| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Bilge Kağan Abidesi Hakkında Bilgi 

Doğu Cephesi Tanrı gibi tanrı yaratmış Türk Bilge Kağanı,sözüm: Babam Türk Bilge Kağanı
        Sir,Dokuz Oğuz,İki Ediz çadırlı beyleri, milleti         Türk tanrısı         üzerine kağan oturdum  Oturduğumda ölecek gibi düşünen Türk Beyleri,milleti memnun olup sevinip,yere dikilmiş gözü yukarı baktı  Bu zamanda kendim oturup bunca ağır töreyi dört taraftaki         dim  Üstte mavi gök,altta yağız yer kılındıkta,ikisi arasında insan oğlu kılınmış  İnsan oğlunun üzerine ecdadım Bumin kağan,İstemi Kağan oturmuş  Oturarak Türk milletinin ilini,töresini tutu vermiş,düzene soku vermiş  Dört taraf hep düşman imiş  Ordu sevk ederek dört taraftaki milleti hep almış,hep tabi kılmış  Başlıya baş eğdirmiş, dizliye diz çöktürmüş  Doğuda Kadırgan Ormanına kadar kondurmuş  İkisi arasında pek teşkilatsız Gök Türkü düzene sokarak öylece oturuyormuş  Bilgili Kağan imiş  Buyruku bilgili imiş tabii,cesur imiş tabii  Beyleri de milleti de doğru imiş  Onun için ili öylece tutmuş tabii  İli tutup töreyi düzenlemiş  Kendisi öylece vefat etmiş  Yasçı,ağlayıcı,doğuda gün doğusundan Bökli Çöllü halk, Çin,Tibet, Avar, Bizans,Kırgız,Üç Kurıkan, Otuz Tatar,Kıtay,Tatabı,bunca millet gelip ağlamış, yas tutmuş  Öyle ünlü kağan imiş  Ondan sonra küçük kardeşi kağan olmuş tabii,oğulları kağan olmuş tabii  Ondan sonra küçük kardeşi büyük kardeşi gibi kılınmamış olacak,oğlu babası gibi kılınmamış olacak  Bilgisiz kağan oturmuştur,kötü kağan oturmuştur  Buyruku da bilgisizmiş tabii,kötü imiş tabii  Beyleri,milleti ahenksiz olduğu için,Çin milleti hilekar ve sahtekar olduğu için,aldatıcı olduğu için,küçük kardeş ve büyük kardeşi birbirine düşürdüğü için,bey ve milleti karşılıklı çekiştirdiği için,Türk milleti il yaptığı ilini elden çıkarmış,kağan yaptığı kağanını kaybedivermiş  Çin milletine beylik erkek evladını kul kıldı, hanımlık kız evladını cariye kıldı  Türk beyler Türk adını bıraktı  Çinli beyler Çin adını tutarak,Çin kağanına itaat etmiş  Elli yıl işi gücü vermiş  Doğuda gün doğusunda Bökli Kağana kadar ordu sevk edi vermiş  Batıda Demir Kapıya ordu sevk edivermiş  Çin kağanına ilini,töresini alı vermiş  Türk halk kilesi şöyle demiş:İlli millet idim,ilim şimdi hani,kime ili kazanıyorum der imiş  Kağanlı millet idim,kağanım hani,ne kağana işi,gücü veriyorum der imiş  Öyle diyip Çin kağanına düşman olmuş  Düşman olup, kendisini tanzim ve tertip edemediğinden,yine tabii olmuş  Bunca işi,gücü verdiğini düşünmeden,Türk milletini öldüreyim, kökünü kurutayım der imiş  Yok olmaya gidiyormuş  Yukarıda Türk Tanrısı,mukaddes yeri,suyu öyle tanzim etmiştir  Türk milleti yok olmasın diye,millet olsun diye,babam ilteriş Kağanı,annem İlbilge Hatunu göğün tepesinden tutup yukarı kaldırmıştır  Kağan on yedi erle dışarı çıkmış  Dışarı yürüyor diye ses işitip şehirdeki dağa çıkmış,dağdaki inmiş  Toplanıp yetmiş er olmuş  Tanrı kuvvet verdiği için,babam