![]() Kadınlar: 19-50 yaş 25 gram Kadınlar: 50+ yaş 21 gram BAKLALI ENGİNAR Malzemeler: 4 adet enginar 1 çay bardağı zeytinyağı 50 gr ![]() 1 adet orta boy havuç 4-5 adet arpacık soğan 4 adet taze patates 1 adet limonun suyu 1 çay kaşığı tuz 1 su bardağı su Yapılışı: *Soyulmuş enginarların üzerine havuç, soğan, patates, limon suyu ve tuz ekleyin ![]() 15-20 dakika kadar orta ateşte pişirin ![]() *Enginarlar pişmeye yaklaştığında, baklaları da orta ateşte 4-5 dakika kadar haşlayın ve kabuklarını soyun ![]() *Baklaları enginarın üzerine ılıkken koyarak servis edin ![]() * Orta büyüklükte 1 adet pişmiş enginar 6 ![]() ![]() ![]() KEPEKLİ ERİŞTE Malzemeler: 1 paket kepekli erişte ya da kepekli papardelle (400 gr ![]() 100 gr ![]() 8 adet kiraz domates 20-25 adet yaprak ıspanak 1 adet havuç 1 adet sakız kabağı 1 tatlı kaşığı tuz Yapılışı: *Erişteyi önceden kaynamış suda, tuz ilave ederek 5-6 dakika haşlayın ![]() *Bir tencereye zeytinyağını koyun, üzerine sırasıyla küp şeklinde doğradığınız havuç ve sakız kabağını, ıspanak yapraklarını ve son olarak da kiraz domatesleri koyarak hafifçe pişirin ![]() ![]() *Erişteyi tabağa koyduktan sonra üzerine lor peynirini ekleyerek servis edin ![]() SEBZELİ BUĞDAY Malzemeler: 1 su bardağı buğday 2 adet havuç 1 adet yeşil kabak 3-4 dal maydanoz yaprağı 1 çay bardağı bezelye 1 çay bardağı zeytinyağı 1 çay kaşığı tuz 4 su bardağı su ya da et suyu Yapılışı: *Bir gün önceden ıslatılmış buğdayı 1 litre suda 25-30 dakika haşlayın ![]() *Havuç, kabak ve maydanozu bezelye büyüklüğünde kesin ![]() *3-4 dakika pişirin ![]() *3- Et suyu ve haşlanmış buğdayı ilave edin ![]() ![]() *100 gram pişmiş buğday 5 gram lif içeriyor ![]() *100 gram bezelye 5 gram lif içeriyor ![]() İNCİR TATLISI Malzemeler: 15-16 adet kuru incir 1 su bardağı süt 1 çay bardağı badem 4 çorba kaşığı kuru üzüm 4 çorba kaşığı çekirdeksiz siyah üzüm 4 çorba kaşığı nar tanesi 8-10 adet kayısı Yapılışı: *İncirleri dörde bölün ve üzerlerine süt ilave edin ![]() ![]() *Kayısıları üzüm büyüklüğünde minik parçalara ayırın ![]() ![]() *Sütle pişirdiğiniz inciri arzu ettiğiniz bir kalıp ölçeğiyle şekil vererek üzüm, kayısı ve bademlerle *süsleyerek servis edin ![]() ![]() *Kuru incir 100 gramda 18 ![]() ![]() ![]() Devamı: Sağlık Koçu: Bu besinler ile daima 25 yaşında kalın! |
![]() |
![]() |
|