![]() |
**Hazır Cevaplar** |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() **Hazır Cevaplar**AT NALI UĞUR GETİRİR Mİ? Kadıköy Camiinde vaaz vermekte olan Osman Demirci Hoca'ya: - Hocam, diye sormuşlar ![]() - Demirci Hoca: - Zannetmiyorum, diye cevap vermiş ![]() ![]() HAYATI SEYRETMEK Yazar Kazancakis, bir ihtiyara "neye bakıyorsun?" diye sorduğunda, ihtiyar adam gözlerini akan sudan ayırmadan şu cevabı verir: - Hayatıma oğlum, akıp giden hayatıma ![]() SELÂMDAKİ İNCELİK Muzaffer Ozak Hoca'nın sahaflar çarşısındaki dükkanına giren bir genç: - Selâmunaleyküm babalık ![]() ![]() ![]() - Aleykümselâm kurukalabalık ![]() ![]() ![]() ÖRTÜNMEK İÇİN GİYİNMEK! İngiltere Kralı George ile görüştüğü sırada, Gandi'nin üzerinde her zamanki gibi beyaz örtüsü varmış ![]() Davetten çıkınca, bir gazeteci sormuş: - Kıyafetiniz, bir kralla buluşmak için yeterli miydi? Gandi, hiç aldırmadan cevap vermiş: - Kral, ikimize de yetecek kadar giyimliydi ![]() HUZUR Zeynel Âbidin Hazretleri abdest alırken sapsarı kesilirdi ![]() ![]() - Kimin huzurunda durduğumu düşünürseniz, sebebini anlarsınız ![]() ![]() ![]() KABRİSTAN Hz ![]() - İki sebebi var ![]() ![]() ÇINAR AĞACI MAYDANOZUN NESİ OLUR? Selim Gündüzalp, sosyoloji hocaları olan rahmetli Seyid Ahmet Arvasi'ye: - Hocam demiş, "insan maymunun gelişmiş şeklidir" diyorlar ![]() Seyid Ahmed Arvasi şu cevabı vermiş: - O mantığa göre, çınar ağacı da maydanozun gelişmiş şeklidir ![]() MEZARTAŞI YAZISI Behlül Dânâ'ya biri sorar: - Oğlum öldü ![]() Behlül Dânâ şu cevabı verir: - Şunu yazdır: "Dün altında olan çimenler bugün üstünde yeşerdi ![]() ![]() ÖLÜLER ÇİÇEK KOKLAMAZ Amerika'lı iş adamı, bir Çinli'yle alay ederek sormuş: - Ölüleriniz, mezarlarına koyduğunuz pirinçleri ne zaman yiyecek? Çinli, başını kaldırmadan cevap vermiş: - Sizin ölüleriniz, koyduğunuz çiçekleri kokladığı zaman ![]() HAYAT NE ZAMAN BAŞLAR? - Hayat kırkından sonra başlar, diyen bir kişiye Said Turhan şu karşılığı vermiş: - Eğer otuz beşinde ölmezsen! ![]() ![]() ÖLÜM NEDİR? Talebelerinden biri, Konfüçyüs'e: - "Ölüm nedir?" diye sorduğunda, Konfüçyüz'ün cevabı şu olmuş: - Hayat hakkında ne biliyorsun ki, sana ölümden bahsedeyim ![]() HER KOYUN Harun Reşit, kendisini sık sık ikaz eden Behlül Dânâ Hazretlerine: - Sen kendi işine bak, dermiş ![]() ![]() Bir gün sarayı pis bir koku kaplamış ![]() ![]() ![]() Halife, kendisini sıkıştırdığında: - Gördüğünüz gibi, her koyun kendi bacağından asılır efendim, demiş ![]() ![]() ORUÇ NASIL ŞİŞMANLATIR? Hekimoğlu İsmail'e, "Ramazan olmasına rağmen biraz kilo almışsınız?" dediklerinde: - Maalesef öyle oldu, demiş ![]() ![]() RİYAKÂRA CEVAP Adamın biri, Hz ![]() - Söylediklerinden daha aşağı, fakat içinden geçirdiklerinden daha üstünüm ![]() __________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
**Hazır Cevaplar** |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() **Hazır Cevaplar**BAKIŞ FARKI! Adamın biri, Muhammed Bin Vâsi'nin bacağındaki yarayı görüp, "Sana