kağanın askeri kurt gibi imiş,düşmanı koyun gibi imiş  Doğuya batıya asker sevk edip toplamış,yığmış  Hepsi yedi yüz er olmuş  Yedi yüz er olup ilsizleşmiş,kağansızlaşmış milleti,Türk töresini bırakmış milleti,ecdadımın töresince yaratmış,yetiştirmiş  Tölis,Tarduş milletini orda tanzim etmiş  Yabguyu,şadı orda vermiş  Güneyde Çin milleti düşman imiş  Kuzeyde Baz Kağan,Dokuz Oğuz kavmi düşman imiş  Kıırgız,Kurıkan,Otuz Tatar,Kıtay,Tatabı, hep düşman imiş  Babam kağan bunca         kırk yedi defa ordu sevk etmiş,yirmi savaş yapmış  Tanrı lutfettiği için illiyi ilsizleştirmiş,kağanlıyı kağansızlatmış,düşmanı tabi kılmış,dizliye diz çöktürmüş,başlıya baş eğdirmiş  Babam kağan öylece ili,töreyi kazanıp,uçup gitmiş  Babam kağan için ilki Baz Kağanı balbal olarak dikmiş  Babam kağan uçduğunda kendim sekiz yaşında kaldım  O töre üzerine amcam kağan oturdu  Oturarak Türk milletini tekrar tanzim etti,tekrar besledi  Fakiri zengin kıldı,azı çok kıldı  Amcam kağan oturduğunda kendim prens      Tanrı buyurduğu için on dört yaşımda Tarduş milleti üzerine şad oturdum  Amcam kağan ile doğuda Yeşil Nehire,Şantung Ovasına kadar ordu sevk ettik  Batıda Demir Kapıya kadar ordu sevk ettik  Kögmeni aşarak Kırgız ülkesine kadar ordu sevk ettik  Yekun olarak yirmi beş defa ordu sevk ettik, on üç defa savaştık  İlliyi ilsizleştrdik,kağanlıyı kağansızlaştırdık  Dizliye diz çöktürdük, başlıya baş eğdirdik  Türgiş kağanı Türküm,milletim idi  Bilmediği için bize karşı yanlış hareket ettiği,ihanet ettiği için kağanı öldü,buyruku,beyleri de öldü  On ok kavmi eziyet gördü  Ecdadımızın tutmuş olduğu yer,su sahipsiz kalmasın diye Az milletini tanzim ve tertip edip          Bars bey idi  Kağan adını burda biz verdik  Kız kardeşim prensesi verdik  Kendisi ihanet etti,kağanı öldü,öilleti cariye,kul oldu  Kögmenin yeri,suyu sahipsiz kalmasın diye Az,Kırgız milletini tanzim ve terrtip edip geldik  Savaştık         ilini geri verdik  Doğuda Kadırkan ormanını aşarak milleti öyle kondurduk,öyle düzene soktuk  Batıda Kengü Tarbana kadar Türk milleti öyle kondurduk,öyle düzene soktuk  O zamanda kul kullu,cariye cariyeli olmuştu  Küçük kardeş büyük kardeşini bilmezdi,oğlu babasını bilmezdi  Öyle kazanılmış,öyle düzene sokulmuş ilimiz, töremiz vardı  Türk Oğuz beyleri,milleti işit:Üstte gök basmasa,altta yağız yer delinmese, Türk milleti,ilini,töreni kim bozabilecekti? Türk milleti, vazgeç, pişman ol! Disiplinsizliğinden dolayı,beslemiş olan kağanına,hür ve müstakil iyi iline karşı hata ettin,kötü hale soktun  Silahlı nereden gelip dağıtarak gönderdi? Mızraklı nereden gelerek sürüp gönderdi? Mukaddes Ötüken ormanının milleti,gittin! Doğuya giden, gittin! Batıya giden,gittin! Gittiğin yerde hayrın şu olmalı:Kanın nehir gibi koştu  Kemiğin dağ gibi yattı  Beylik erkek evladını kul kıldın  O bilmemenden dolayı,kötülüğün yüzünden amcam kağan uçup gitti  Önce Kırgız kağanını balbal olarak diktim  Türk milletinin adı sanı yok olmasın diye,babam