![]() |
Fizik - Bilim Ve Fizik - Fizik Nedir? - Fizikin Kelime Anlamı Nelerdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizik - Bilim Ve Fizik - Fizik Nedir? - Fizikin Kelime Anlamı NelerdirFizik - Bilim ve Fizik - Fizik Nedir? - Fizikin Kelime anlami Fizik Fizik (Yunanca φυσικός (physikos) doğal, φύσις (doğa) Doğa) enerji ve maddenin etkileşimini inceleyen bilim dalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fizik değişimin incelenmesi demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fiziğin evinimi anlatmak için, temel fizik kuramlarının formulasyonunda kullandığı temel araçlar Diferansiyel denklemler ve İntegro-diferansiyal denklemler olarak sıralanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Fizik araştırmalarının türleri Fizik araştırmaları genellikle Kuramsal fizik Deneysel fizik olarak ikiye ayrılır ![]() Temel Uygulamalı araştırmalar şeklinde ayrılır ![]() Kuramsal fizik, evrenin yasalarını deneysel fiziğin gözlemlerini kullanarak açıklamaya çalışır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kuantum mekaniğinin ve Temel araştırmalar, yasaların pratikteki anlaşılabilirliği üzerinde yoğunlaşırken, uygulamalı fizik, adının da belirttiği gibi, varolan bilgiyi karmaşık sistemleri çözümlemek üzere pratik hayatta, ekonomide ya da başka fizik araştırmalarında kullanmaya gayret eder ![]() ![]() ![]() ![]() Fizik araştırmalarındaki gelenek ve kültür kuramsal araştırmaları özelleşme/uzmanlaşma olarak kabul etmesi nedeniyle diğer bilimlerden ayrılır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fizik - Bilim Ve Fizik - Fizik Nedir? - Fizikin Kelime Anlamı Nelerdir |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizik - Bilim Ve Fizik - Fizik Nedir? - Fizikin Kelime Anlamı NelerdirFizik araştırma alanları Hızlandırıcılar fiziği, Akustik, Astrofizik, Atom, molekül ve optik fiziği, Bilgisayar fiziği, Katı hal fiziği (ya da Yoğun madde fiziği), Kozmoloji, Sirogenik, Sıvı hal fiziği, Sıvıların dinamiği, İstatistik fizik,Polimer fiziği, Optik, Malzeme fiziği, Nükleer fizik, Plazma fiziği, Parçacık fiziği (ya da Yüksek enerji fiziği), Araç dinamiği İlgili alanlar Astronomi Biyofizik Elektronik Mühendislik Jeofizik Malzeme bilimi Matematiksel fizik Tıbbi fizik Fiziksel kimya Hesap fiziği Ana kuramlar Fizik kuramları Klasik mekanik, Termodinamik, İstatiksel mekanik, Elektromanyetik, Özel görecelik, Genel görecelik, Kuantum mekaniği, Kuantum alanı kuramı, Standart model Sıvıların dinamiği şeklide sıralanabilir ![]() Önerilen kuramlar Herşeyin kuramı, Büyük birleştirici kuram, M-kuramı, Sarmal kuramı, Döngüsel kuantum yer çekimi, Proses fiziği Birleşik alan kuramı bazı önerilen kuramlar arasındadır ![]() Fizik kavramları Madde Antimadde Temel parçacık Bozon Fermiyon Simetri Hareket Korunum yasası (fizik) Kütle Enerji Momentum Açısal momentum Spin Zaman Uzay Boyut Uzayzaman Uzunluk Hız Kuvvet Tork Dalga Dalga fonksiyonu Kuantum içiçeliği Harmonik salınıcı Manyetizma Elektrik Elektromanyetik ışın Sıcaklık Entropi Fiziksel bilgi Vakum enerjisi Sıfır noktası enerjisi Faz geçileri Kritik fenomenler Kendi kendini örgütleme Ani simetri bozulması Süper iletkenlik Süper akışkanlık Kuantum fazı geçişleri Temel kuvvetler/alanlar Kütleçekim kuvveti Elektromanyetizma Zayıf nükleer kuvvet Güçlü nükleer kuvvet Fizik yöntemleri Bilimsel yöntem Fiziksel nicelik Ölçüm Ölçüm aletleri Birim çözümleme İstatistik Ölçeklendirme |
![]() |
![]() |
|