acıyorum" dediğinde, ondan şu cevabı almış: - Ben, aynı yaranın gözümde çıkmadığına şükrediyorum ![]() SUSTURUCU TEDAVİ Zamane gençlerinden biri, bir toplantıda Mehmed Âkif'i küçük düşürmeye çalışıp: - "Affedersiniz, demiş ![]() Mehmed Âkif, hiç istifini bozmadan şu cevabı vermiş: - Evet, bir yeriniz mi ağrıyordu? MÜJDE Harun Reşid'in vezirlerinden biri, Behlül Dânâ'ya latife yollu takılarak: - "Müjde sana ey Behlül, Sultanımız seni, domuzlarla maymunlara çoban tayin etti" dediğinde, Behlül şu cevabı vermiş: - Öyle ise kulaklarını aç da emirlerimi yerine getirmeye hazırlan ![]() ZOR AMA GÜZEL Cüneyd-i Bağdâdî'ye: "Sabır nedir?" diye sorduklarında şu cevabı vermiş: - Yüzünü ekşitmeden, acıyı yudumlamaktır ![]() YETMEZ Mİ? Asr-ı saadetteki muhteşem hadiselerden duygulanan bir genç: - "Keşke Peygamberimiz'in (sav) devesi olsaydım" deyince, Ali Suad atılmış: - Ümmeti olman yetmiyor mu? PEYGAMBER HÂNESİ Hz ![]() - Gerçekten hiçbir şey kalmadı mı? - Evet, demiş eşi ![]() ![]() O yoklukta tükenmez hazinelerin sahibini bulan Mevlânâ, ellerini kaldırıp: - Allah'ım sana hamd-ü senâlar olsun, diye şükretmiş ![]() ![]() DERDİN DEVASIZI ![]() ![]() ![]() İbn-i Sinâ'ya: - Dünyada devâsı olmayan bir dert var mıdır? diye sorduklarında: - Derdin devâsızı, iyinin kötüye muhtaç olmasıdır, cevabını vermiş ![]() BİLMEK İÇİN ÖĞRENMEK Tarih biyografisi ve monografi sahalarında erişilmesi çok güç bilgisiyle, dünya çapında bir şahsiyet olan İbnülemin Mahmud Kemâl (İnal)'a sormuşlar: - "Sizdeki bilginin çok azına sahib olmalarına rağmen sizden çok daha fazla tanınanlar var ![]() Şöyle cevap vermiş: - Ben bilmek için öğrendim, onlarsa bilinmek için! HERKES YANINDAKİNİ VERİR! Kendisine hakaret edilen Hz ![]() ![]() ![]() - "Niçin karşılık vermediniz?" diye sorduklarında: - Herkes yanındakini verir, demiş ![]() ![]() KAZA ETMEK Yolculardan biri, otobüs şoförünün yanına gider ve namaz vakti geçmeden bir mola vermesini rica eder ![]() Şoför sinirlenerek: - Kaza edin efendim, der ![]() Adam, sakin sakin cevap verir: - Ben kaza etmeden, ya sen kaza edersen? RUHLAR NEREYE GİDER? İbn-i Abbas hazretlerine "Ruhlar cesetlerinden ayrılınca nereye giderler?" diye sorduklarında, o yüce insandan şu cevabı almışlar: - Yağı biten kandillerin ışığı nereye gidiyorsa, oraya ![]() ![]() ![]() KADER Kenân Rıfâi'ye sormuşlar: - Madem ki neticede kaderin dediği oluyor ![]() Şu cevabı vermiş: - Çalışmak da kaderin icabı olduğu için! İFTİHAR Şeyh Şâmil, çarlık idaresi tarafından yakalanıp esir edildiğinde, Çar II ![]() ![]() İNSAN ve TANSİYON - "İnsan, kâinata hakim bir varlıktır" diyen felsefe öğretmenine, öğrencilerden biri, şu cevabı vermiş: - Tansiyonuna bile hakim olamayan insan, kâinata nasıl hakim olur? |
![]() |
![]() |
![]() |