kağanı,annem hatunu yükselten Tanrı,il veren Tanrı,Türk milletinin adı sanı yok olmasın diye,kendimi o Tanrı kağan oturttu tabii  Varlıklı,zengin millet üzerine oturmadım  İçte aşsız,dışta donsuz; düşkün, perişan millet üzerine oturdum  Küçük kardeşim Kül Tigin ile konuştuk  Babamızın, amcamızın kazanmış olduğu milletin adı sanı yok olmasın diye Türk milleti için gece uyumadım,gündüz oturmadım  küçük kardeşim Kül Tigin ile,iki şad ile öle yite kazandım  Öyle kazanıp bütün milleti ateş,su kılmadım  Ben kendim kağan oturduğumda her yere gitmiş olan millet yaya olarak,çıplak olarak,öle yite geri geldi  Milleti besleyeyim diye kuzeyde Oğuz kavmine doğru; güneyde Çin Çine doğru on iki defa ordu sevk ettim          savaştım  Ondan sonra Tanrı buyurduğu için ,devletim,kısmetim var olduğu için,ölecek milleti diriltip besledim  Çıplak milleti elbiseli kıldım  Fakir milleti çok kıldım  Değerli illiden, değerli kağanlıdan daha iyi kıldım  Dört taraftaki milleti hep tabi kıldım,düşmansız kıldım  Hep bana itaat etti  On yedi yaşımda Tanguta doğru ordu sevk ettim  Tangut milletini bozdum  Oğlunu, karısını,at sürüsünü,servetini, orda aldım  On sekiz yaşımda Altı Çub Soğdaka doğru ordu sevk ettim  Milleti orda bozdum  Çinli Ong vali,elli bin asker geldi  Başta savaştım  O orduyu orda yok ettim  Yirmi yaşımda,Basmıl Iduk Kut soyundan olan kavim idi,kervan göndermiyor diye ordu sevk ettim  K             m tabi kıldım,malını çevirip getirdim  Yirmi iki yaşımda Çine doğru ordu sevk ettim  Çaça general,seksen bin asker ile savaştım  Askerini orda öldürdüm  Yirmi altı yaşımda Çin kavmi Kırgız ile beraber düşman oldu  Kemi geçerek Çine doğru ordu sevk ettim  Örpende savaştım  Askerini mızakladım  Az milletini aldım         tabi kıldım  Yirmi yedi yaşımda Kırgıza doğru ordu sevk ettim  Mızrak batımı karı söküp, Kögmen ormanını aşarak yürüyüp Kırgız kavmini uykuda bastım  Kağanı ile Songa ormanında savaştım  Kağanını öldürdüm,ilini aldım  O yılda Türgişe doğru Altın ormanını aşarak İrtiş nehrini geçip yürüdüm  Türgiş kavmini uykuda bastım  Türgiş kağanının ordusu ateş gibi, fırtına gibi geldi  Bolçuda savaştık  Kağanını,yabgusunu,şadını orda öldürdüm  İlini orda aldım  Otuz yaşımda Beş Balıka doğru ordu sevk ettim  Altı defa savaştım         askerini hep öldürdüm  Onun içindeki ne kadar insan        yok olacakt ı          çağırmak için geldi  Beş Balık onun için kurtuldu  Otuz bir yaşımda Karluk milletini öldürdüm,orda aldım      Basmıl kara          Karluk milleti toplanıp geldi         m,öldürdüm  Dokuz Oğuz benim milletim idi  Gök,yer bulanığı için,ödüne kıskançlık değdiği için düşmen yok oldu  Bir yılda dört defa savaştım  : En önce Togu Balıkta savaştım  Tolga nehrini yüzdürerek geçip ordusunu          İkinci olarak Andırguda savaştım  Askerini mızrakladım         Üçüncü olarak Çuş başında savaştım  Türk milleti ayak titretti, perişan olacaktı  İlerleyip yayarak gelen ordusunu püskürttüm  Çok ölecek orda dirildi  Orda