|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
motivasyonel, mülakat, tedavisinde, şizofreni |
![]() |
Şizofreni Tedavisinde Motivasyonel Mülakat |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şizofreni Tedavisinde Motivasyonel MülakatABD'de tanınmış psikiyatrist Prof ![]() ![]() ![]() Küba'da avukat babaları Castro karşıtı olduğu için öldürüldükten sonra ABD'ye sığınan bir aileye mensup, tanınmış psikiyatrist Prof ![]() ![]() ![]() Hastaların yarısından fazlasının, hastalığının ve mantıksız davranışlarının farkında olmadığını belirten Amador, ''Hastayı ikna etmeye çalışmayalım, bunu bırakalım ![]() ![]() ![]() Amador, şizofreni hastalarında ''iç görü'' eksikliğinin sık karşılaşılan bir sorun olduğunu, hastaların tedaviye, ''Hiçbir sorun yok, hasta değilim, bir psikiyatriste ihtiyacım yok, aile üyelerimin de bana yardım etmesine gerek yok'' şeklinde yaklaştıklarını söyledi ![]() Aile bireyleri ''sen hastasın'' dediğinde buna inanmayan, bir psikiyatriste ihtiyacı olmadığını düşünen hastalarla nasıl işbirliği yapılması gerektiğinin önemli olduğunu dile getiren Amador, aynı hastalıkla 22 yıl boyunca mücadele eden, kendisinden 8 yaş büyük ağabeyi Henry ile de benzer deneyimler yaşadığını anlattı ![]() İlk psikolojik sorunları kendisi 21 yaşındayken ortaya çıkan ağabeyinin sesler duymaya başladığını, paranoyaklaştığını, sürekli korktuğunu belirten Amador, polis zoruyla hastaneye kaldırdıkları ağabeyinin burada yatarken hastalığını kabul ettiğini, ancak taburcu olduktan sonra ilaçlarını almayı reddettiğini söyledi ![]() O dönemde 3 yıl boyunca bir psikiyatri koğuşunda ve acilde çalıştığını, polisle de psikiyatri kriz müdahaleleri konusunda işbirliği yaptığını ifade eden Amador, bu sayede ağabeyi ile nasıl iletişim kurabileceğini öğrendiğini söyledi ![]() Amador, o yıllardaki deneyimlerini ''Onunla sürekli hastalık konusunda yüzleşmeye çalışmak saçmaydı ![]() ![]() ![]() Bunun sonucunda hem ağabeyi hem de hastaları ile farklı bir şekilde konuşmayı öğrendiğini, onlara ''sen akıl hastasısın'' demeyi ve ilaç konusundaki ısrarı bıraktığını belirten Amador, kardeşi sayesinde araştırma yürüttükleri psikiyatrist Arwin Bank ile tedavide yeni bir yöntem geliştirdiklerini söyledi ![]() ''HASTA OLDUĞUNA İNANMAYAN TEDAVİYİ REDDEDER'' Hastalıkta ''inkar'' kavramının önemine işaret eden Amador, evli olduğunu düşündüğü ünlüleri rahatsız eden ya da düşman gördükleri kişilere bomba yollayan psikotik ve şizofrenik hastalarla karşılaştığını, bu hastaların, kendilerine seçenek sunulduğunda hastane yerine cezaevini tercih ettiklerini, hatta ölüm cezası söz konusu olduğunda bile hasta olduklarını kabul etmediklerini anlattı ![]() Amador, şöyle konuştu: ''Hasta olduğuna inanmayan biri tabii ki tedaviyi reddeder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pek çok hastanın ilacını kullanmadığını, hastaların yüzde 50 ile 75'inin tedaviye ya hiç uymadığını ya da ancak kısmi uyum gösterdiğini bildiren Amador, ''Hastaneden taburcu edildikten sonraki 7-10 gün içinde hastaların yüzde 25'i ilacını bırakıyor ![]() ![]() ![]() Hastaların, tedavilerini üstlenen hekimlere bu konuda gerçekleri söylemediğini bildiren Amador, ''Aynen benim ağabeyimde olduğu gibi bize doğruyu söylemiyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() Hastalarla iletişimde önyargısız görünmenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Amador, ''Hasta bana, 'hasta değilim, senin bana verdiğin ilaç zehir, bana zararlı, o sesleri onun yüzünden duyuyorum' diyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MOTİVASYONEL MÜLAKAT Geliştirdikleri ''Motivasyonel mülakat'' yönteminde, kullanılan dilin değiştirilip mülakatın başka bir yere odaklandığını, hastanın konuşmasına izin verildiğini kaydeden Amador, ''Hastanın görüşlerine saygı duyulduğu gösterilmeli ![]() ![]() ![]() ![]() Görüşme sırasında, hastaya fikrini hemen değil, geciktirerek söylediğini ve dikkatini dağıtmaya çalıştığını, görüşlerini hastanın talep ettiği şeylerle ilişkilendirmeye çalıştığını anlatan Amador, ''(Bu ilacı alırsan daha iyi uyuyabilirsin, bu komplolar ile başa çıkabilirsin, hasta olduğun için değil) diyorum ![]() ![]() Böylece bu kişilerin hasta olduğuna inanmasalar bile ilaç kullandıklarını belirten Amador, ''Hastayı ikna etmeye çalışmayalım, bunu bırakalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hastaların taburcu olmak için doktorlara duymak istediklerini söylediklerini belirten Amador, ''Burada bir işbirliği söz konusu olmaz ![]() ![]() ![]() Buna karşı uzun etkili, enjekte edilebilen ilaçlar kullanılabileceğini kaydeden Amador, ''Bunu ağabeyimde de gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ''HASTA DEĞİLİM, YARDIMA İHTİYACIM YOK'' KİTABI Listen-Empathise-Agree-Partner (LEAP) Enstitüsü'nün kurucusu ve yöneticisi olan Prof ![]() ![]() ![]() Önemli adli vakaların çözülmesinde önemli roller üstlenen Amador, enstitüsüde, fikir ayrılıkları yaşanılan bireylerle güvene dayalı bir ilişki kurmanın önemini vurgulayan bir teknikle eğitimler veriyor ![]() Ana prensibi, ''İddialarının gücüyle değil, ilişkinin gücüyle kazanırsın'' şeklinde açıklanan LEAP tekniği, her türlü ilişkiye uyarlanarak uygulanabiliyor ![]() Şizofreni hastalarının tedaviye uyumunu sağlamak için geliştirdiği ''Motivasyonel Görüşme Tekniği'' ile ''Düşüncelerinin yanlış olduğunu söyleyip'' hastalarda savunma mekanizmaları yaratmadan tedavi/görüşme/iletişimi amaçlayan Prof ![]() ![]() ![]() Amador, ''Hasta Değilim, Yardıma İhtiyacım Yok'' kitabında da bir şizofreni hastasının hasta olduğunun bilincinde olmadığını, dolayısıyla tedavi olmaya yatkın olmayabileceğini anlatıyor ![]() HENRY AMADOR NASIL ÖLDÜ? Prof ![]() ![]() ![]() Amador, ''Yani Henry hastalığı sebebiyle ya da intihar ederek değil, bir kazada öldü'' dedi ![]() AA |
![]() |
![]() |
|