**Hazır Cevaplar** |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() **Hazır Cevaplar**KORKUYA GEREK YOK Bir Rus generali, Şeyh Şâmil'in iştahını abartarak "Beni yemenizden korkuyorum" deyince, Şeyh Şâmil: - Boşuna korkmayın efendi, demiş ![]() ![]() TAKVA NE DEMEK? Ebu Hureyre "takva"nın ne olduğunu soranlara: - "Siz hiç dikenli yoldan geçtiniz mi?" dedi ![]() ![]() Bunun üzerine: "O halde oradan geçerken ne yaptınız?" diye sordu ![]() - Dikenlerden sakındık, dediler ![]() - İşte takva da, günah ve hatalardan sakınmaktır, cevabını verdi ![]() İNSANIN MAHARETİ Bir sohbet sırasında, Ârif Nihat Asya'ya: -Eğilir, bükülür, katlanır ve istenilen şekle kolayca sokulur bir cam keşfedilmiş, derler ![]() Ârif Nihat Asya, şöyle cevap verir: - Desenize, eninde sonunda camı da kendimize benzettik! GÖNDERİLEN, GÖNDERENDEN HABERCİDİR Dahi kumandan Halid Bin Velid Hazretlerinden, Efendimizi (s ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu hususta son derece acizim demiş ![]() Israr etmişler ![]() - Gönderilen, gönderenin şanına lâyık olur, buyurmuş ![]() ![]() ![]() ![]() GÜNLÜK Bir Hristiyan, Ahmed Vefik Paşa'ya: - Camilerinizde niçin günlük (bir çeşit koku) yakmıyor sunuz? diye sorduğunda, ondan şu cevabı almış: - Bizimkiler abdestlidirler ![]() ![]() ![]() HAKLI TENKİT Eflâtun, bir grup arkadaşı arasında oturan Sokrat'a: - Geçen gün bir arkadaşını herkesin arasında azarladın, diye çıkışmış ![]() Sokrat, soruya soruyla karşılık vermiş: - Beni böyle azarlamak için, başbaşa kalmamızı bekleyemez miydin? OLMADIĞI YERİ GÖSTERİN Materyalist öğretmen, öğrencisine: - Söyle bakalım, demiş ![]() ![]() Öğrencinin cevabı şu olmuş: - Siz bana O'nun olmadığı yeri gösterin, ben size bahçe dolusu portakal vereyim ![]() HANGİSİ İÇİN İYİ? Zengin bir adam, İslâm büyüklerinden birine: - "Bin altınım var, size versem ne dersiniz?" diye sorduğunda, şu cevabı almış: - Verirseniz sizin için iyi olur ![]() ![]() HERŞEYE İYİ YÖNÜYLE BAKMAK Hz ![]() - "Edebi kimden öğrendin?" diye sormuşlar ![]() - Edepsizlerden ![]() EŞSİZ CÖMERTLİK Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resulûllah (a ![]() ![]() ![]() - Ailene ne bıraktın? Hz ![]() ![]() - Allah ve Resûlü'nün muhabbetini! ![]() ![]() KANAAT Bir talebe, hikmet sahibi bir zât ile sohbet ederken: - Cennet'te küçük bir yerim olsa bana yeter deyince, o zât şu cevabı verdi: - Âhiret için ettiğin kanaati, keşke dünya için de etseydin ![]() GÜZEL İNSANLAR Sahabelerden biri, Hz ![]() - Çok günahkarım, der ![]() Hz ![]() - Yâ Rabbi, der ![]() ![]() ![]() BİLİNMEYEN LEVHALAR İngiliz Büyükelçisi, eski Osmanlı evlerinin dış duvarlarına asılan "Yâ Hafîz" (Muhafaza eden Allah (c ![]() ![]() ![]() Fuad Paşa, İngilizin anlayacağı dille cevap vermiş: - O gördükleriniz, Osmanlı Sigorta Şirketinin levhalarıdır ![]() ÇOK YÜZLÜLER Mehmed Âkif, iki yüzlü insanlara çok kızardı ![]() - İki yüzlüleri artık sever hale geldim ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
**Hazır Cevaplar** |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() **Hazır Cevaplar**UYKU KARDEŞLİĞİ Mevlânâ Hazretleri, talebelerinden biriyle yürürken, yol kenarında birkaç köpeğin sarmaş dolaş uyuduklarını görürler ![]() Yanındaki talebesi: - Güzel bir kardeşlik örneği, der ![]() ![]() Mevlânâ, tebessüm ederek karşılık verir ![]() - Aralarında bir kemik atıver de, gör kardeşliklerini ![]() KALEMİN İŞİ ZOR Ünlü gazeteci ve yazarlardan Velid Ebüzziya, İstiklâl Mahkemesi'nde yargılanıp beraat ettikten sonra, genç meslektaşlarına nasihat etmiş: - Şu sıralarda sakın fincancı katırlarını ürkütmeyin ![]() ![]() ![]() Yusuf Ziya Ortaç, başını sallayarak: - Bu söylediğin imkansız üstadım, demiş ![]() ![]() ![]() DÜNYANIN YÜZÜ Hastalıktan ötürü gözleri kapanmış olan bir adam, halk şairi Seyrani'ye: - Bende dünyayı görecek göz mü kaldı? diye şikayette bulununca, söz eri Seyrani: - Hiç üzülme dostum demiş ![]() ![]() ATLIYA CEVAP Efendimiz (s ![]() ![]() ![]() - Bu kavmin efendisi kim? diye sordu O'nu arıyorum ![]() Efendimiz (s ![]() ![]() ![]() ![]() - Bir kavmin efendisi, ona hizmet edendir ![]() SAĞLAM İŞ Mehmed Âkif, Berlin'den döndüğünde sormuşlar: - Berlin'de ne var ne yok üstad! Şöyle cevap vermiş: - Gördüğüm kadarıyla işleri dinimiz gibi sağlam; dinleri ise işlerimiz kadar çürük ![]() MUTLULUK Tolstoy'a "nasıl mutlu oluyorsunuz?" diye sorduklarında şu cevabı vermiş: - Sahip olduğum şeylere sevinerek, sahip olmadıklarımı ise hiç düşünmeyerek ![]() İMTİHANSIZ GEÇMEK YOK Öğretmen, öğrencilerin aklını karıştırmak için: - Çocuklar demiş ![]() Çocuklardan biri, soruya karşılık vererek: - Öğretmenim demiş ![]() ![]() NE BAL VAR, NE DE PEKMEZ ![]() ![]() ![]() A ![]() ![]() ![]() - Üzerinize sinek konduğunu hiç görmüyoruz? Sebebi nedir? Şu cevabı verdi: - Niçin konsun ki? Üzerimde ne dünyanın pekmezi var, ne de ahiretin balı ![]() ![]() ![]() ALIŞVERİŞE GELDİK ![]() ![]() ![]() İbn-i Muhayrız isimli din alimi, elbise almak için bir mağazaya girdiğinde, içerdekilerden birisi onu tanıdı ve dükkan sahibine: - Bu zât, İbn-i Muhayrız'dır, dedi ![]() İbn-i Muhayrız kendisine özel bir muamele yapılmaması için hemen dışarı çıkarken: - Biz paramızla birşeyler almaya geldik, dedi ![]() ![]() İHLASLI OLMAK Yahya bin Muaz'a: - Kul ne vakit ihlaslı sayılır? diye sormuşlar ![]() - Kendisini öven insanla, tenkid eden insanı bir gördüğü vakit ![]() ![]() ![]() SİZ DE ORTAKSINIZ Süfyan-ı Sevrî, evinin kapısı önünde bir dostuyla sohbet ederken, önlerinden son derece süslü giyinmiş bir adam geçti ![]() - Eğer sizler gıpta ile bakmamış olsaydınız, bu adam böyle süslenip israfa girmezdi ![]() ![]() REHBER BÖCEK Ebü'l-Haccac Aksurî'ye: - Maneviyatta rehberin kim? diye sorduklarında: - Bir böcek, dedi ![]() Alay ediyor sandılar ![]() - Dışarıda gezerken, fener direğine çıkmak isteyen küçük bir böcek gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİR ÖKÜZ UĞRUNA Oğlunun okuması için çiftliğindeki bütün inekleri satan bir köylü, onun birşey öğrenemediğini görünce: - Ne bahtsız adammışım, diye söylenmiş ![]() ![]() MALIN NEREDE? Hasan el-Basrî, "Ben ölümden korkuyor ve onu sevmiyorum" diyen birine şu cevabı vermiştir: - Malını geride bıraktığın için ölümü sevmiyorsun ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|