Tongra yiğiti bir boyu Tonga Tigin mateminde çeviri vurdum Dördüncü olarak Ezginti Kadızda savaştım  Askerini orda mızrakladım, yıprattım        yıprat        Otuz iki yaşımda Amgı kalesinde kışladıkta kıtlık oldu  İlk baharında Oğuza doğru ordu sevk ettim  İlk ordu dışarı çıkmıştı,ikinci ordu merkezde idi  Üç Oğuz ordusu basıp geldi  Yaya, kötü oldu diyip yenmek için geldi  Bir kısım ordusu evi barkı yağma etmek için gitti,bir kısım ordusu savaşmak için geldi  Biz az idik  kötü durumda idik  Oğuz        düşman         Tanrı kuvvet verdiği için orda mızrakladım, dağıttım  Tanrı bahşettiği için,ben kazandığım için Türk milleti kazanmıştır  Ben küçük kardeşimle beraber böyle başa geçip kazanmasam Türk milleti ölecekti,yok olacaktı  Türk beyleri,milleti,böyle düşünün,böyle bilin ! Oğuz kavmi           göndermeden,diye ordu sevk ettim  Evini barkını bozdum  Oğuz kavmi Dokuz Tatar ile toplanıp geldi  Aguda iki büyük savaş yaptım  Ordusunu bozdum  İlini orda aldım  Öyle kazanıp            Tanrı buyurduğu için otuz üç yaşımda         idi  Seçkin, muhterem,güç beslemiş olan,kahraman kağanına ihanet etti  üstte Tanrı, mukaddes yer,su,amcam kağanın devleti kabul etmedi olacak  Dokuz Oğuz kavmi yerini,suyunu terk edip Çine doğru gitti  Çin         bu yere geldi  Besleyeyim diye düşünüp          millet          suçla          güneyde Çinde adı sanı yok oldu  bu yerde bana kul oldu  Ben kendimi kağan oturduğum için Türk milletini          kılmadım  İli,töreyi çok iyi kazandım             toplanıp           orda savaştım  Askerini mızrakladım  Teslim olan teslim oldu,millet oldu; Ölen öldü  Selengadan aşağıya yürüyerek Kargan vadisinde evini,barkını orda bozdum            ormana çıktı  Uygur valisi yüz kadar askerle doğuya kaçıp gitti                     Türk milleti aç idi  O at sürüsünü alıp besledim  Otuz dört yaşımda Oğuz kaçıp Çine girdi  Eseflenip ordu sevk ettim  Hiddetle                ,oğlunu,karısını orda aldım  İki valili millet                     Tatabı milleti Çin kağanına itaat etti  Elçisi,iyi sözü,niyazı gelmiyor yazın ordu sevk ettim  Milleti orda bozdum  At sürüsünü          askeri toplanıp geldi  Kadırkan ormanına kon                           yerine doğru,suyuna doğru kondu  Güneyde Karkul milletine doğru ordu sevk et diyip Tudun Yamtarı gönderdim, gitti          Karluk valisi yok olmuş,küçük kardeşi bir kaleye                  kervanı koşmadı  Halk kütlesi kağanım geldi diyip övdü           ad verdim  Küçük adlı           Güney-doğu cephesi           Gök Öngü çiğneyerek ordu yürüyüp,gece ve gündüz yedi zamanda susuzu geçtim  Çorağa ulaşıp yağmacı askeri                    Keçine kadar        Güney cephesi         Çin süvarisini,on yedi bin askeri ilk gün öldürdüm  Piyadesini ikinci gün hep öldürdüm  Bi          aşıp vard                        defa ordu sevk ettim Otuz sekiz yaşımda kışın Kıtaya doğru ordu sevk ettim         Otuz dokuz yaşımda ilk baharda Tatabıya doğru ordu sevk ettim          