08-14-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Evrenbey Köyü Malkara Tekirdağ
Malkara Evrenbey Köyü - Evrenbey Köyü Hakkında - Evrenbey Köyü Tanıtımı - Evrenbey Köyü Resimleri
İlçe: MALKARA
İl: TEKİRDAĞ
Köy Muhtarı: BEDRİ KAYABIYIK
Muhtarlık Erişim Bilgileri:Bilgi yok
Demografik Bilgiler:
Nüfusu: 2000 - 600
İle Uzaklığı:
60 km
İlçeye Uzaklığı:
14 km
Rakım:
100 m
Malkara İlçesinin kuzey doğusunda, ilçeye 15 km uzaklıkta, 654 nüfuslu bir köydür Bir kolu Danişment - Yaylagöne, diğer kolu Mestanlar köyü arazilerinden çıkarak gelen Ana Derenin sol yamacında kurulmuştur Bunun yanında Küçük Dere adı ile anılan bir akarsuyu vardır Köyün güney ve doğusundaki araziler düzlük olup, kuzeyi hafif engebelidir
Trakya nın en büyük barajı olan Karaiğdemir Barajı, Evrenbey Köyünün yanı başında büyük ölçüde onun toprakları üzerine kurulmuştur
Köy adını kurucusu olan Yörük Beyi Evren Beyden almaktadır Kanuni Sultan Süleymanın, son zigetvar seferine (1566) katılarak buyruğu altındaki askerlerle yol güvenliğini sağlayan ve bunda çok başarılı olan Evrenbey, bu başarısından dolayı Padişah tarafından çavuş başı yapılmıştır Evren Beyin uzun süre orduda başarılı çalışmalar yapmasından sonra mükafat olarak bugünkü Evrenbey köyünün toprakları verilmiştir Evrenbey bu topraklara yerleşerek bir çiftlik kurmuştur Çiftliğin adı Evrenbey Çiftliği olmuştur
Daha sonraları bu çiftliğe Anadolu dan bazı aileler gelmişler ve buraya yerleşmişlerdir Bunlar; Deveci Oğulları, Şırlancı Oğulları, Hacı Oğulları gibi isimler almışlardır 1877 - 1878 Osmanlı - Rus Savaşı (eskilerin deyimi ile 93 Harbi) sonrasında Bulgaristan dan gelen göçmenler kendi paralarıyla toprak satın alarak bu çiftliğe yerleşmişlerdir Bundan sonra çiftlik köy haline gelmiş ve Evrenbey Köyü adını almıştır 1934 yılında da Romanya dan gelen 10 aile devlet tarafından köye yerleştirilmiştir
Cumhuriyetten önce köyde okul yoktu Çocuklar, köy imamı tarafından okutulur, onlara Kuran okuma ve dini bilgiler verilirdi 1938 yılında 3 sınıflı ve l eğitmenli olarak okul açılmıştır 1953 te 5 sınıflı hale getirilmiştir 1965 yılında köye bir ilkokul binası yapılmış olup, yakın zamana kadar eğitim öğretim burada verilmiştir 1996 yılında 12 derslikli, son derece modern araç ve gereçlerle donatılmış 4 katlı bir İlköğretim okulu yapılarak hizmete verilmiştir Evrenbey, eğitim ve öğretim yönünden taşımalı sistemin merkezlerinden biridir Okuma yazma oranı % 100 dür
Evrenbey Köyünün ekonomisi tamamen tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır Geniş, verimli ve bir kısmı sulanabilen toprakları, iyi ırk hayvanlarla yapılan süt ve besi hayvancılığı neticesinde Evrenbey Köyü tarımda iyi gelir elde edebilen ve iyi tarım yapan bir köy durumuna gelmiştir Köyün günlük süt üretimi 3,5 ton civarındadır Köyde koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvancılık ve kümes hayvancılığı da yapılmaktadır Yetiştirdiği başlıca ürünler, buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, pancar, yulaf ve çeşitli sebzelerdir Bu köyümüzde sulama yapıldığı için sebzecilikte son yıllarda gelişmiştir Biber, patlıcan, domates gibi sebzeleri yetiştirerek, özellikle İstanbul pazarına vermektedirler Son yıllarda çeltik ekiminde önemli bir artış kaydedilmiştir
Bilgi MUSTAFA PALABIYIK

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
|
|
|