ben        öldürdüm  Oğlunu,karısını,at sürüsünü, servetini           millet         karısını yok kıldım                       savaştım             verdim  Kahraman erini üldürüp balbal kılı verdim  Elli yaşımda Tatabı milleti Kıtaydan ayrıldı            lker dağına            Ku general kumandasında kırk bin askeri öldürdüm  On bin            öldürdü  Büyük oğlum hastalanıp yok olunca Ku’yu,generali balbal olarak diki verdim  Ben on dokuz yıl şad olarak oturdum,on dokuz yıl kağan olarak il tuttum  Otuz bir         Türküm için,milletim için iyisini öylece kazanı verdim  Bu kadar kazanıp babam kağan köpek yılı,onuncu ay,yirmi altıda uçup gitti  Domuz yılı,beşinci ay,yirmi yedide yas töreni yaptırdım  Bukağ vali           babası Lisün Tay generalin başkanlığında beş yüz yiğit geldi  Kokuluk          altın, gümüş fazla fazla getirdi  Yas töreni kokusunu getirip diki verdi  Sandal ağacı getirip öz           Bunca millet saçını,kulağını           kesti  İyi binek atını,kara samurunu, mavi sincabını sayısız getirip hep bıraktı  Tanrı gibi Tanrı yaratmış Türk Bilge Kağanı,sözüm: Babam Türk Bilge Kağanı oturduğunda şimdiki Türk beyleri,sonra Tarduş beyleri;Kül Çor başta olarak,arkasından şadpıt beyleri;önde Tölis beyleri;Apa Tarkan başta olarak,arkasından şadpıt beyleri; bu            Taman Tarkan,Tonyukuk Boyla Baga Tarkan ve buyruk           iç buyruk; Sebig kül İrkin başta olarak, arkasından buyruk;bunca şimdiki beyler,babam kağana fevkelade çok iltica etti              Türk beylerini,milletini fevkalade çok yüceltti, övdü          babam kağan          ağır taşı,kalın ağacı Türk beyleri, milleti          Kendime bunca              Kuzey cephesi Tanrı gibi gökte olmuş Türk Bilge Kağanı, bu zamanda oturdum  Sözümü tamamiyle işit  Bilhassa küçük kardeş yeğenim,oğlum,bütün soyum, milletim, güneydeki şadpıt beyleri,kuzeydeki tarkat,buyruk beyleri,Otuz Tatar,           Dokuz oğuz beyleri,milleti ! Bu sözümü iyice işit,adamakıllı dinle: Doğuda gün doğusuına,güneyde gün ortasına,batıda gün batısına, kuzeyde gece ortasına kadar,onun içindeki milleti hep düzene soktum  O şimdi kötü değildir  Türk kağanı Ötüken ormanında otursa ilde sıkıntı yoktur  Doğuda Şantung ovasına kadar ordu sevk ettim,denize ulaşmama az kaldı  Güneyde Dokuz Ersine kadar ordu sevk ettim,Tibete ulaşmama az kaldı  Batıda İnci nehrini geçerek Demir Kapıya kadar ordu sevk ettim  Kuzeyde Yir Bayırku yerine kadar ordu sevk ettim  Bunca yere kadar yürüttüm  Ötüken ormanından daha iyisi hiç yokmuş  İl tutacak yer Ötüken ormanı imiş  Bu yerde oturup Çin milleti ile anlaştım  Altını,gümüşü,ipeği,ipekliyi sıkıntısız öylece veriyor  Çin milletinin sözü tatlı,ipek kumaşı yumuşak imiş  Tatlı sözle, yumuşak ipek kumaşla aldatıp uzak milleti öylece yaklaştırırmış  Yaklaştırıp, konduktan sonra,kötü şeyleri o zaman düşünürmüş  İyi bilgili insanı,iyi cesur insanı yürütmezmiş  Bir insan yanılsa kabilesine,milletine,akrabasına kadar barındırmaz imiş  Tatlı sözüne, yumuşak ipek kumaşına aldanıp çok çok,Türk milleti,öldün;Türk milleti, öleceksin ! Güneyde Çogay ormanına,Tögültün ovasına konayım dersen,Türk milleti, öleceksin! Orda kötü kişi şöyle öğretiyormuş:Uzak ise kötü mal verir,yakın ise iyi mal verir diyip öyle öğretiyormuş  Bilgi bilmez kişi o sözü alıp,yakına varıp,çok insan, öldün! O yere doğru gidersen Türk milleti,öleceksin! Ötüken yerinde oturup kervan, kafile gönderirsen hiçbir sıkıntın yoktur  Ötüken ormanında oturursan ebediyen il tutarak oturacaksın  Türk milleti,tokluğun kıymetini bilmezsin  Acıksan tokluk düşünmezsin  Bir doysan açlığı düşünmezsin  Öyle olduğun için beslemiş olan kağanının sözünü almadan her yere gittin  Hep orda mahvoldun,yok edildin  orda,geri kalanınla,her yere hep zayıflayarak ölerek yürüyordun  Tanrı buyurduğu için,kendim devletli olduğum için kağan oturdum  Kağan oturup aç,fakir milleti hep toplattım  Fakir milleti zengin kıldım  Az milleti çok kıldım  yoksa bu sözümde yalan var mı? Türk beyleri,milleti,bunu işitin! Türk milletini toplayıp il tutacağını burda vurdum  Yanılıp öleceğini yine burda vurdum  Her ne sözüm varsa ebedi taşa vurdum  ona bakarak bilin  Şimdiki Türk milleti,beyleri,bu zamanda itaat eden beyler olarak mı yanılacaksınız? Babam kağan,amcam kağan oturduğunda dört taraftaki milleti nasıl düzene sokmuş             Tanrı buyurduğu için kendim oturduğumda dört taraftaki milleti düzene soktum ve tertipledim            kıldım             Türgiş kağanına kızımı            fevkalade büyük törenle alı verdim  Türgiş kağanının kızını fevkalade büyük törenle oğluma alı verdim           fevkalade büyük bir törenle alı verdim             yaptırdım                       başlıya baş eğdirdim,dizliye diz çöktürdüm  Üstte Tanrı, altta yer bahşettiği için gözle görülmeyen,kulakla işitilmeyen milletimi doğuda gün doğusuna, güneyde          batıda           Sarı altınını,beyaz gümüşünü,kenarlı ipeğini, ipekli kumaşını,binek atını,aygırını,kara samurunu, mavi sincabını Türküme,milletime kazanıverdim,tanzim ediverdim               kedersiz kıldım  Üstte Tanrı kudretli              Türk beylerini,milletini             besleyin,zahmet çektirmeyin,incitmeyin!          benim Türk beylerim,Türk milletim,           kazanıp          bu           bu kağanından,bu beylerinden              suyundan ayrılmazsan, Türk milleti,kendin iyilik göreceksin,evine gireceksin,dertsiz olacaksın             Ondan sonra Çin kağanından resimciyi hep getirttim  Benim sözümü kırmadı,maiyetindeki resimciyi gönderdi  Ona bambaşka türbe yaptırdım  İçine dışına bambaşka resim vurdurdum  Taş yontturdum  Gönüldeki sözümü vurdurdum              On ok oğluna,yabancına kadar bunu görüp bilin! Ebedi taş yontturdum,yazdırdım            O taş türbesini             güney-batı cephesi Bilge Kağan kitabesini Yollug Tigin,yazdım  Bunca türbeyi, resimi, sanatı         kağanın yeğeni Yollug tigin ben bir ay dört gün oturup yazdım, resimledim            
 |